|

Suriye''ye tepki Filistin''e tebrik!

Dışişleri Bakanlığı, El Fetih ve Hamas''ın birleşme kararı almasının memnuniyetle karşılandığını açıklarken, Suriye rejimine de seçim tepkisi gösterdi.

İha
00:00 - 24/04/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:43 - 24/04/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Suriye''ye tepki Filistin''e tebrik!
Suriye''ye tepki Filistin''e tebrik!

Bakanlıktan yapılan açıklamada, El Fetih ve Hamas heyetleri arasında 23 Nisan günü Gazze''de varılan ve bir ulusal birlik hükümeti teşkil edilerek seçimlere gidilmesini içeren mutabakatı memnuniyetle karşılandığı belirtilerek şöyle denildi:

"Bu mutabakatın, yıl sonuna kadar düzenlenmesi öngörülen seçimlerle, tüm Filistinlileri kucaklayan bir hükümetin teşkiline ve bölgede adil ve kapsamlı barışın tesisine giden yolu açmasını ümit ediyoruz. Filistinlilerin birliğinin, bölgede kalıcı ve yaşayabilir bir barış için elzem olduğuna inanıyoruz. Türkiye, bölgesinde barış ve güvenlik içinde yaşayacak, ulusal birliğini ve egemenliğini sağlamış, hür ve bağımsız bir Filistin Devleti''nin kurulması yolunda kardeş Filistin halkıyla gereken her türlü dayanışmayı göstermeye devam edecektir."

SURİYE''DEKİ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNE TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Suriye''deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine de tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Suriye rejimi tarafından sözde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran 2014 tarihinde düzenleneceğinin ilan edilmesi en hafif tabiriyle katledilen yüzbinlerce, sürgüne giden milyonlarca Suriyelinin hatırasına ve uluslararası topluma karşı yapılmış bir saygısızlık ve küstahlıktır" denildi.

Açıklamada, meşruiyetini ve ülkeyi yönetme ehliyetini uzun zaman önce kaybetmiş olan Suriye rejimi tarafından sözde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran 2014 tarihinde düzenleneceğinin ilan edilmesinin en hafif tabiriyle katledilen yüzbinlerce, sürgüne giden milyonlarca Suriyelinin hatırasına ve uluslararası topluma karşı yapılmış bir saygısızlık ve küstahlık olduğu vurgulandı. Açıklama şöyle devam etti:

"Suriye''de geçtiğimiz üç yılda emsali görülmemiş bir şiddet sarmalı ve insani trajediye yol açarak, sayısız savaş suçunun faili olduğu tescil edilen rejimin bu kararı siyasi çözüm arayışlarına da yeni bir darbe vurmaktadır. Nüfusun yarısına yakınının yerlerinden edildiği ve halkın rejim güçlerinin ayrım gözetmeyen saldırılarına maruz kaldığı şartlarda düzenlenecek böyle bir seçim yok hükmünde olmakla kalmayıp, ortak rızaya dayalı bir geçiş yönetimi kurulması yoluyla siyasi çözüm bulunmasına yönelik gayretlerin temelini oluşturan Cenevre Bildirisi''ne de açık bir biçimde aykırılık teşkil edecektir. Böyle bir sözde seçimin herhangi bir şekilde ciddiye alınması mümkün değildir".

10 yıl önce