|

Saygısızlığı yüzüne karşı söyleyeceğim

Başbakan Erdoğan, Ortadoğu barışı için çaba sarf edildiği bir sırada Gazze'ye yönelik acımasız saldırının Türkiye'nin çözüm arayışına darbe indirdiğini söyledi. Erdoğan, hayalkırıklığına neden olan saygısızlığı Olmert'in yüzüne de söyleyeceğini kaydetti.

Erhan Seven
00:00 - 1/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:52 - 1/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Saygısızlığı yüzüne  karşı söyleyeceğim
Saygısızlığı yüzüne karşı söyleyeceğim

İsrail'in Gazze'ye yönelit kanlı saldırıları ve Ortadoğu'daki gerilimi görüşmek üzere Suriye ve Ürdün'e gezisi öncesi Esenboğa Havalimanında konuşan Başbakan Erdoğan, İsrail Başbakanı Olmert'in Ankara ziyaseti sırasında saldırı bilgisi verildi yönündeki haberlere sert tepki gösterdi. Erdoğan, 'Operasyonların başladığı cumartesi gününden 4 gün önce, bizim Sayın Başbakan Olmert ile Ankara'da yaptığımız görüşmeler var. Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabii hazmetmemiz mümkün değil. Bizim görüşmelerimiz tamamıyla İsrail-Suriye olaylarına yönelik, bunun 5. raundunun yapılabilmesine yönelik görüşmelerdir' dedi.

EMEĞİMİZ GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Başbakan Erdoğan, Olmert ile Ankara'da yaptığı görüşme konusunda da şunları söyledi: “Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları, tabii hazmetmemiz mümkün değil. Bunu farklı yerlere çekmeyi ben samimiyetsiz, bunu farklı yerlere çekmeyi ben doğrusu farklı düşüncelere yönelik yaklaşımlar olarak görüyorum. Tabii gönlüm şunu arzu ederdi; özellikle bu görüşmeleri yaptıktan 3 gün, 4 gün sonra Gazze'ye yapılan bu acımasız operasyonlar, saldırılar, barış noktasında bir gayrete girmiş Türkiye'ye karşı bir saygısızlıktır. Bunu çok açık, net söyledik. Bugün yine söylüyorum, yarın, bir gün bir araya geldiğimizde yine açık, net söylerim. Çünkü biz, barış için bu mücadeleyi verdik, veriyoruz, bundan sonra da Türkiye olarak bizim derdimiz, hep barıştır. ”

ACIMASIZ SALDIRI

Erdoğan, 'Gazze Şeridi'nde yaşanmakta olan gelişmelerden derin endişe duyduğumuzu, geçtiğimiz cumartesi günü 11.30'da başlayan acımasız operasyonlardan sonra yaptığımız açıklamalarda, Gazze'ye yönelik saldırıların derhal durması, kalıcı ateşkes ve sükunetin ivedilikle sağlanması ve bölgeyi önü alınamaz gelişmelere sürükleyeceği, bu adımlardan tüm tarafların kaçınması çağrısında bulunmuştuk. Türkiye olarak, Gazze'deki insani trajediden ve Ortadoğu'da şiddet sarmalına girilmesinden derin endişe duyuyoruz. Bugün başladığımız bölge turunun amacı, bu tehlikeli gidişatın sona erdirilmesine yardımcı olmaktır.” diye konuştu.

GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK

Erdoğan, “Şu anda İsrail'e yönelik olarak planlanmış bir görüşmemiz yok. Ama farklı ülkelerle, gerek batı ülkeleriyle, biliyorsunuz bunu Birleşmiş Milletler'le başlatmıştık, görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Bu 4 ülkeye yaptığım ziyaretten sonra onlarla ama telefon, ama giderek görüşmelerimiz devam edecek' diye konuştu.


Arap basını: Türkiye kadar cesur olun

İsrail'in Gazze'ye saldırısı ve Başbakan Erdoğan'ın 4 ülkeyi kapsayan gezisini değerlendiren Arap basını, bölge ülkelerini Türkiye kadar cesur olmaya davet etti. Arap yazarlar ve aydınlar Mısır olmak üzere, Filistinlileri yalnız bırakan Arap devletlerine yüklenirken, Türkiye'nin ve özellikle Başbakan Erdoğan'ın saldırılara gösterdiği tepkiyi övdü. Mısır gazetesi El Düstur'da yazan Fehmi Hüveydi, Erdoğan'ın saldırılar sebebiyle ülkesine saygısızlık yapıldığı yollu açıklamalarına yer vererek “Mısır'ın Türkiye gibi saygısızlığa uğradığını açıklama serbestliği var mı?' diye sordu.


Politikalarımızı da paylaşmalıyız

Gazze'deki saldırıları durduracak bir tavır geliştirmek için 4 ülkeyi kapsayan ziyaretin ilk durağı olan Şam'a giden Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile biraraya geldi. Erdoğan'ı sarılarak karşılayan Esad, Türkiye'nin ortaya koyduğu tavra destek verdiklerini belirterek, 'Duygularımızı paylaştığımız gibi politikalarımızı da paylaşmalıyız' dedi. Erdoğan, kabulün başında yaptığı açıklamada Ortadoğu'daki son gelişmelere değinerek, “Gazze'deki kabul edilemez durumun bir an önce sona erdirilmesi gerekmektedir” dedi. Bölge ülkeleri olarak bu konu hakkında birlikte neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Bir an önce birlikte neler yapabileceğimizi değerlendirmek üzere buraya geldim” diye konuştu. Beşşar Esad ise bölgenin sorunlarına ilişkin Türkiye'nin her konuda aktif hareket sergilediğini belirterek, ““Bu ziyaretin Türkiye'nin bölgedeki rolü üzerinde çok büyük etkisi olacaktır” dedi.


Başbakan Belezoğlu'nun şahidi olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın İstanbul'da evlenecek olan Fenerbahçe ve Milli Takım oyuncusu Emre Belözoğlu'nun düğününe katılması ve nikah şahidi olması bekleniyor. Milli Takım'ın da kaptanlığını yapan Emre, 6 Aralık'ta Başbakan Erdoğan'ı İstanbul Büyükşehir Beledispor Kulüp Başkanı Göksel Gümüşdağ ile birlikte Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde ziyaret etmişti. Emre, bu ziyarette Başbakan Erdoğan'a düğün davetiyesini vererek nikah şahidi olmasını istemişti. Belözoğlu'nun nikahında diğer şahitlerin de Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim olması bekleniyor.



15 yıl önce