|

Protokol yanlışı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki devir teslim töreninde yaşanan protol skandalınının ardından dün de Zafer Bayramı kutlamaları sırasında aynı tavırla karşılaşınca törene katılmadı.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 31/08/2008 Pazar
Güncelleme: 02:42 - 31/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Protokol yanlışı
Protokol yanlışı

Ankara'daki 30 Ağustos törenlerinde protokol ayıbı yaşandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a protokol sırasına aykırı olarak arka sıralarda bir yer ayrılınca Haşim Kılıç törenlere katılmadı.

2007 yılı 30 Ağustos törenlerinde Kılıç'ın oturduğu yere bu kez Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker oturtuldu. Kılıç'a ise Gerçeker'in eşinin yanında bir yer ayrılmıştı. Protokolde Anayasa Mahkemesine ayrılan yeri doğru bulmadığı için Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) törenlere katılmadığını belirten Kılıç, "Şahsımla ilgili bir konu değil, temsil ettiğim mahkemenin konumuyla ilgili. Ayrılan yeri doğru bulmadığım için katılmadım" diye konuştu.

YARGI ÖTELENDİ

AKM'deki tören başlamadan önce protokolde kendisine ayrılan yeri kontrol ettirdiğini anlatan Kılıç, "Protokol düzeninde yasama, yürütme ve yargı arasında yargıya gerekli özen gösterilmediği için katılmadım" dedi. Kılıç "Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanına yerleri ayrılmıştı. Ancak yargı ötelenmiş diye düşündüm. Şahsımla ilgili bir konu değil, temsil ettiğim Anayasa Mahkemesi'nin konumuyla ilgili” diye konuştu. Kılıç, Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreni sırasında da eski devlet büyüklerinin olduğu sıraya oturtulmasına itiraz etmişti.


İşte resmi protokol listesi:

TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, Eski Cumhurbaşkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Bakanlar Kurulu Üyeleri, Kuvvet Komutanları, Orgeneraller ve Oramiraller, YÖK Başkanı


AKM'deki törene Baykal da katılmadı

Önceki gün '1 dakika geç geldiği' için Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninin gerçekleştirildiği salona alınmayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da AKM'deki 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine katılmadı.


Genelkurmay Genel Sekreteri özür diledi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 86. yıl dönümü dolayısıyla Gazi Orduevi'nde dün akşam bir resepsiyon verdi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törene katılmayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ve CHP lideri Baykal da katıldı. Resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıç, 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine protokol sorunu yüzünden katılmadığını açıkladı. Yargının ötelendiğini ifade eden Kılıç, Genelkurmay Genel Sekreteri'nin, Genelkurmay Başkanlığı devir teslim törenindeki protokol krizi nedeniyle cuma günü kendisini arayarak özür dilediğini belirtti. Ancak dünkü törenlerde de aynı durumun sürdürüldüğünü kaydeden Kılıç, pazartesi günü protokolle ilgili yerlere bu konuda yazı yazacağını ifade etti.




16 yıl önce