|

Milletvekilleri Şubat ayında Meclis'te sabahladı

Meclis'te kamuoyu gündeminde önemli yer tutan yasaların kabul edildiği Şubat ayında milletvekilleri sabahı bulan saatlere kadar çalıştı.

Aa
00:00 - 2/03/2014 Pazar
Güncelleme: 12:25 - 2/03/2014 Pazar
Yeni Şafak
Milletvekilleri Şubat ayında  Meclis'te sabahladı
Milletvekilleri Şubat ayında Meclis'te sabahladı

TBMM Genel Kurulu ve komisyonlar, geçen ay HSYK'nın yapısını değiştiren, internet düzenlemesini içeren, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve soruşturma usullerini değiştiren, Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapan, dershanelerin kapatılmasını öngören kanunlar başta olmak üzere çok sayıda kanun tasarı ve teklifini ele aldı.

TBMM Genel Kurulu, Şubat ayında çalıştığı 15 günde 170 saat mesai yaptı ve bunların 12 gününde çalışmalar ertesi güne sarktı. TBMM Genel Kurulu 21 Şubat'ta 04.30'a, 14 Şubat'ta 03.00'e, 26 Şubat'ta 02.30'a, 7 Şubat'ta 02.07'ye kadar çalışmalarını sürdürdü.

HSYK'nın yapısında değişiklik yapan ve görüşmeleri bir sure askıya alınan kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu'nda 14 Şubat Cuma günü saat 14.00'te başlayan görüşmeleri ertesi sabah saat 10.00'da bitti ve teklif yasalaştı. AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında, CHP'li milletvekillerinin konuşma süreleri dolmasına rağmen kürsüden ayrılmaması nedeniyle tekmeli, yumruklu kavga çıktı. Çok sayıda milletvekilinin karıştığı kavgada 3 CHP'li bir AK Parti'li milletvekili hastanelik oldu. AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in serçe parmağı çatladı, CHP Zongulduk Milletvekili Ali İhsan Köktürk burnundan yaralandı.

Dershanelerin kapatılmasını da içeren kanun tasarısının görüşülmesinde de AK Parti ve CHP'li milletvekilleri kavga etti. Kavgada CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu aldığı tekme darbesiyle bacağında kas yırtılması meydana gelmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu AFAD ile ilgili düzenlemeleri içeren "torba kanun" teklifini 6 Şubat günü saat 02.30'a, Adalet Komisyonu da özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını içeren kanun teklifini 13 Şubat'ta 03.00'e kadar görüşerek kabul etti.

Milli Eğitim Komisyonu dershanelerin kapatılmasını öngören kanun tasarısı, İçişleri Komisyonu ise MİT Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi için geçen hafta sonu mesai yaptı.

Milletvekilleri yoğun mesaiden dolayı bitkin ve yorgun düşerken, bazı milletvekilleri sabahın erken saatlerinde evlerine gittikten sonra da bir süre uyuyamadıklarını ifade ettiler ve uykusuzluktan şikayet ettiler.

Meclis'te Şubat ayında internet düzenlemesi ve sosyal politikalarda düzenlemeler içeren torba kanun, bu yasayı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önerileri doğrultusunda internetle ilgili yeni düzenlemeleri içeren torba kanun, HSYK'nın yapısını değiştiren kanun, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını ve soruşturma usullerinin değiştirilmesini içeren kanun, Askerlik Kanunu, dershanelerin kapatılmasını da kapsayan kanun, AFAD'ın yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun ve bazı uluslararası anlaşmaların uygun bulunmasına dair kanunlar kabul edildi.

Demokratikleşme paketini de bu sabaha kadar süren mesai sonucu kabul eden TBMM Genel Kurulu, yerel seçim kampanyası nedeniyle seçim sonrasına kadar çalışmalarına ara verdi.

10 yıl önce