|

Oy farkı çoğalacak

Yalova Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Koçal, seçim sonucuna yapılan itirazla ilgili "Tahminimiz o ki 1 oyla seçimi aldığımız bilgisi oy farkı çoğalarak neticelenecek" dedi.

Aa
00:00 - 1/04/2014 Salı
Güncelleme: 00:40 - 2/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Oy farkı çoğalacak
Oy farkı çoğalacak

Yalova Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Yakup Bilgin Koçal, yerel seçim sonuçlarına yapılan itirazla ilgili "Geçersiz oylarla ilgili yapılan incelemenin sonucunda oylar yeniden netleşecek ama bizim tahminimiz, inancımız o ki; bir oyla seçimi aldığımız bilgisi, oy farkı çoğalarak neticelenecektir" dedi.

Koçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yalova'da hem CHP hem de AK Parti olarak kendilerinin, İl Seçim Kuruluna gerçekleştirdikleri başvurular sonucu, yeniden oy sayımının, çok sayıda sandıkta yeniden yapıldığını söyledi.

Bu süreçte CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin, "yanlış bilgilendirmede bulunduğunu" belirten Koçal, şöyle konuştu:

"Maalesef her zaman olduğu gibi Cemaat Halk Partisinin Yalova Milletvekili, şov yaparak halkı kışkırtmaya, yanlış bilgilendirmeye çalışıyor. Evet iki sandıkta maddi hata yapıldığı gibi aynı şekilde AK Parti ile ilgili de maddi hata yapılmıştır. Elimizdeki belgelerde AK Parti'ye çıkan 136 oy birleştirme tutanağında hemen AK Parti'nin yanında bulunan Büyük Birllik Partisine (BBP) yazılmış. Bir başka sandıkta da 123 AK Parti oyu BBP'ye yazılmış. Biz de aynı şekilde maddi hataları, bunun gibi 2 tane daha maddi hata vardı. Biz 4 sandıkta, maddi hataların düzeltilmesi için dilekçemizi verdik."

59 sandıktaki 800 civarı iptal edilmiş, geçersiz sayılmış oy

Bu şekilde yanlışlıkların olabileceğini ifade eden Koçal, şunları kaydetti:

"Zaten bunun fark edilmemesi mümkün değildi. Biz nasıl bu 4 sandıkta düzeltmeyi yaptıysak CHP de 2 sandıkta bu düzeltmeyi yaptı. Biz onun haricinde 59 sandıktaki 800 civarı iptal edilmiş, geçersiz sayılanlara itiraz ettik. Çünkü sandıklarda, 'cemaat' ve 'halk partisi'nin müşterek organizasyonuyla ciddi manipülasyonlar yapıldığını, geçerli olması gereken AK Parti oylarının geçersiz kılındığını tespit ettik. Bu nedenle de müracaatlarımızı yaptık. Biz böyle yapınca CHP de 50 sandıkta geçersiz sayılan oyların geçerli sayılmasıyla ilgili itirazlarını yapmış. Yani şu anda seçim kurulu -110 sandık civarında- tekrar geçersiz oyların incelemesini yapıyor. Bütün maddi hataların düzeltilmesinin şansı yok, bunlar hemen düzeltildi. Geçersiz oylarla ilgili yapılan incelemenin sonucunda oylar yeniden netleşecek ama bizim tahminimiz, inancımız o ki; bir oyla seçimi aldığımız bilgisi oy farkı çoğalarak neticelenecektir. İnsanları yanlış bilgilendirmeye gerek yoktur. Aksine masa başı bir oyun değil, seçim günü sandıklarda yapılan yanlış uygulamalar, manipülasyonlar ve organizasyonlar neticesinde biz almamız gereken oyun daha altında aldığımızı, yani milli iradenin -sandığa giderken- niyetinin, orada farklı şekilde sandık pusulalarına yansıdığını tespit ettik. Bu ayıp kendilerine yeter bana göre."

Koçal, seçim sandık tutanakları ve yanlışlık yapıldığı öne sürülen birleştirme tutanaklarını AA muhabiriyle paylaştı.

Dün, Yalova Belediye Başkanlığı seçiminde, oy sayımı sonucu AK Parti adayı Yakup Bilgin Koçal'ın, CHP adayı Vefa Salman'ın bir oy önünde yarışı ilk sırada tamamladığı açıklanmıştı. Bugün, AK Parti ve CHP'nin itirazları üzerine 124 sandıktaki geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verildiği bildirilmişti. Söz konusu sandıklardaki oyların yeniden sayımı halen sürüyor.

10 yıl önce