|

Mahkeme İstanbul'da YAŞ Ankara'da

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Erdoğan başkanlığında dün ilk günkü çalışmalarını tamamladı. Balyoz Davası'nda haklarında yakalama kararı çıkarılan 102 kişi içinde bulunan 11 amiral ve generalin terfilerinin de ele alınacağı YAŞ toplantısının başladığı saatlerde İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde de Balyoz sanıklarının durumları görüşülüyordu. Mahkemenin hafta sonu mesaisinde de bir karar çıkmadı.

Haber Merkezi
00:00 - 2/08/2010 Monday
Güncelleme: 00:50 - 2/08/2010 Monday
Yeni Şafak
Mahkeme  İstanbul'da  YAŞ Ankara'da
Mahkeme İstanbul'da YAŞ Ankara'da

Türkiye'nin günlerdir beklediği, Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) ilk günkü toplantısı dün Ankara'da Genelkurmay Karargahı'nda yapıldı. 4 gün sürecek YAŞ'ın en önemli gündem maddesi 'Balyoz Darbe Planı Davası'nda haklarında yakalama kararı verilen komutanların terfi edip etmeyeceği. 'Balyoz Darbe Planı' davasının gölgesinde toplanan YAŞ'ın gündeminde terfi ve emeklilik işlemleri var. Balyoz Davası kapsamında hakların1da yakalama kararı çıkarılan 11 amiral ve generalin terfilerinin de görüşülmesi bekleniyor.

ERDOĞAN BAŞKANLIĞINDA

Toplantının ilk bölümün ardından YAŞ üyeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan'ın Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra, Erdoğan başkanlığındaki heyet, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Kritik toplantı öncesi Milli Savunma Bakanlığı “yakalama” kararının “tutuklama” gibi terfiye engel olup olmayacağına dair incelemesini tamamladı. Bakanlık Hukuk Müşavirliği'nin raporunda “yakalama kararı terfiye engel değil” görüşü yer aldı.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül görüşün Yüksek Askeri Şura'ya sunulacağını, Şura'nın rapor hakkında vereceği prensip kararı doğrultusunda terfilerin ele alınacağını söyledi.

BALYOZ SANIKLARINI ETKİLEYECEK

YAŞ'da rapor doğrultusunda karar verirse Balyoz soruşturmasında adı geçen generallerin dosyaları normal ele alınacak. Yani terfi edip etmeyeceklerine mahkeme kararı dikkate alınmadan karar verilecek. Aksi görüş çıkarsa generaller terfi edemeyecek.

Toplantının ardından ordunun komuta kademesinde de önemli görev değişiklikleri yaşanacak. Yaş haddinden emekli olacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner getirilecek. Orgeneral Koşaner, bu görevi 3 yıl yapacak.

Eğer teamüller işlerse Koşaner'in yerine Birinci Ordu Komutanı Hasan Iğsız atanacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık da emeklilik sırasında.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini bir yıl daha sürdürecekler. Erzincan soruşturmasının sanıkları arasında yer alan Üçüncü Ordu Komutanı Saldıray Berk'in de başka bir göreve atanması bekleniyor.


Erzincan'ın 1 NO'lu sanığı Berk de oradaydı

YAŞ toplantısında masanın etrafında biraraya gelen orgeneral ve oramiraller arasında objektiflerin odaklandığı isim Erzurumda görülen Ergenekon davasının bir numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'ti. Albay Dursun Çiçek imzalı 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da hayata geçirmekle suçlanan Berk, yasa dışı yapılanmanın 1 numaralı sanığı olarak yargılanıyor. Yargılanan personelin terfisine izin vermeyen TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi gereği terfi edemeyeceği belirtilen Berk'in adı Jandarma Genel Komutanlığı için geçiyor. Erzincan soruşturmasının sanıkları arasında yer alan Üçüncü Ordu Komutanı Saldıray Berk'in de başka bir göreve atanması bekleniyor. YAŞ, “Çok Gizli” uyarısının yer aldığı kapının ardında 4 gün boyunca sürecek.


11. Ağır Ceza'da itiraz mesaisi

Kritik YAŞ toplantısında terfi durumları merak konusu olan Balyoz sanığı generallerin haklarında verilen yakalama kararına itirazları İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hafta sonu mesaisinde de sonuçlanmadı. Mahkemenin itirazları incelemeye bugün devam edecek. Dün başlayan YAŞ toplantısında terfilerinin görüşülmesi beklenen Korgeneral Nejat Bek, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın da aralarında bulunduğu 11 generalin durumu belirsizliğini koruyor. Terfi durumları tartışmalı Balyoz sanığı generallerin itirazları haktlarında verilen yakalama kararının hukuki statüsünü değiştirmiyor. Balyoz sanığı generaller, kanunlara göre şu anda firari sanık konumunda.


65. madde terfi olmaz diyor

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 65. maddesi hakkında soruşturma açılan subayların terfi durumlarını düzenliyor: Madde 65 - Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askerî memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır: 2. Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişkilerinin kesilmesini gerektirmeyecek şekilde hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmaları nedeniyle veya (c) bendinin (2) numaralı alt bendine göre açıkları kaldırılmış olup da henüz hükümleri kesinleşmemiş olanların, 3. (Değişik alt bent: 29/07/1983 - 2870/6 md.) Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, 4. Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme hariç, firar veya izin tecavüzünde bulunmuş olanlar ile firar veya izin tecavüzüne devam edenlerin, Terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz.


14 years ago