|

Seçilirsem yetkimi kullanırım

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan vekiller 30 Mart ve Köşk seçimlerini masaya yatırdı. Erdoğan, 'Milletimizin seçtiği cumhurbaşkanı tüm yetkilerini kullanacaktır' dedi.

İlhan Toprak
00:00 - 17/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 17/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Seçilirsem yetkimi kullanırım
Seçilirsem yetkimi kullanırım

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ndeki Milletvekilleri İstişare Toplantısı'nda vekillerle biraya geldi. Üç saat süren toplantıda, seçim değerlendirmesi, 3 dönem kuralı ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı konuşuldu.

Toplantıda önce 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerle ilgili geniş bir değerlendirme yapıldı.

LİDERLİĞİNİZİ PEKİŞTİRİN

Toplantının ikinci bölümünde ise Cumhurbaşkanlığı seçimi ve AK Parti'nin izleyeceği yol haritası masaya yatırıldı. Milletvekillerine bir anket formu dağıtıldı. Formda, Köşk için 3 seçenek soruldu. Ankette, milletvekillerinin, parti tüzüğündeki 3 dönem şartına ilişkin görüşleri de soruldu. Mİlletvekillerinden görüşlerini sözlü olarak dile getiren 30 milletvekilinden 2'si dışında diğerleri Köşk için Başbakan Erdoğan'ı işaret etti. Milletvekillerine dağıtılan formlardan da Köşk için Başbakan Erdoğan ismi ön plana çıktı. Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasını istemeyen vekillerin, 'Liderliğinizi pekiştirerek başkan olarak çıkın' ve 'Başbakan olarak kalmanız parti ve ülke için daha doğru olur' fikrini dile getirdiği öğrenildi.

ÜÇ DÖNEM TARTIŞILIYOR

AK Partili vekillere dağıtılan formda ikinci olarak parti tüzüğündeki 3 dönem kuralının kaldırılıp kaldırılmaması soruldu. Milletvekillerinin bir kısmı 3 dönem şartının korunması gerektiğini savunurken, bir kısmı da olağanüstü bir dönemden geçildiğini dile getirerek bu şartın kaldırılması gerektiği tezini dile getirdi. Üç dönem şartı ile ilgili son söz, partinin yetkili organları ile yapılacak değerlendirme toplantılarından sonra Başbakan tarafından verilecek.

HERKES İSMİNİ YAZDI

Milletvekillerine dağıtılan formda isim hanesini içeren bir bölümün olması dikkati çekerken, bu kısmın doldurulup doldurulmama kararı vekillerin tercihine bırakıldı. Ancak milletvekillerinin çoğunluğunun isim hanesini doldurdukları öğrenildi.

TOPLUMUN NABZI TUTULACAK

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak AK Parti tarafından yürütülen aday belirleme süreci sivil toplum örgütleri ve toplumun nabzını tutan kamuoyu yoklamaları ile birlikte yürütülecek. AK Parti, yarın yapacağı Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı, 3-4 Mayıs'ta yapılacak 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı ile yine Mayıs ayında Büyük Kongre delegeleri ile yapılacak görüşmeyle teşkilatın nabzını tutacak. Ayrıca, STK'lar ile toplumun nabzını tutacak çalışmalar yapılacak ve bu istikamette bir karar verilecek.

Seçimle gelen tüm yetkilerini kullanır

Toplantıda cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili değerlendirmelere değinen Başbakan Erdoğan'ın, milletin doğrudan ilk kez cumhurbaşkanını seçeceğini ifade ederek, seçimin önemini vurguladığı öğrenildi. Erdoğan'ın, 'Milletimizin seçtiği cumhurbaşkanı tüm yetkilerini de kullanacaktır' dediği kaydedildi. Toplantıda eski bakanlardan bir milletvekili, milletin seçtiği bir cumhurbaşkanının Anayasa'nın 101 ve 102. maddeleri ile çelişkili bir durumun ortaya çıkabileceği uyarısında bulunduğu da kaydedildi. Başbakan'ın toplantıda ayrıca, milleti hedef alan devlet içindeki yapılanmalarla ilgili her makamda mücadelenin süreceği mesajını da verdiği öğrenildi. Erdoğan'ın 'Köşke çıksam da çıkmasam da paralel yapı ile mücadelemizden taviz vermeyeceğiz' dediği kaydedildi. Toplantıda, 'dar bölge seçim sistemi' sinyali verdiği belirtilen Erdoğan, Çankaya Köşkü'ne AK Parti'nin aday göstereceği bir adayın çıkacağını vurguladı. Erdoğan'ın, 'Turgut Özal yüzde 25 oy alarak çıktı. Süleyman Demirel yüzde 21 oy alarak çıktı. AK Parti yüzde 45 oy aldı. Tabii ki Çankaya'ya AK Parti'nin adayı çıkacak' dediği belirtildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili milletvekillerini dinleyen Başbakan Erdoğan, bazı milletvekillerinin, 'Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görüşülüp ikna edilsin' şeklindeki sözleri üzerine Erdoğan'ın 'Ben Sayın Cumhurbaşkanımız ile bir kez görüştüm. Yine görüşeceğim' dediği öğrenildi.

Söğüt'ü kaybettiğimize üzüldüm

Başbakan Erdoğan'ın, yerel seçimlerde başarısız olduğu büyük şehirlerin milletvekillerini uyardığı öğrenildi. Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın kaybedilmesiyle ilgili olarak, '300 milletvekili, 30 milletvekili olan BDP'liler kadar olamadınız' dediği belirtildi. Meclis grubunda dile getirdiği İsmet İnönü'nün sözlerini kullanan Erdoğan'ın, 'İnönü'nün doğru sözlerinden biri de 'Namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça..' diye eleştirdiği kaydedildi. Yerel seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Erdoğan'ın en çok üzüldüğü ilçenin Söğüt olduğu ortaya çıktı. Osmanlı Devleti'nin kurulduğu Söğüt'te belediye başkanlığının kaybedilmesine üzüldüğü ifade eden Erdoğan'ın, 'Beni ençok üzen Söğüt'ü alamayışımız. Osmanlı'nın kurulduğu Söğüt'e çok büyük yatırımlar da yapmıştık' dediği öğrenildi.

Yasadışı dinleme önlemi

Başbakan Erdoğan'ın milletvekilleri ile bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda bir ilke imza atıldı. Bakan ve milletvekillerinin toplantıya telefonlarıyla katılmalarına izin verilmedi. AK Parti Genel Merkezi'ndeki toplantı için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Yasadışı dinlemelere karşı önlem olarak tüm katılımcılardan girişte telefonlarının bırakılması istendi. Bakanlar telefonlarını korumalara teslim ederken, milletvekilleri ise danışmanlarına teslim etti. AK Parti Genel Merkezi'nde jammer açık olduğu için telefon ve internet kullanımında da sıkıntılar yaşandı. Salondaki mikrofonların da kullanılmadığı öğrenildi.

Halkımız neyi isterse o olacak

Toplantı sürerken yazılı açıklama yapan AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantıda, 30 Mart seçimlerinin geniş bir değerlendirmesinin yapıldığını kaydetti. Çelik, toplantıda, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve parti tüzüğünde yer alan 3 dönem kuralının görüşüldüğünü ve bu konularda anket formları ile eğilimin sorulduğunu açıkladı. Birçok önemli konuda toplumun görüşlerinin de dikkate alındığını belirten Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak aynı tavrın ve tutumun ortaya konacağından kimsenin şüphesi olmamasına vurgu yaptı. Çelik, 'AK Parti, Türkiye'nin partisi olmayı başarmış tek siyasi harekettir. Türkiye'nin isteği ve arzusu bizim de istek ve arzumuzdur. Halkımız neyi isterse o olacak, halkın istemediği ise olmayacaktır' ifadelerini kullandı.


10 yıl önce