|

MHP'li vekili dinleyip Bahçeli şantajı yaptılar

Cuntacı polislerin ellerindeki kayıtlarla MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri'ye şantaj yaptığı ortaya çıktı. Yasadışı dinleme soruşturmasının temelini oluşturan müfettiş raporuna göre Yeniçeri'yi dinleten kişi, kamuoyunun son günlerde yakından tanıdığı, sahte isimlerle dinleme yaptığı için tutuklanan dönemin İstanbul İstihbarat müdürü Erol Demirhan...

Al Jazeera Türk
00:00 - 27/07/2014 Pazar
Güncelleme: 23:41 - 27/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
MHP'li vekili dinleyip Bahçeli şantajı yaptılar
MHP'li vekili dinleyip Bahçeli şantajı yaptılar

Yasadışı dinleme soruşturmasının temelini oluşturan 13 klasör ve binlerce sayfadan oluşan müfettiş raporundan siyaset dünyasını sarsacak bir bilgi ortaya çıktı. Al Jazeera'nin yayınladığı 3 bin sayfalık rapora göre MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, milletvekili seçilmeden 1 buçuk yıl önce Ergenekon soruşturması kapsamında dinlemeye alındı ve bu sürede yaptığı görüşmeler üzerinden şantaj ile tehdit edildi. Yeniçeri'yi dönemin İstanbul İstihbarat müdürü Erol Demirhan'ın dinlettiği öğrenildi. Demirhan, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.

3 ayda bir uzatıp 15 ay dinlediler

Yeniçeri'nin telefonunun dinlenilmesi talebi ilk olarak dönemin İstanbul İstihbarat müdürü Erol Demirhan'ın yazılı talebi üzerine 6 Kasım 2010 tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi Ali Efendi Peksak tarafından verildi. Üç ay dinlenen Yeniçeri'yi dinleme kararı, İstihbarat Şube'nin talebi üzerine 3 Şubat 2011 tarihinde hakim Hadi Çağdır tarafından bir üç ay daha uzatıldı. Bu üç aydan sonra aynı talep yeniden yapıldı ve aynı hakim kararıyla 2 Mayıs 2011 tarihinde üç aylık dinleme kararı daha alındı. Dinleme kararlarını veren hakimlerden Ali Efendi Peksak, son dönemdeki atama kararnamesiyle Kocaeli'ne; Hadi Çağdır ise İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Bahçeli hakkındaki sözleri ile şantaj yaptılar

Dosyadaki tutanakta Yeniçeri'nin kendi ifadesiyle 'yasadışı dinlendiği dönem içerisinde kayda alınan telefon görüşmelerinin kısa bir bölümünün kendisine şantaj amaçlı gönderildiği' ifadesi yer aldı. Buna göre, Yeniçeri'ye yapılan şantaj bir telefon görüşmesinde MHP lideri Devlet Bahçeli'yle ilgili sözleri üzerinden yapıldı. MHP milletvekiline gönderilen imzasız ve bilgisayarda yazılmış mektupta konuşmasında Bahçeli ile ilgili olarak kullandığı ifadeler vardı ve bu konuşmaya ilişkin kaydın yakında yayınlanacağı imâ ediliyordu.

Şantaj mektubu ve ilgili telefon görüşme kaydının bir bölümünün 11 Mart 2014 tarihinde Ankara'daki Kavaklıdere Postanesi'nden gönderildiği belirlendi.

Şantaj mektubu ve ses kaydı savcılıkta

Yeniçeri, bu mektup ile ses kaydını soruşturma savcısı Okan Özsoy'a 2 Haziran 2014 tarihinde Yurtiçi Kargo ile gönderdi. Bu kayıtlar savcı Okan Özsoy tarafından tutanak altına alındı. Telefon konuşmalarının dinlenilmesi için verilen izinler yasal olarak bir istihbarat notuna dayanıyor. Özcan Yeniçeri'nin telefonlarının hangi zeminde dinlenildiği devam eden soruşturma sonucunda ortaya çıkacak.

"Savcı 'silindi' dedi ama yurt dışına çıkarılmış"

Şantaj mektubunu değerlendiren Özcan Yeniçeri, "Bana bir tehdit mektubu geldi. 'Milletvekili olmak için Genel Başkan'ın arkasında dönüyordunuz. Sesiniz kayıtlarda çok net çıkıyordu, yakında ses kasetleriniz çıkacakmış' dediler. Savcıya gittim. Savcı kayıtların silindiğini söyledi ama benim anladığım kadarıyla bu kayıtlar daha sonra kullanılmak üzere yurtdışına çıkarılmış. Anladım ki şantajların arkası gelecekti ama ben hemen savcıya gittiğim için, bu birinci aşamada kaldı, ikinci aşamaya geçemediler" dedi.

10 yıl önce