|

Öymen'den Arınç'a sert eleştiri

Cihan
00:00 - 12/03/2009 jeudi
Güncelleme: 13:24 - 12/03/2009 jeudi
Yeni Şafak
Öymen'den Arınç'a sert eleştiri
Öymen'den Arınç'a sert eleştiri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, TBMM eski Başkanı Bülent Arınç'ın Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesiyle ilgili değerlendirmesini sert bir dille eleştirdi.

Arınç, AK Parti Van seçim bürosunu ziyaretinde Ergenekon soruşturması kapsamında açıklanan ikinci iddianameye temas ederek, emekli orgeneraller için “Allah'a şükür bunların döneminde Türkiye savaşa girmemiş. Bunların savaşacak halleri yok. Askerlikten başka her şeyi yapmışlar. Yasa dışı güçlerle işbirliği yapmaktan bile çekinmemişler” demişti.

Partisinin Bolu Belediye Başkan adayı Tanju Özcan'a destek vermek amacıyla Bolu'ya gelen Onur Öymen, Hükümet Meydanı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Öymen, bir soru üzerine TBMM eski Başkanı Bülent Arınç'a eleştirilerde bulundu. “Meclis başkanı yapmış bir inansın, bu devlete şerefle bütün ömrünü vakfetmiş, şerefle memlekete hizmet etmiş insanlara suçlayıcı ifadelerde bulunması ona hiç yakışmıyor, siyasi terbiyeye yakışmıyor.” diyen Öymen, şöyle devam etti: “Mahkemelerce kesin mahkûmiyet kararı almamış bütün insanlar masumdur. Kendisi bir hukukçu olarak herkesten iyi bilmesi gerekiyor. Mahkemeden önce kendisi mahkûm ediyor. Bunlar çok ayıp şeylerdir. Hiç yakışmıyor. Mahkûm olmamış insanlara karşı saygılı bir dil kullanmak zorundadır. Türkiye'de hiç kimse sahipsiz değildir.”

CHP olarak haksızlığa uğrayan herkesin avukatlığını yapacaklarını söylediklerini hatırlatan Öymen, “Bu sözümüzü de sürdürüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde mahkemelerin mahkûm etmediği insanlara suçlu muamelesi yapamazsınız. Hukukun temel ilkesine aykırıdır. Arınç'ın sözlerine de büyük bir seviye düşüklüğü görülüyor.” dedi.

DTP'li Ahmet Türk'ün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a “erkek güzeli” demesiyle ilgili bir soruya Öymen, şu karşılığı verdi: “Bunlar çok ucuz, çok düzeysiz sataşmalar. Bunlara cevap vermeye bile değmez. Bu gibi tartışmalarla halkın gündemini kimse saptırmasın. Bugün Türkiye'nin gündemi işsizliktir açlıktır. Ekonomik çöküntüdür. Türkiye böyle bir tablo ile karşı karşıya.”


'KILIÇDAROĞLU İLE BAŞ EDEMEYECEKLER'

CHP'nin İstanbul Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde asılan billboardlarla ilgili soruya Öymen, “Bunlar acz içinde. Kılıçdaroğlu ile baş edemeyecekler, onun çıkarttığı belgelerle baş edemeyecekler, akıllarınca Kılıçdaroğlu'nu hedef yapacaklar. Herkes için böyle yapıyorlar. Biz dış politikadaki hatalarını eleştirince cevap vermek yerine bizi suçlamaya çalışıyorlar. Genel başkan bunların ekonomik hatalarını söyleyince genel başkanı suçluyorlar. Kılıçdaroğlu yolsuzlukları çıkarınca Kılıçdaroğlu'nu suçlamaya kalkıyorlar. Bu yöntemle bir yere varamazsınız. Siz inişe geçtiniz, AKP batan bir gemidir.” sözleriyle cevap verdi.

AK Parti'nin ve iktidarın geleceğinin olmadığını iddia eden Öymen, şöyle devam etti: “Bunlar yerel seçimden sonra genel seçim yapmak zorunda kalacaklar ve gidecekler. Bakın size de söyleyeyim AKP iktidarı içeride gericidir, dışarıda vericidir, yakında gidicidir.”


'ESNAF PERİŞAN'

Türkiye'nin yer yanında aynı manzarayı gördüklerini belirten Öymen, şöyle devam etti: “Esnaf perişan sanayi çökmüş durumda. Otomotiv sektöründe yüzde 60 düşüş var. Sanayi üretimi yüzde 21 fazla düştü. Pek çok ülke etkilendi. Türkiye kadar etkilenen yok. Bu sıkıntılı durumda Başbakan günlük polemiklerle durumu idare etmeye çalışıyor. İşsizlik yüzde 12,3. Bu krize uğrayan ülkelerin hemen hiçbirinde bu kadar işsizlik yok. En çok krizin etkilediği ABD'de de yüzde 8. O bile alarm zillerini çaldırıyor. Türkiye'de resmi rakama göre 12,3. Başbakan ne var bunda diyor. Farkında değil, işsiz kalan insan ne içiyor farkında değil. Muhalefete sataşarak, kendini eleştiren işadamlarını suçlayarak, basını suçlayarak durumu idare etmeye çalışıyor. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor.”


'ŞEKER HASTALIĞIYLA UĞRAŞACAĞINA İŞSİZLİKLE UĞRAŞ'

“Şeker hastalığıyla uğraşacağına Türkiye'de işsizlik neden fazla ABD, Japonya'ya oranla. Bunlarla uğraş.” diyen Onur Öymen, şunları kaydetti: “Çünkü milleti hasta ettiniz, vatandaş hasta oldu. Artık sizi duymak istemiyor. Vatandaşın kafasının tasını attırdınız. Vatandaş polemikler duymak istemiyor. Vatandaşlar ülke gerçeklerine Başbakanın çare bulmasını istiyor. Her gün birisini suçluyor. Bugünkü hedefi iş adamları. Kimse sıkıntı çekmiyormuş Türkiye'de, ya bir sokağa çık kardeşim, miting kürsüsünden bakma. Git vatandaşın elini sık. Bizim gibi esnafla konuş. Ne diyecekler sana. Seni daha önceki seçimde eleştiren vatandaşı gözaltına aldırıyorsun. Bir daha tepki göstermesin diye. Hiçbir demokratik ülkede yok. Önleyici tutuklama en son Hitler devrinde görüldü. Ancak Hitler devrinde ya suç işlerse diye tevkif ediyordu. Şimdi onu yapıyorsunuz. Böyle bir suçlama var mı? Böyle bir demokrasi var mı?”

AK Parti'nin buzdolabı, çamaşır makinesi dağıtmasını eleştiren Öymen, “Siz bana bir tek demokrat ülke gösterin ki seçimlerden önce oy almak için buzdolabı dağıtsın, çamaşır makinesi dağıtsın. Dünyada bildiğiniz bir tane örnek var mı? Bir tek biz yapıyoruz. Başka türlü oy alamayacak. Bu rüşvet verme politikası. Seçim Kanunun 152. maddesine göre 1 ila 3 yıl hapis cezası var. Yüksek Seçim Kurulu suç duyurusunda bulunuyor. Ben valimi yedirmem diyor. Biz diyoruz ki, biz de sana demokrasi ve hukuku yedirtmeyiz. Haberiniz olsun.” şeklinde konuştu. Öymen, İzzet Baysal Caddesi'nde partililerle birlikte esnafı ziyaret ederek Bolu Belediye Başkan adayı Tunju Özcan'a destek istedi.



il y a 15 ans