|

Susmayacağız!

Birleşik Arap Emirlikleri''ndeki Şarika İletişim Forumu''na onur konuğu olarak katılan Başbakan Erdoğan, İslam dünyasına birlik mesajları vererek, ''Mezhep ve ırkların birbirinden uzaklaşması hayra alamet değil'' dedi.

Eş-Şarika
00:00 - 25/02/2013 الإثنين
Güncelleme: 00:23 - 25/02/2013 الإثنين
Yeni Şafak
Susmayacağız!
Susmayacağız!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arap dünyasının önemli isimlerinin katıldığı 2. Eş-Şarika İletişim Forumu'nda konuştu. Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bağlı Eş-Şarika Emirliği'nde düzenlenen foruma 'onur konuğu' olarak katılan Erdoğan, burada Arap liderlere 'birlik' çağrısı yaptı. İletişim teknolojisinin gelişmesine rağmen toplumlar arasındaki mesafenin açıldığına dikkat çeken Erdoğan, 'Dinlerin, mezheplerin, ırkların ve dillerin bu kadar iletişim aracına rağmen birbirinden uzaklaşması, birbirine hasmane bir tutum içine girmesi hayırlı bir gelişme değildir. İşte, bu süreci tersine çevirmek zorundayız. Küreselleşen dünyada adaleti, insani değerleri, dayanışmayı ve paylaşmayı da küreselleştirmek durumundayız. Medeniyetlerin birbirinden uzaklaştığına seyirci kalmamak, medeniyetleri birbiriyle buluşturmak zorundayız' dedi. Başbakan, katılımcılara özetle şu mesajları verdi:

SAMİMİYET YOKSA OYUNCAKTIR

Yalan üzerine bir istikbal inşa edilemez. Eğer tellerin, tuşların, ekranların içinde samimiyet yoksa hiç kimse, hiç kimseyle iletişim kuramaz. Elimizden ve kulaklarımızdan ayırmadığımız cep telefonları bizi sadece sesi taşıyor. Ama samimiyeti, sevgiyi, muhabbeti taşımıyorsa bir iletişim aracı olamaz, bir oyuncaktan öteye geçemez. Ekranlarda Suriyeli çocuğu izlerken kanı görüyor, kurşunu görüyor, cansız bedeni görüyor; ama acıyı, zulmü, adaletsizliği görmüyorsak, feryadı duymuyorsak, havadaki ağırlığı hissetmiyorsak, bu demektir ki biz aslında o ekranda hiçbir şeyi görmüyoruz. Sosyal medyada dünyanın her tarafından insanlar birbiriyle yazışıyor. Ama birbirlerine muhabbeti, birbirlerine dayanışmayı birbirlerine acıyı ve sevinci yansıtmıyorlarsa, bu zamanın israfından başka bir şey değildir.

İLETİŞİM VAR AMA İNSAN YOK

Dünya küresel bir köy haline gelirken, insanlar birbirinden uzaklaşıyorsa hiç kuşkusuz burada bir yanlış var. İnsanın araçlara değil, araçların insanlara tahakküm ettiği bir iletişim de aslında iletişim değildir. Artık tüm araçlara, özellikle de iletişim araçlarına insan unsurunu dahil etmek zorundayız. İnsanoğlunu araçların köleliğinden kurtarmak, araçları insanlara hizmetkar etmek zorundayız.

Gazze'yi görmeyen göz kördür

Başbakan Erdoğan, konuşmasında zulüm karşısında dimdik durarak, hakkı söylemekle mükellef olduklarını belirtti. Bunun yapılmaması halinde hiç kimse ile tam bir iletişim tesis edilemeyeceğini ifade eden Erdoğan, 'Filistin'i, Gazze'yi, alevler içindeki Kudüs'ü görmeyen, görmezden gelen bir göz âmâdır. Suriye'yi, Suriye'de her gün oluk oluk akan kanı söyleyemeyen bir dil kelimesizdir, cümlesizdir, ifadesizdir' dedi. Erdoğan, 'Kendi öz halkına karşı acımasızca katliamlar yapan; ama kendi topraklarını işgal edenlere karşı on yıllardır dilsiz, sessiz, tepkisiz kalan Suriye'nin zalim diktatörü, yani dilsiz şeytanı karşısında biz susmayacağız. Hangi iletişim aracını kullanırsak kullanalım doğruyu söyleyeceğiz' diye konuştu.

Kur'an ayetini hatırlattı

İletişim anlayışlarının dayandığı temel ilkenin, Saf Suresi'nden Arapça okuduğu 'Ey iman edenler, neden yapmadıklarınızı söylüyorsunuz. Allah katında yapmadıklarınızı söylemeniz büyük suçtur' ayetine dayandığını belirten Erdoğan, 'Yapmadığını söylemek, söylediğini de yapmamak bizim anlayışımızda en büyük hatalardan biridir. Sadece söylemek ve yapmak da yetmez. Biz yine temel bir ilkeyi hep hatırda tutmak zorundayız. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Hakkı söylemek kadar, haksızlık karşısında sesimizi yükseltmek de sorumluluğumuzdur' diye konuştu.

İmralı yorumu yarın Meclis'te

Başbakan Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Eş-Şarika İslam Medeniyeti Müzesi'ni ziyaret ettikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İmralı'ya giden BDP heyetinin açıklamalarını Türkiye'ye döndükten sonra değerlendireceğini belirterek, 'Döndükten sonra arkadaşlarımla değerlendirmeyi yapacağız. Nedir, ne değildir, öğreneceğiz. Öğrendikten sonra da en kısa zamanda gerekli açıklamaları, ilgili bakan arkadaşlarım vasıtasıyla veya salı günü grupta uygun bir şekilde yaparız' dedi. Erdoğan, sürecin olumlu gelişip gelişmediği sorusunu ise 'Şu anda bir yorum yapmam doğru olmaz' şeklinde yanıtladı.

Korumalara sertlik fırçası

Başbakan Erdoğan, Eş-Şarika İslam Medeniyeti Müzesi'ni ziyaret etti. Müzeye gelişi sırasında Türk vatandaşı bir kadın Erdoğan'ın yanına gelmek isteyince Arap korumalar sert bir şekilde müdahale etti. 'Bir kadına böyle davranılmaz' diyerek korumaları uyaran Başbakan, yanına getirilen kadınla bir süre görüştü.


٪d سنوات قبل