|

Ortak bir noktada buluşmak gerekiyor

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekilleriyle ilgili sorunun, yargıdan kaynaklı olduğunu ve siyaset kurumunun önüne geldiğini söyledi. Çiçek, "Sorunun çözümü için birden çok faktör, birden çok aktör var. Hepsinin ortak noktada buluşması gerekiyor" dedi

Çetiner Çetin
00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 03:01 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Ortak bir noktada buluşmak gerekiyor
Ortak bir noktada buluşmak gerekiyor

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni (PMD) ziyaret etti. Çiçek, ziyaret sırasında yeni anayasa çalışmaları ve tutuklu vekiller konusunda görüşlerini açıkladı.

'Tutuklu milletvekilleri konusunda gelinen son nokta nedir?' sorusuna Çiçek, 'Önümüzde böyle bir sorun var. Neden kaynaklandı, niye kaynaklandı, nasıl oldu? Bunları hepimiz biliyoruz. Keşke bu sorulara ben muhatap olmasam, keşke bu sıkıntıları Türkiye yaşamasa. 24. Dönem Parlamentosu olumsuz anlamda da ilklere sahne oldu. Seçimlere giderken de yargının önünde böyle bir konu vardı, belli davalarda şüpheli veya sanık olan insanlar aday gösterildi. Meclis açıldı, önümüzde böyle bir sorun var. Aradan geçen süre içinde yargı bir şekliyle karar verebilmiş olsaydı bu sorunun muhatabı ben olmazdım. Yargıdan kaynaklanan bir sorun, siyaset kurumunun önüne geldi" dedi.

BİRDEN ÇOK FAKTÖR VAR

Sorunun çözümü için birden çok faktör ve aktör olduğunu ifade eden Çiçek, "Bunların hepsinin bir noktada kesişmesi gerekiyor. Zor olan kısmı da burasıdır. Üç muhalefet partisi arasında aynı paralellik noktasına gelindi. Şimdi bunun bir başka yönden de tamamlanması gerekiyor. Yaptığımız görüşmeler ve dile getirdiğimiz hususlar, bunun hukuki çerçevesinin ne olabileceği konusu da Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, Sayın Başbakanımıza ulaşmıştır. Kendilerinin bir toplantıda yaptığı konuşmada bu beklentilerin partinin yetkili organlarında görüşüleceğini ifade etti. Bu görüşmeyi bekliyoruz. Görüşmeden çıkan sonuca göre de ne olduğunu görmüş olacağız' diye konuştu.

'Umutlu musunuz?' sorusu üzerine bu işlerde realist olunması gerektiğini belirterek, 'Bu noktada gerçek üzerinden hareket etmez, açıklama yapmaz ümit pompalarsanız, insanlara başka bir yönden de sıkıntı çıkarmış olursunuz. Umut ya da umutsuzluk esasına göre bir işlem yapmam' dedi.


Anayasada ikinci perde

Çiçek, yarından itibaren halkın beklentilerine, görüşlerine uygun, 'yeni Anayasa nasıl şekillenecek?' konusuyla ilgili ikinci kısma geçeceklerini belirterek, 'Perşembe günü siyasi partilerimizin görevlendirdiği danışmanlarla toplantı yapacağız. Cuma günü de Uzlaşma Komisyonu, belirlenen çerçeve doğrultusunda taslak hazırlıklarını sürdürecek' dedi. Basından anayasa çalışmaları için destek isteyen Çiçek, halkın katımıyla ilgili yeni Anayasa konusunda düzenledikleri programların sonuna geldiklerini söyledi. Bundan sonra da görüşlerini bildirmek isteyenler olursa, bunları da değerlendireceklerini ifade eden Çiçek, 'Yarından itibaren halkımızın beklentilerine, talimatlarına ve görüşlerine uygun 'yeni Anayasa nasıl şekillenecek?' onunla ilgili ikinci kısma geçmiş olacağız. Perşembe günü siyasi partilerimizin görevlendirdiği danışmanlarla toplantı yapacağız. Cuma günü de Uzlaşma Komisyonu, belirlenen çerçeve doğrultusunda taslak hazırlıklarını sürdürecek' diye konuştu.



12 yıl önce