|

Malezya'yla ilişkilerimiz bize güç vermektedir

Başbakan Erdoğan, "Güneydoğu Asya bölgesiyle işbirliğimizi geliştirme konusundaki çabalarımızda stratejik ortağımız Malezya ile ilişkilerimiz bize güç ve güven vermektedir" dedi.

Aa
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:02 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Malezya'yla ilişkilerimiz bize güç vermektedir
Malezya'yla ilişkilerimiz bize güç vermektedir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da, Malezya Başbakanı Necip Rezak ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı yaptı.

Erdoğan, Malezya Başbakanı Necip'i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Burası zaten kendi evleri, kendi ülkeleri ve kısa bir süre önce yaptığım ziyarete, bu kadar kısa sürede iadeyi ziyarette cevap vermiş olmaları bizleri gerçekten mutlu etmiştir" diye konuştu.

Türkiye ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin bu yıl 50. yılı olduğunu, dolayısıyla bu noktada da anlam ifade eden bir ziyaretin gerçekleştiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşin bir diğer boyutu da şu; o da yerel seçimleri yaptık, yerel seçimlerin ardından ülkemizi ziyaret eden ilk başbakan, şu anda değerli kardeşim Rezak olmuş oluyor. Bu da bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Bundan dolayı da kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Bu yılın başında yaptığımız ziyarette, kendilerine özellikle ülkemizi hemen ziyaretini söylediğimde, onlar da bununla ilgili olarak 'planlıyorum ve en kısa zamanda bu ziyareti gerçekleştireceğim' demişlerdi. Bu ziyareti böyle bir kısa sürede gerçekleştirmiş oldular."

Malezya Havayolları'na ait uçağın kaybolması

Başbakan Erdoğan, yakın zamanda Malezya'nın, üzücü bir hadise yaşadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kualalumpur-Pekin arasındaki seyahatte bir uçaklarının düşmüş olması, hala bu uçağa ulaşamamış olmaları ve Malezyalıları derinden yaralayan bu kaza, özellikle Sayın Başbakanın da 'ailelere karşı vermem gereken bir hizmet var, bir cevap var, bunu verememekten dolayı ben de üzüntü içerisindeyim' diyorlar, bizlere de ifade ettiler. Gerçekten bu makamlarda olanların en önemli tabii sıkıntısı da budur. Böyle netice var ama arama noktasındaki alanın daraltıldığı ama hala neticeye kısa zamanda varırız umudunu da taşıdıklarını kendilerinden dinledik. Üzüntülerimi de kendileriyle paylaştım. Bu vesileyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum."

Türkiye ve Malezya'nın bölgelerinde birbirlerinin ortak yanları çok olan iki ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Karşılıklı olarak ülkelerimize atfettiğimiz önemin bir göstergesi olarak, ocak ayındaki ziyaretim sırasında Malezya ile aramızda, stratejik ortaklık düzeyine bunu çıkaralım dedik ve bu adımı attık. Burada şu hususu önemle vurgulamak istiyorum, bizler Türkiye olarak hem uluslararası politika, hem küresel ekonomik ticari ilişkiler açısından önemi gün geçtikçe artan Asya Pasifik bölgesindeki ülkelerle ikili ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi arzu ediyoruz."

Görüşmeler son derece verimli geçti

"Sayın Başbakan ile karşılıklı ziyaretlerimiz, diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 50. yıl dönümüne gelen 2014 yılında işbirliğimize yeni bir ivme kazandırmak açısında önem arz ediyor" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Değerli bakan arkadaşlarımızın da katıldığı bugünkü görüşmelerde hem dar kapsamlı çalışma yaptık hem de ardından geniş kapsamlı çalışmayı gerçekleştirdik. Bununla da kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Görüşmeler son derece verimli geçti. Tabii şu an itibarıyla aramızdaki dış ticaret hacmi 1,5 milyar dolar civarında. Ocak ziyaretimde teklifimiz şuydu; 5 yıl içinde bunu 5 milyar dolara çıkarmalıyız. Böyle hedef koyduk."

Meclis kapanmadan serbest ticaret anlaşmasını meclisten geçireceğiz

Görüşmenin ardından imzaladıkları Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an önce uygulamaya geçmesi için çalışacaklarını belirten Erdoğan, "Meclisteki arkadaşlarıma gerekli talimatı vereceğim, bu haziran ayına kadar yani meclis kapanmadan bu Serbest Ticaret Anlaşması'nı meclisten geçirmek suretiyle biz Türkiye tarafı olarak bu adımı atmış olalım ve süratle inanıyorum ki Malezya tarafı da atmış olacak. Bununla beraber Karma Ekonomik Komisyon toplantılarını da süratle başlatalım istiyoruz ve ilişkilerimizin geliştirilmesi, derinleştirilmesi yönündeki bu adımlar, süratle bu hedefi yakalamayı da bize sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Malezya arasında bugün imzalanan anlaşmaların yanında üniversitelerin karşılıklı attığı imzaların çok önemli olduğuna işaret ederek, öğrenci transferi noktasında önemli adımların atılacağına inandığını, ülke dışında onbinlerce öğrencisi eğitim gören Malezya'dan daha fazla öğrenciyi Türkiye'ye kabul edebileceklerini Rezak'a ilettiklerini söyledi.

Seçkin Kişiler Grubu oluşturulması noktasındaki adımı atıyoruz

Türkiye ile Malezya arasında siyasi, akademik ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere birçok alanda öneri ve fikir geliştirecek düşünce kuruluşu görevi üstlenecek 'Seçkin Kişiler Grubu' kurulmasını önemsediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, 'Kendilerinde kısa adıyla FORD diye ifade ettikleri böyle bir oluşumları var. Şimdi bizler de bu Seçkin Kişiler Grubu oluşturulması noktasındaki adımı atıyoruz, müşterek olarak bu çalışmayı sürdürecekler. Bu çerçevede hem Türkiye'nin hem Malezya'nın akademi ve üst çevrelerinden önemli isimler ülkelerimizin ilişkilerine yeni boyutlar kazandırmak için birlikte çalışacaklar' diye konuştu.

Erdoğan, Malezya ve Türkiye halkları arasındaki etkileşimi artırmak amacıyla kültür ve yüksek öğretim alanında atılabilecek adımları da görüştüklerini ifade ederek, Ankara ve Hacettepe üniversiteleriyle Malezya Ulusal İslam Üniversitesi arasında imzalanan işbirliği mutabakat muhtıralarının bunun en somut örnekleri olduğunu kaydetti.

Malezya Başbakanı Necip Rezak ve heyetiyle bölgesel ve uluslararası meseleleri de görüşme imkanı bulduklarını belirten Erdoğan, 'Tabii ki barışı ve istikrarı ön plana çıkaran politikalarıyla Türkiye ve Malezya'nın Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D-8 gibi uluslararası platformlarda birlikte neler yapabileceğimizi de konuştuk. Güneydoğu Asya bölgesiyle işbirliğimizi geliştirme konusundaki çabalarımızda stratejik ortağımız Malezya ile ilişkilerimiz bize güç ve güven vermektedir' ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, bugün atılacak adımların Türkiye ve Malezya arasında çok farklı bir dönemin başlamasına da vesile olacağını söyledi.

İki başbakanın ortak basın toplantısı öncesinde Ankara ve Hacettepe üniversiteleri ile Malezya Kebangsaan Üniversitesi arasında akademik işbirliği anlaşmaları üniversitelerin rektörleri tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustafa Muhammed tarafından imza altına alındı.

10 yıl önce