|

'Reformlara karşı direniş var'

Cihan
00:00 - 28/08/2007 Salı
Güncelleme: 13:58 - 28/08/2007 Salı
Yeni Şafak
'Reformlara karşı direniş var'
'Reformlara karşı direniş var'

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, Türkiye'de reformlara karşı duran bazı kişi ve kurumların olduğunu söyledi. Şarbak, bu yüzden de reformların cılız bir şekilde hayata geçirildiğini belirtti.

Antalya'da, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Konrad Adenauer Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen "Türkiye'de Yerel Yönetimler Reform Süreci" konulu konferansta konuşan Müsteşar Yardımcısı Şarbak, hükümetin her alanda olduğu gibi yerel yönetimlerde de bir reform süreci başlattığına değindi.

Şarbak, Türkiye'de yenilikleri açıklamanın ve halkı bunlara ortak etmenin oldukça zor olduğuna değinerek, "Bu yüzden de reformlar cılız bir şekilde hayata geçirilmektedir. Bu çok kararlılık gerektiren bir iştir." dedi.

Yerel yönetimlerin kaynak ve yetkilerinin arttırılarak merkezi yönetimin yükünün hafifletilmesi ve halkın denetime katılmasının sağlanmasının hedeflendiğini anlatan Şarbak, "Merkezi yönetim artık savunma, güvenlik, eğitim ve adaletle ilgilenmeli. Bugüne kadar yerel rutin sorunlarla uğraşıldığından temel kamu görevlerinde sorunlar vardır." diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, yerel sorunlara başkentte çözüm aranmasının ülkeyi bugünkü duruma düşürdüğünü kaydederek, şehrin içme suyu, kanalizasyon sorunu varken havaalanı yapılarak kaynakların bilinçsizce boş yere harcandığını ve yatırımların atıl beklediğini ifade etti.

Zekeriya Şarbak, "Mesele sadece ihale yapmaktır. Halkın beklentilerine, ihtiyaçlarına uygun yatırımlar yapılmamıştır. Halkın denetimi de zayıf kalınca yolsuzluklar almış başını gitmiştir." diye konuştu.

Şarbak, yerel reformlarla bir sıçrama yaptıklarına değindi. On yıl öncesine bakıldığında ciddi işler yapıldığını, bir taşıt alımı, ya da bir personel alımı için Bakanlar Kurulu'nun iznine gerek kalmadığını anlatan Şarbak, merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki yetkisinin iyice azaltıldığını aktardı.

Yerel yönetimlerin yetkileriyle birlikte sorumlulukların da arttırıldığına işaret ederek özellikle belediye başkanlarının yargı kararlarına uymalarını isteyen Şarbak, aksi halde hapis cezası ve tazminatların kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu.

Şarbak şunları söyledi: "Önümüzdeki 5 yıl içinde milli gelir 10 bin dolar olacak. Bunun için de herkes hizmet kalitesini arttırmak zorunda. Küreselleşmenin gereğini yerine getiremezsek rekabette geri kalırız. Bazı belediyelerimiz pilot bölge seçildi. Çalışmaların sonucu bir kitapçık haline getirilerek dağıtılacak. Artık belediyelerde mikro reformlara ihtiyaç var."

Konferansta konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise 80 yıllık yasalarla yol alınmasının zor olduğunu belirterek bir zihniyet değişikliğine gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Yüksel, "Ülkede yeni şeyler söylemek gerekiyor. Yönetimler artık rasyonelleştirilmeli. Daha özerk, mahalli iş bitirebilen, her şeyi Ankara'ya sormayan bir yönetim olmalı." dedi.

Yüksel, belediye başkanlarından görevlerinin dışında önümüzdeki yıllarda büyük bir sorun olarak insanlığın karşısına çıkacak olan iklim değişiklikleri ve yoksulluk gibi konularda da projeler üretmelerini istedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsmail Erten ise klasik, hantal idari yapılardan kurtularak, daha şeffaf halkın beklentilerine cevap verebilen bir yerel yönetimlere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

17 yıl önce