|

Siyer-i Nebi insanlığa kılavuzdur

Kutlu Doğum Haftası açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan 'Kuran-ı Kerim nasıl insanlık için bir yol gösterici ise Hz Muhammed'in sünneti de insanlık için kılavuzdur, rehberdir. O'nun hayatı döne döne ezberlenecek bir derstir. O'nun bizlere ilettiği mesaj zamanın üzerinde olduğu kadar dinlerin de üzerindedir' dedi

Oktay Mehmet
00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 03:11 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Siyer-i Nebi  insanlığa  kılavuzdur
Siyer-i Nebi insanlığa kılavuzdur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Peygamber Efendimiz'in tamamen sadelik içinde geçen örnek hayatı döne döne okunacak, ezberlenecek bir derstir" dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Hz. Peygamber, Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku" temasıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin açılışı dün Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Başbakan Erdoğan programın açılışın yaptığı konuşmasına Diyanet İşleri Başkanlığı'na böyle bir toplantıyı düzenlediği için teşekkür ederek başladı. Kutlu Doğum etkinliklerinin 1989 yılında başladğını söyleyen Erdoğan, insanlığın nefes aldığı sürece bu etkinliğin devam etmesi dileğinde de bulundu.

Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin hayatının (Siyer-i Nebi) seçmeli ders olarak okutulacak olmasının nesillerin yetiştirilmesinde büyük önem taşıdığını söyleyen Erdoğan, İslam'a karşı Kur'an ve Siyer öğrenmeyi engelleyenlerin hiçbir zaman başarıya ulaşamadığını söyledi. Hazreti Peygamber'in hayatının giyimiyle, yaşamıyla tamamen sadelik içinde geçtiğini anlatan Erdoğan, "Peygamberimizin hayatı döne döne okunacak, ezberlenecek bir derstir" diye konuştu.

NEFES ALIP VERDİKÇE...

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şu şekilde:

* Bir Kutlu Doğum'a daha bizi ulaştırdı, Rabbim'e hamd ediyorum. Sene 1989 Kutlu Doğum haftaları başlıyor, sene 2012 devam ediyor. Temennim odur ki nefes alıp verdikçe devam etsin. Temennim bu gençlik bu insanlık bundan mahrum kalmasın.

* Allah bir Kutsi hadiste "Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım" diyor. Resul efendimiz alemleri aydınlatmış, varlığa anlam katmış bir şahsiyettir. Ne büyük bir hikmettir ki o Allah'ın elçisiydi.

O YOL GÖSTERİCİ

* Kuran-ı Kerim nasıl insanlık için bir yol gösterici ise Hz Muhammed'in sünneti de insanlık için kılavuzdur, rehberdir.

* Biliyorsunuz okullarda artık Kuran ve siyer dersi adımını attık. Siyer'yi öğrenmek istikbalimizin geleceği adına büyük bir fırsattır. Kuran bir süs eşyası değildir.

* Peygamberin hayatının ders olarak okutulmasından rahatsız olanlar da inanıyorum ki bu dersi aldıktan sonra onun hayatından istifade edecek ve korkularının yersiz olduğunu anlayacaklardır.

* Mekanik, ruhsuz, maddeci bir nesil yetiştirme projesi her yerde başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

* Bu topraklar Kuran mesajıyla yoğurulmuş topraklardır. Bu topraklar ve büyük tarih Kuran'ı Kerim ve Siyer-i Nebi ile hemhal olmuştur.

* "Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli" diyor Mehmet Akif. Bu topraklarda bu ezan sesi oldukça bu topraklar var olacaktır.


İslam evrensel kardeşliğe çağırır

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez programın açılış konuşmasında bu yıl insanlığın kaybetmekle yüz yüze olduğu bir değeri ele almak için temayı kardeşlik olarak belirlediklerini söyledi. Üç tür kardeşlik olduğunu kaydeden Görmez, bunlardan ilkinin, Hz. Peygamber'in bütün insanlığa armağan ettiği yaratıcı eksenli evrensel insan kardeşliği olduğunu belirtti. İkinci büyük kardeşliğin İslam kardeşliği, üçüncü kardeşliğin de millet olmaktan kaynaklanan kardeşlik olduğunu belirtti. Görmez, İslam'ın insanlığa hediye ettiği evrensel İslam kardeşliğinin, insanı merkeze alan hümanizmden farklı olduğunu vurguladı. Görmez, Latince 'İnsan insanın kurdudur' sözünü anımsatarak, 'Muhammed Mustafa'nın insanlığa armağan ettiği evrensel insanlık kardeşliği anlayışına göre insan insanın kurdu değil, yurdudur, umududur, sığınağıdır, velisidir, dostudur' diye konuştu.


O alemin rahmet pınarı

Kutlu Doğum'un açılış töreninde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Milletimizin en önemli özelliği Hazreti Peygamber'e duyduğu sevgi saygıdı. Bugünün bereketi de anlamı da büyüktür. Çünkü peygamberimiz ebedi öğretici ve ebedi kılavuzdur' dedi. Sadece O'na inanların değil tüm insanlığın O'nun rahmet deryasından faydalandığını belirten CHP lideri şöyle konuştu: Allah, 'Ey habibim sen olmasaydın, kâinatı yaratmazdım.' diyor. Onsuz bir kâinat sadece bizim için değil, yaratıcı için de anlamsızdır. Kâinatı yoktan var eden sebep, Allah'ın resulüne duyduğu sevgidir. Bizim peygamberimiz sevgi peygamberidir. İnsanın temelinden sevgiyi alırsanız geriye insan kalmaz. İnsanlığın temelinden sevgi peygamberini çeker alırsanız, geriye insanlık namına hiçbir şey kalmaz. İslam dünyasının önemli kesiminde felaketlerin sebebinin sevgisizliktir. Buradan çıkmanın yolu hazreti peygamberin dilini egemen kılmaktır. Peygamberin ahlakıyla ahlaklanmadıkça kurtuluş mümkün değildir.'


Herkes bu sergiyi ziyaret etmeli

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Çebi'nin Ayasofya Müzesinde açılan 'Lisan-ı Hat ile Aşk-ı Nebi' başlıklı hilye-i şerif sergisini ziyaret etti. Sergiyi gezdiği sırada bir gazetecinin, 'Peygamber Efendimizi hatlarla anlatan bir sergi, neler söyleyeceksiniz, İstanbul halkını davet eder misiniz?' şeklindeki sorusunu Erdoğan, şöyle yanıtladı:'Şu anda burada sayı itibarıyla 99 tane, herhalde Esma-ül Hüsna'dan mülhem bir yaklaşımla bu tablolar burada sergileniyor. Bir koleksiyoner olarak ben Mehmet Çebi kardeşimize de özellikle teşekkür ediyorum. Ben tüm İstanbullular'ın hatta diğer vilayetlerde olan vatandaşlarımızın, gelen turistlerimizin bu sergiyi 15 Mayıs'a kadar gelip ziyaret etmelerini özellikle tavsiye ediyorum.


Gül: Tüm güzellikler ve erdemler O'nda toplandı

Program kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajı da okundu. Gül, mesajında, Hz. Peygamber'in insana dair tüm güzellikleri ve tüm ahlaki erdemleri kişiliğinde topladığını belirterek, Hz. Muhammed'in hayatıyla insanlığa örnek olduğunu, insanları daima kardeşliğe, hoşgörülü olmaya, birbirine saygı göstermeye, doğruluğa, iyiliğe, yardımlaşma ve dayanışmaya teşvik ettiğini kaydetti. Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve komşu ülkelerin diyanet işleri başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

12 yıl önce