|

"Mısır da bu sürecin içinde"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze'de ateşkesin sağlanmasıyla ilgili "Sayın Abbas da Mısır da bu sürecin içindedir. Mısır'a karşı, Mısır'ı engelleyici bir çaba değil bu" dedi.

Aa
00:00 - 27/07/2014 Pazar
Güncelleme: 22:38 - 27/07/2014 Pazar
Yeni Şafak
"Mısır da bu sürecin içinde"
"Mısır da bu sürecin içinde"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'de ateşkes sağlanmasına ilişkin olarak, "Şöyle bir kanaat uyansın istemem. Filistin yönetimi ve Sayın Abbas bu sürecin içindedir. Aynı şekilde Mısır da bu sürecin içindedir. Mısır'a karşı, Mısır'ı engelleyici bir çaba değil bu. Aksine, Sayın Kerry Kahire'de bu temasları yürüttü" dedi.

Davutoğlu, son üç günlük ateşkese giden süreçte ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Halit Atiyye ile üçlü olarak kurulan istişare mekanizmasının olağanüstü bir etkisi olduğunu söyledi.

Kerry'nin doğrudan İsrail ile teması olduğunu, kendisinin de Katar'da olduğu yaklaşık 24 saate yakın sürenin büyük çoğunluğunun Hamas lideriyle birlikte geçtiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Sayın Halid Atiyye ile birlikte. Tabii iki tarafla da doğrudan temasın olması ve Sayın Kerry ile aramızda bir güven ilişkisi ile açık ve net bir iletişim kanalının kurulmuş olması bu ateşkesi sağlayan temel unsurdur. Bunu burada ifade etmek isterim. Sayın Kerry de çok yoğun bir çaba sarf etti. Karşılıklı olarak en az 4-5 kez ateşkes çerçevesi üzerinde müzakere kağıtları değiş tokuş edildi. Ve son nihai metin Sayın Kerry'nin teklifi olarak da İsrail tarafına da iletildi. Ancak, maalesef İsrail bunu kabul etmedi. Etmemesi üzerine bu geçici ateşkesler formülü üzerinde durulup, burada da Sayın Kerry'nin çok ciddi katkısı oldu. Ben kendisine bu anlamda yürütülen çabalar dolayısıyla katkılarına teşekkür ifade ediyorum. Çünkü bir ateşkes sağlanması için herkesin elini taşın altına koyması lazım. Ancak sadece Kerry'nin, bizlerin, Türkiye'nin, Katar'ın iyi niyetleri, ateşkesi sürdürülebilir kılmıyor. Alandaki aktörlerin de bu çabayı göstermesi lazım."

Abbas ve Mısır da bu sürecin içindedir

Ateşkes sürecinin içinde Mısır ve Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bunun da altını özellikle çizmek istiyorum. Filistin Devlet Başkanı Sayın Abbas'ın Türkiye ziyaretleri ile bu mekanizma kuruldu. Türkiye, Katar, Amerika, Filistin yönetimi ve Hamas arasında kurulan mekanizma, burada karar altına alınmıştı. Şöyle bir kanaat uyansın istemem. Filistin yönetimi ve Sayın Abbas bu sürecin içindedir. Aynı şekilde Mısır da bu sürecin içindedir. Mısır'a karşı, Mısır'ı engelleyici bir çaba değil, bu aksine, Sayın Kerry Kahire'de bu temasları yürüttü. Bir taraftan Mısır tarafıyla, bir taraftan İsrail tarafıyla da sürekli görüştü. Dolayısıyla öyle bir kanaat uyanmasını hiç arzu etmeyiz. Bir tarafta Türkiye ve Katar, diğer tarafta Mısır, İsrail. Bu değil. Önemli olan oradaki kan ve gözyaşının dinmesi için herkesin elinden geleni yapması. Sayın Kerry Kahire'den bizimle konuştu. İlgili bütün aktörler devredeydi. Ban Ki-mun ile görüşülüyordu. İsrail tarafıyla, Mısır tarafıyla, Hamas tarafıyla, Filistin yönetimiyle, dolaysıyla bütün bu sürecin sonunda buraya gelindi."

Dün Paris'te yaptığı görüşmeleri de anlatan Davutoğlu, "Yaptığımız görüşmeler ki, Sayın Kerry ile önce başbaşa görüştük. Sonra yedili toplantı yaptık biliyorsunuz. Orada biz, Sayın Kerry ve ben diğer ülkeleri bilgilendirdik. Onların BM şemsiyesi altında ve ortak çabalar içinde Gazze'nin yeniden yapılandırılması konusunda yapacakları somut katkıları ele aldık. Daha sonra tekrar Sayın Kerry, İsrail Başbakanı Netanyahu ile bizler de Sayın Halit Meşal ile temas kurarak bu ateşkes şartlarının oluşmasını sağladık. Daha sonra Sayın Kerry bizim büyükelçiliğe gelerek birlikte çalışmaya bizim büyükelçilikte devam ettik" diye konuştu.

Davutoğlu, görüşmenin son derece verimli olduğunun altını çizerek, "Eğer bu çalışmalar olmasaydı şu anda biz bu ateşkesi sağlamış ve Filistinli kardeşlerimize arife gününde ve barış içinde aileleriyle en azından bayramlaşırken bomba altında bayramlaşmamaları garantisini almamış olurduk. Elimizden geleni yapacağız. Yine de risk var. Yani, her an bir provakasyon, her an kontrol dışı bir hareket olabilir. Onun için saat başı neredeyse bütün aktörlerle temas halindeyiz. İnşallah bu bayramda kardeşlerimiz bir nefes alsınlar. Daha sonra da tabii Gazze'nin insani ve diğer ekonomik bakımdan yeniden inşası konusunda bütün çabalar gösterilsin" ifadelerini kullandı.

10 yıl önce