|

Özerklik kartı

Suriye Devlet Başkanı Esed, muhaliflere savaş ilan eden PKK''nın uzantısı PYD için bugün özerklik ilan edecek. Türkiye''nin çözüm sürecine karşı Kürtlere ''siyasi adem-i merkeziyetçi'' yapı önermeye hazırlanan Şam yönetimi, sınırdaki 6 bölgeyi örgütün kontrolüne bırakacak.

Çetiner Çetin
00:00 - 19/07/2013 Cuma
Güncelleme: 23:14 - 18/07/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Özerklik kartı
Özerklik kartı

Suriye'de iç savaşın başladığı günlerde ülkenin kuzey kesimlerini PKK'nın PYD koluna bırakan Şam yönetimi, 'Kürtlere özerklik' kartını açmaya hazırlanıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in PYD'nin ileri gelenleri ile geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda Kürtler için özerklik hakkını tanıyacağını söylediği öğrenildi. Türkiye'nin çözüm süreci kartına karşılık Kürt cephesini harekete geçiren Esed'in bugün Kürtlere 'Siyasi Adem-i Merkeziyetçi' özerklik deklarasyonunu bildirmesi bekleniyor. Suriyeli Kürtler, Şam yönetiminden gelen özerklik önerisini 'anayasal güvence altına alınmış' olması gerekçesiyle kabul edecek. Özerklik konusunda bir açıklama yapılması durumunda PKK'nın Suriye'deki kolu PYD, 15 gün içinde özerklik için düğmeye basacak. Kürtlere 'adem-i merkeziyetçi' yapı ile yönetmeleri için Haseki, Ra'sulayn, Afrin, Darbesiye, Ayn El Arap, Kamışlı ve Tırbe Spiye bölgeleri devredilecek. Kürtler özerk bölgeyi Afrin ve Kamışlı merkezli iki noktadan idare edecekler.

ÖNCE BAYRAK SONRA SEÇİM

15 Ağustos 2013'ten sonra Kürt kentlerinde Suriye bayrağı ile Kürt bayrağının birlikte asılması planlanıyor. Bayrak safhasından sonra ise seçim aşamasına geçilecek. Bölgedeki siyasi eğilimin ölçümü için 6 Eylül tarihinde Kürt özerk bölgesinde seçime gidilecek. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısına düşen Suriye'nin Ra'sulayn kasabasında PYD ile Nusra Cephesi'ne bağlı güçler arasında silahlı çatışmalar sürerken, PYD özerklik öncesi gümrük kapılarında tahrik edici görüntü vermemek için mevzileri Arap, Kürt ve Hristiyanlardan oluşan 'Halk Meclisi' temsilcilerine terk etti.

BİRÇOK ÜLKE TANIYACAK

Geçtiğimiz yıl PYD yöneticileriyle görüşen Esed, Suriyeli Kürtlere özerklik sunmaya hazır olduğunun sinyalini vermişti. Baas rejimi altında uzun yıllar ezildiklerini belirten Kürtler, Esed'e 'özerklik karşılığı rejimi destekleme' sözü vermişti. İç savaşın başlamasından bu yana Ankara ile ilişkileri hayli gergin olan Şam yönetiminin bu son hamlesi, gerilimi daha artıracak gibi görünüyor. Zira Suriye'de PYD yönetiminde özerklik ilanının ardından başta İran, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Fransa olmak üzere 4 Arap ülkesinin daha Kürtlerin özerkliğini tanıyacağı, bunun da diplomatik açıdan çeşitli sorunlara yolaçağı ifade ediliyor.

Ankara PYD'yi Kahire'de uyardı

Türk Dışişleri ve MİT yetkililerinin 2 ay önce PYD lideri Salih Müslüm ve PYD temsilcileri ile Kahire'de bir araya gelmişti. Toplantıda Türk tarafının PYD'lilere özerklikle açıklamalarında dikkatli olması yönünde telkinde bulunmuş ve 'Devrim gerçekleşmeden Suriye'nin kaderine karar verilmemeli' mesajı iletilmişti. PYD'liler de çatışmaların tarafı olmayacaklarını ve haklarını korumak için silahlı güçlerini muhafaza edeceklerini iletmişlerdi. Sınırdaki çatışmalar nedeniyle Başbakanlık ve Çankaya köşkünde hareketli saatler yaşandı. Özerklik konusundaki açıklamanın kimden geleceğine bakacak olan Ankara Kürtlerin kendi başına özerklik ilanı yapacağına ihtimal vermiyor. Açıklamanın Şam yönetiminden gelmesi durumunda ise karar yok hükmünde görülecek. Ayrıca MİT önümüzdeki dönem PYD'nin muhatap alınacağı yeni bir süreç başlatabileceğinin sinyalini verdi. PYD'ye 'Rejim yanında yer almamak, halkın iradesiyle parlamento oluşana kadar emrivaki yapmamak ve Türkiye'de teröre destek vermemek' şartıyla görüşme masasında yer alabileceği iletildi.

Niyet sadece Ra'sulayn değil

Araplar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ARAPDER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa, Suriye'deki çatışmalara ilişkin, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) niyetinin sadece Ra'sulayn'da durmak olmadığını, sınırdaki başka bölgeleri de almak istediğini ifade etti. PYD ile Nusra Cephesi arasında son günlerde şiddetlenen çatışmalara değinen Kırboğa, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ramazan ayı dolayısıyla çatışmalara ara verdiğini dile getirerek, 'Ansızın Beşşar Esed ile anlaşan PYD, Ra'sulayn'e binin üzerinde kişi ve ağır silahlarla saldırdı. Aslında daha önce PYD, bölgede çatıştığı Nusra Cephesi'yle anlaşmıştı. ÖSO da o bölgede çok barınamadı ve cepheyle savaşmak istemediğinden geri çekildi' dedi. Bölgedeki yerel kaynaklardan aldığı bilgileri paylaşan Kırboğa, 'Çatışmalar ağır silahlarla sürüyor. Olaylarda Nusra Cephesi'nin 30 ila 50 arasında kaybı var. Cephe yanlısı bir askerin PYD aracını patlatması sonucu da 29 PYD'li öldü' diye konuştu.

ÖSO TOPARLANIYOR

'PYD burayı alıp, kendi yerini sabitleştirmek için çatışmalara tankları da dahil etti. PYD'nin niyeti sadece Ra'sulayn'da durmak değil, Tel Abyad'ı da almak. Bunun farkında olan ÖSO, birçok ilde ve ilçede toparlanma süreci başlattı. Yani bu işin önü alınmazsa Tel-Abyad da alınacak ardından Kobani (Ayn el Arap) ve Atme'ye doğru da iş ciddi bir noktaya gelir' diyen Kırboğa, aralarında ihtilaf olan Nusra ile ÖSO'nun bundan sonra PYD'ye karşı birlikte hareket edeceğini düşündüğünü söyledi.


11 yıl önce