|

Sınırı geçenlere ateşe izin vermeyiz

Başbakan Yardımcısı Atalay, "Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarının sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri tepkiyi gösteririz, zaten gösterdik" dedi. Atalay, Kofi Annan'a, Esed'in oyalama taktiği uyguladığını söylediğini aktardı

Aa
00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:49 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Sınırı geçenlere ateşe izin vermeyiz
Sınırı geçenlere ateşe izin vermeyiz

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, haber kanalı 24'te gündeme ilişkin soruları cevapladı. BM-Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Hatay'daki incelemelerden sonra yaptığı hazırladığı raporu BM'ye ilettiğini belirterek, raporda 'Suriye yönetiminin şiddeti sürdürdüğünü, taahhütlerine şu anda gerektiği kadar uymadığı' ifadelerinin bulunduğunu söyledi.

Annan'ın Türkiye'ye gelişinin hassasiyetlerimizi ve sınırımızda olup bitenleri bizzat görmesi açısından faydalı olduğunu ifade eden Atalay, 'Sayın Annan'a 'Biz sizin planınızı destekliyoruz. Hepimiz bunun başarıya ulaşmasını destekliyoruz. Burada hiçbir tereddüt yok ama Suriye yönetiminin bugüne kadar ki siciline baktığımızda da Türkiye'ye de birçok taahhütlerde bulundu. Türkiye, işler bu noktaya gelmesin diye çok çaba sarf etti. Ama o hiçbir vaadinde durmadı ve bu noktaya gelindi. Şimdi de sizi aynı şekilde oyalamalarından endişe ediyoruz' dedim' şeklinde konuştu.

İLK KEZ ATEŞ EDİLDİ

Suriye tarafından açılan ateş sonucu Türkiye topraklarındaki yaralanmalara da değinen Atalay, 'Sınırımızda böyle bir olay ilk defa oluyor' dedi. Atalay, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e bağlı Suriye ordusunun, Türkiye'ye kaçan Suriyelilere yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, 'Gerek sınır bölgesinde, sınıra yakın yerde gerek sınırımız içinde Suriye'den Türkiye'ye gelen bu Suriye vatandaşları Türkiye'nin güvenliği ve koruması altındadır. Onların sorumluluğu bize aittir. Sınırı geçtikten sonra onlara sınır ötesinden ateş edilmesine izin vermeyiz. En ileri şekilde ona tepki gösteririz, zaten tepki gösterdik' değerlendirmesinde bulundu.

PLAN YÜRÜRSE İYİ OLUR

Atalay, 'Türkiye sınırındaki olaylar ve ikili ilişkilere ayrı bakmak lazım. Sınır içine yönelen bir silahlı müdahale çok ileri bir olay. O konuda Başbakanımız, Türkiye haklıdır. Genel yürüyen süreçle ilgili olarak ise Türkiye'nin tutumu uluslararası camiayla birlikte hareket etmektir. 6 maddelik o Annan Planı yürürse çok iyi olacak. Ateş duracak" dedi.

ŞAM RUS RULETİ OYNUYOR

TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır ise Suriye'nin zamana oynadığını belirterek, 'Rus satrancı bir noktadan sonra Rus ruletine dönebilir. Suriye, bir taraftan Rus satrancı oynuyor ama bir taraftan da Rus ruletindeki gibi kafasına silah dayamış olabilir' dedi.



12 yıl önce