|

Özgürlük alanlarımızı genişleteceğiz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, başörtülü milletvekilleriyle ilgili, "İleri ki dönemlerde özgürlük alanlarımızın daha da genişletilerek bu kararlılıkla yürüyüşümüze devam edeceğiz" dedi.

Aa
00:00 - 31/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:36 - 31/10/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Özgürlük alanlarımızı genişleteceğiz
Özgürlük alanlarımızı genişleteceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Conrad Otel'de Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada "Bugün Meclisimizde, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin katılımcı bir yönünü ortaya koyan çok önemli bir gelişme yaşandı. Başörtülü milletvekillerimizin Meclis'e girişi vesilesiyle Meclis'teki oturumdaki olgunluktan, yüce Meclisimizin toplumun her kesimini, hiçbir inanç, düşünce farklılığı gözetmeden kuşatıcı niteliğinin bir kere daha ortaya konmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Hayırlı olsun, diyorum" diye konuştu.

Cumhuriyetin bundan sonra bütün fertleriyle, demokrasi yolundaki kararlı yürüyüşüne devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün dünyaya her türlü, toplumun her türlü kesimini, her bireyini, her düşüncesinin yer aldığı Meclis yapısıyla da özgürlükçü Meclis yapısıyla da önem teşkil edecektir. Bütün milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Hayırlı olsun diyorum. İleri ki dönemlerde de özgürlük alanlarımızın daha da genişletilerek bu kararlılıkla yürüyüşümüze devam edeceğimizi, bir kez daha teyit etmek istiyorum."

Bağdat'ı ziyaret edeceğim

Bir gazetecinin sorusu üzerine Davutoğlu, son günlerde birçok alanda son derece hareketli diplomasi yaşandığını belirterek, bu bağlamda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldiğini söyledi.

Bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini, Irak ile de son dönemde diplomatik hareketlilik yaşandığını kaydeden Davutoğlu, geçen hafta Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Davutoğlu, Zebari ile görüşmesine ilişkin, ''Değerli dostum Sayın Zebari'yi Ankara'da misafir ettik, çok güzel görüşmeler yaptık ve önümüze bir yol haritası çıkardık, ilişkilerin süratle ivme kazanması yönünde Türkiye ve Irak'ta da çok güçlü irade var'' ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani'yi de bugün ağırladıklarını ve çok çeşitli konularda verimli görüşmeler yapıldığını anlatan Davutoğlu, Habur Sınır Kapısı'nın kapasitesinin artırılması, iki ülke arasındaki bütün kapıların işbirliği çerçevesinde açılması gibi konuların da görüşüldüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin, Irak'taki herkesi ayrım gözetmeksizin bir kardeş olarak bağrına bastığını vurgulayan Davutoğlu, ''Irak'taki bütün kesimlere sadece ve sadece dostluk hisleriyle bağlıyız. O anlamda bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi Irak'taki bütün kesimlerle ilişkilerimizi derinleştirerek sürdüreceğiz. Sayın Hoşyar Zebari'nin gelişiyle ivme kazanan ikili ilişkilerimizdeki tempoyu pozitif yönde artırarak sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Davutoğlu, en geç iki hafta içinde Bağdat'ı ziyaret edeceğini Başbakan Nuri El Maliki başta olmak üzere diğer yetkililerle bir araya geleceğini ifade etti.

Davutoğlu, Barzani ile görüşmesinde Suriye konusunun da ele alındığını, oradaki gelişmelerin değerlendirildiğini belirtti.

Suriye'deki olumsuz gelişmelerden herkesin etkilendiğini kaydeden Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Barzani görüşmesinde de bu konuların derinlemesine ele alındığını ve istişarelerin süreceğini söyledi.

Riyad Hicab ile görüşme

Davutoğlu, bugünkü temasları kapsamında eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab ile görüşmesinde de öncelikli olarak Suriye'deki durumun değerlendirildiğini belirtti.

Hicab'ın 2012 Ağustos ayına kadar Başbakanlık görevini yürüttüğünü, rejimin baskıları sonucu ailesiyle birlikte Suriye'den ayrıldığını hatırlatan Davutoğlu, Hicab ile Cenevre konferansları konusunu da istişare ettiklerini söyledi.

10 yıl önce