|

Ömer Dinçer'den 4+4+4 açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanuna ilişkin, 'Bu kanun halkla devletin barışmasında önemli bir adım olarak da tarihe geçecek' dedi.

Aa
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 18:32 - 30/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
Ömer Dinçer'den 4+4+4 açıklaması
Ömer Dinçer'den 4+4+4 açıklaması

TBMM Genel Kurulu'nda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, önergeler üzerinde söz alan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, 'Eminim ki Ak Parti'liler tüm maddelerden vazgeçerler ama bu 24 ve 25'ten asla vazgeçmezler. Bu iki maddede, para var, rant var. Çünkü görünmez holding böyle istiyor. 'Fatih Projesi' demeyin, Fatihlerin hatıraları inciniyor. Önce milyarlarca liralık suni ihtiyaç yaratılıyor, ondan sonra bunu yangından mal kaçırır gibi kaçırıyorlar. Bu yasanın altı boş, içi sorunludur' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de önerge üzerinde söz alarak, 'Tablet bilgisayar üretiminin bu ülkede yapılacağını söyleyenler yalan söylüyor' ifadesini kullandı.

'Bu ülkenin böyle bir altyapısı yok' diyen Aksünger, şöyle devam etti:

'Nereden bu tabletlerin yüzde 55'ini yapacaksınız? Böyle bir hazırlık yok. 15 milyar dolar civarında bir paranın buraya yatırılacağı söyleniyor. 'Çocuklar zarar görmesin diye kablolu internet kullanacağız' diyorsunuz. Tablete nasıl kablo bağlayacaksınız? Türk Telekom ile birlikte altyapıyı yapacak olan firmanın ortağı hangi bakanın kayınbiradedir? Hangi holdingden, hangi içerik bakanlık tarafından bedava alınacak? Neden bu şirket bedava veriyor? Yazılım yok, altyapınız yok. Tabii ki insanlar altında birşey arıyor. Ben de arıyorum. Bu yüce divanlık olur. Ben size söyleyeyim.'

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, 'Teknolojinin topluma lanse edilişi çok yanlış. Sanki tablet bilgisayarlar dağıtılınca herkes teknolojiye kavuşacakmış gibi anlatılıyor. Unutmayalım, Türkiye'de en hızlı artan şey dolar milyarderleri' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de madde üzerinde verdikleri önergeye ilişkin yaptığı konuşmada, muhalefet partilerinin, teklifte, 'rekabetin göz önünde bulundurulduğunu dair' bir düzenleme olmadığı yönünde eleştiriler yapıldığını anımsattı. Canikli, bunu sağlamak amacıyla önerge verdiklerini belirterek, 'Yönetmelik çıkacak zaten. 'Yasada da olsun' talebinden hareketle bu önergeyi verdik' dedi.

İhalelerin açık ve şeffaf şekilde yapılacağını vurgulayan Canikli, 'İhale zamanı bir şey olursa söylerseniz. Şu anda hayali bir şekilde, zihin okuma yaparak, bu eleştirileri yapmak doğru değil. İddialar tamamen afaki' dedi.


'İtham altındasınız'

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Hükümet'in ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in 24. maddeden ötürü ağır bir itham altında olduğunu öne sürdü. Şandır, 'Türkiye'nin en temel sorunlarından biri yolsuzlukla mücadele. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz? Biz hiçbir kuruluşun ya da ülkenin temsilcisi değiliz' şeklinde konuştu.

Canikli, yerinden söz alarak, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın konuşması sırasında, 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bill Gates ile Fatih Projesi için görüştüğüne dair' iddiada bulunduğunu anımsattı. Canikli, 'Sayın Başbakan, Bill Gates ile görüştüğünde henüz Fatih Projesi gündemde bile değildi. İstanbul'da kurulacak Bilişim Vadisi için görüşme yapmıştı. Gates de sigara karşıtı kampanya çerçevesinde bulundu Türkiye'de. İftira bu. İddiayı ortaya atanın özür dilemesi gerekir' diye konuştu.

Akçay da 'Bu konuşma bir hakikat. Bunun mahiyetinin açıklanması gerekiyor. Bir endişemi dile getirdim' şeklinde kendisini savundu.


'Tereddütünüz olmasın'

Kanunun tümünün oylanması öncesi lehte söz alan Canikli, 'Bugün tarihi bir gün. Bunun böyle olduğunu şu an fark edemeyebiliriz ama daha sonra fark edeceğiz' dedi. 

'Allah'a şükrediyorum. Böylesine tarihi bir göreve katkı sağlama gücü verdiği için' ifadesini kullanan Canikli, şöyle devam etti:

'9. maddeye katkı veren MHP'li tüm arkadaşlara teşekkür. Kimsenin kuşkusu olmasın, bu demokratik bir düzenlemedir. En ufak bir tereddütünüz olmasın, kanun uygulandığı zaman her şey görülecek. Dini, kökeni ne olursa olsun, herkes talep ettiğinde bu imkanlardan eşit olarak yararlanacak. CHP'lilere de -bilerek bilmeyerek katkı sağlamışlardır- teşekkür ediyorum. Milletin moral değerlerini yükseltecek tarihi bir karardır.'

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay ise aleyhte söz alarak, 'Biz sizin 28 Şubat'tan rövanş almaya çalıştığınızı sanıyorduk ama şimdi anlıyoruz ki sizin büyük çoğunluğunuzun asıl almak istediği rövanş, 29 Ekim 1923'tür. Türkiye Cumhuriyeti her hal ve şartta sonsuza kadar laik kalacaktır' diye konuştu. 


Bakan'dan teşekkür konuşması

Teklifinin yasalaşmasının ardından teşekkür konuşması yapan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, katı, tek tipleştirici bir yapıdan, daha demokratik daha esnek bir yapıya geçişi sağlayan bir düzenleme yapıldığını ifade etti. Dinçer, şunları söyledi:

'Artık bugünden sonra Türk eğitim sisteminde tek tip insan yetiştirmek yerine bu ülkede ve bu toplumda ihtiyacımız yetenekli çocuklar yetiştirmeye, dünyayla rekabet edebilecek bilgi ve kabiliyetlerle donatmaya yönelik bir adım atmış olacağız. Daha da önemlisi, her bir çocuğumuzu ayrı bir birey, potansiyel olarak kabul edip onların her birisinin kendi yetenek ve kabiliyetlerine göre geliştirilebileceği bir zemini de oluşturmuş olacağız. 

Bu kanun aynı zamanda Türkiye'de halkla devletin barışmasında önemli bir adım olarak da tarihe geçecek. Biz halkla devlet biraz daha yaklaştırdık ve biraz daha fazla barıştırdık. Ben eminim bu barışma artıkça ve geliştikçe Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyetimiz ilelebet ayakta kalmak için güçlü bir desteği de sahip olacak.'

Tüm partilere ve milletvekillerine teşekkür eden Dinçer, '9 maddedeki desteğinden dolayı MHP milletvekillerimize BDP'den destekleyen milletvekillerimize, her birinize gönülden teşekkür ediyorum' dedi.

AK Parti'li milletvekilleri, teklif yasalaştıktan sonra alkışladılar.

Milletvekilleri, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ve Milli Eğitim Bakanı Dinçer'i tebrik ettiler.

Bazı AK Parti'li milletvekilleri de hatıra fotoğrafı çektirdi. 

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, sıradaki tasarı ve teklifler için komisyon ve hükümetin yerine almaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.


12 yıl önce