|

Mera Kanunu yeniden düzenlendi

Aa
00:00 - 28/12/2010 Salı
Güncelleme: 10:10 - 28/12/2010 Salı
Yeni Şafak
Mera Kanunu yeniden düzenlendi
Mera Kanunu yeniden düzenlendi

Maliye Bakanlığı Mera Kanunu kapsamındaki bedel tahsilini yeniden düzenledi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında 332 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yayımlandı.

Tebliğde, Milli Emlak Genel Tebliğinde Mera Kanunu'nun geçici 3. maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği ifade edildi. Tebliğin, belirtilen taşınmazlar hakkında yapılacak dava açmama, açılmış davalardan ve mahkemece verilen ve infaz edilmeyen kararların infazından vazgeçme ve devir işlemlerini düzenleyen bölümlerinde, bu bölümler kapsamında kalan taşınmazlar hakkındaki işlemlerin yapılmasının bu taşınmazların bedellerinin ilgililerinden peşin olarak tahsil edilmesi koşuluna bağlandığı hatırlatıldı.

Bir çok kişinin bu bedelleri peşin olarak ödemede güçlük çektikleri, bu sebeple de bu kişilerin Mera Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve bu tebliğin uygulanmasından yararlanamadıkları ve mağdur olduklarının anlaşıldığı kaydedildi. Bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilerek bu uygulamadan yararlanabilmeleri amacıyla söz konusu tebliğin bazı bölümlerinde değişikliğe gidildi.

'Bedelin tahsili' bölümünde yapılan değişikliğe göre, Mera Kanunu'nun söz konusu maddesinde, 'taşınmazların bedelinin ödenmesi şart koşulduğundan ve bu taşınmazlarla ilgili olarak dava açmama, açılmış davalardan, mahkemece verilen ve infaz edilmeyen kararların infazından vazgeçme veya devir işlemlerinin yapılması bedelin tamamının ödenmesine bağlı olduğundan', bu işlemler bu taşınmazların bedelinin peşin ödenmesi halinde 'hemen', taksitle ödenmesi halinde ise 'taksit tutarlarının tamamının ödenmesi veya kalan taksit tutarları ile bunların kanuni faizlerini karşılayacak miktarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu verilmesi ya da Hazine lehine ipotek tesis edilmesi' durumunda yapılacak.

Bu madde kapsamında yapılan özel nitelikli satışlardan elde edilecek gelirlerden ilgili kanun maddesine göre belediyelere pay verilmeyecek ve Gecekondu Kanununa göre oluşturulan fon hesabına pay aktarılmayacak.

Değişikliğe göre, bu nitelikteki taşınmazların tahsis tarihindeki arsa değerlerine devir tarihine kadar geçen süre için yasal faiz eklenerek belirlenecek bedelin ilgililerce, belirtilen şekilde peşin veya taksitli olarak Hazineye ödenmesinden sonra, bu taşınmazların adlarına tahsis yapılan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerine devirleri yapılacak.

13 yıl önce