|

New York'ta Made in Turkey gecesi

Başbakan Erdoğan, Demokrat Parti Senatörü Hillary Clinton ile bine yakın konuk, Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen yemekte buluştu.

New York
00:00 - 30/09/2007 Pazar
Güncelleme: 00:57 - 30/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
New York'ta Made in Turkey gecesi
New York'ta Made in Turkey gecesi

New York temaslarını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kültür Merkezi'nin, New York'un en lüks otellerinden biri olan Waldorf Astoria'da verdiği akşam yemeğine katıldı. Bine yakın davetlinin katıldığı yemekte bir konuşma yapan Demokrat Parti New York senatörü Hillary Clinton, Türk ve Amerikan halkı arasında bir köprü kurulması gerektiğine yürekten inandığını söyledi.

Hillary Clinton, “Deprem sonrasında ziyaret ettiğimiz Türkiye'de bize gösterilen büyük misafirperverliği unutmuyorum. İki ülke arasındaki bağları daha da geliştirmek istiyorum” dedi. Erdoğan konuşmasında, semavi dinlerin sevgi, hoşgörü ve barış gibi ortak değerleri paylaştığına dikkat çekerek terörle mücadelenin önemine vurgu yaptı.

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Hillary Clinton, 'Başbakan Erdoğan'a teşekkür ediyorum, kendisinin mevcudiyetinde Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler güçlendi ve güçlenmeye devam edecek' dedi.

Clinton'un, 'first lady' sıfatıyla Beyaz Saray tarihinde iftar yemeği veren ilk başkan eşi olduğunu söylemesi, salondan büyük alkış aldı. Ramazan ayının ortak değerlerinin insanları bir araya getirdiğini belirten Clinton, insanların arasında farkılıklardan çok benzerlikler, ortak değerler olduğunun anlaşılması, farklılıklara da saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmasında Ahmet Ertegün'den de söz eden Clinton, Atlantic Records'un kurucusu, aile dostları Ertegün'ün ABD'de 'büyük bir esin ve başarı kaynağı' olduğunu, bu başarının ABD'de yaşayan Türk toplumunun katkılarını en iyi şekilde gösterdiğini dile getirdi. 'Ben göçmenlere ev sahipliği yapan bir eyaletin senatörüyüm' diyen Clinton, Ertegün'ün hem Amerika'yı hem de Türkiye'yi sevdiğini ve bu duyguların ABD'de yaşayan Türk toplumunun da duygularını ifade ettiğini söyledi.

Türk gecesi büyüledi

Türk Kültür Merkezi'nin, New York'un en lüks otellerinden biri olan Waldorf Astoria'da verdiği akşam yemeğine bine yakın davetli katıldı. Davete Amerikalı yetkililerin yanısıra Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile eşi Zeynep Babacan da katıldı. Gecede Ömer Faruk Tekbilek Ensemble grubu konuklarına eserlerinden parçalar dinletirken, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan şıklığı ile dikkat çekti.

Ban ile görüştü

Başbakan Erdoğan, New York'taki temasları kapsamında BM GenelSekreteri Ban Ki-moon ile görüştü. Ki-Moon'un BM'nin 38. katındaki ofisinde yapılan görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü. Basına kapalı yapılan görüşmeden sonra Başbakan Erdoğan, kaldığı otele geçerek, burada toplanan Türk vatandaşları ile biraraya geldi.

Ayakta dinledi

Erdoğan konuşurken Hillary Clinton, sahnenin yanındaki merdivenlerde ayakta bekledi.

17 yıl önce