|

Seçmen araştırmasından Abdullah Gül'ün adı çıktı

Prof. Yılmaz Esmer'in yönetiminde 56 ilde yüz yüze konuşma yöntemiyle yapılan araştırmaya göre seçmenin Köşk'te ilk tercihi Gül olurken en güvenilir lider ise Erdoğan çıktı.

İstanbul
00:00 - 15/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 01:39 - 15/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Seçmen araştırmasından Abdullah Gül'ün adı çıktı
Seçmen araştırmasından Abdullah Gül'ün adı çıktı

Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. Yılmaz Esmer, seçmenin 22 Temmuz'daki davranışını tahlil etmek üzere bir araştırma yaptı. Prof. Esmer yönetimindeki ekibin, 56 ilde, bin 398 kişi üzerinde yaptığı araştırma; seçimden sonra sıkça tartışılan ve yorumlanmaya çalışılan "AK Parti'ye oy veren her iki seçmenden birinin ne mesaj verdiğini" ortaya koyması bakımından önemli sonuçlar içeriyor.

Araştırmaya katılanlara "Son seçimlerde, kişisel olarak sizin için en önemli konu neydi?" sorusuna verilen cevaplardan ilk sıraya yüzde 15'le "cumhurbaşkanlığı seçimi" geçti. Prof. Esmer'e göre cumhurbaşkanı seçiminde yaşanan tartışma, AK Parti'nin oyunu "birkaç puan" arttırdı; çünkü AK Parti'ye oy verenler kararını daha önce vermişti; cumhurbaşkanı tartışması bu kararı değiştirmedi.

GÜL'E MHP'Lİ SEÇMEN DESTEK VERDİ

Cumhurbaşkanlığı için gönüllerinden geçen isim sorulduğunda, araştırmaya katılanların yarısı Abdullah Gül'ün adını verdi. İkinci sırada Ahmet Necdet Sezer bulunuyor; ancak onun adını verenlerin oranı sadece yüzde 6...

Abdullah Gül'e en büyük destek AK Parti seçmeninden geliyor. Araştırmaya katılan MHP seçmenlerinin dörtte biri de Gül'e destek verdi.

Liderlerin seçmen tercihlerinde çok büyük rolü olduğunu ortaya koyan araştırmada, oy tercihi üzerinde etkili faktörler sıralanırken, liderlerin güvenilirliği faktörüne 0-10 arasında verilen puan 7 oldu. AK Parti seçmeni liderin güvenilirliğine 8.35 puan verdi. Erdoğan tüm seçmenlerden oy alırken, Baykal'ın kendi seçmenlerinden aldığı oy da dahil puanı 5,27'de kaldı. "Liderim beni makul düzeyde temsil ediyor" diyenlerin AK Parti'deki oranı yüzde 86, CHP'de yüzde 53, MHP'de yüzde 75 oldu. İlginç bir sonuç, CHP seçmenlerinin lider olarak Erdoğan'ın adını da telaffuz etmeleri oldu. CHP seçmenleri yüzde 65 Baykal, yüzde 11 Mustafa Sarıgül derken, Erdoğan'ın adını verenlerin oranı yüzde 9.


17 yıl önce