|

Talabani de su için geliyor

Her 3 yılda bir düzenlenen Dünya Su Forumu'na bu sene 107 ülkeden yaklaşık 20 bin davetli katılıyor. Aralarında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin de bulunduğu 15 devlet lideri İstanbul'da biraraya geliyor.

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:05 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Talabani de su için geliyor
Talabani de su için geliyor

İstanbul'da düzenlenecek 5.Dünya Su Forumu'na aralarında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin de bulunduğu 15 devlet başkanı ile 120 ülkeden bakan katılacak. Forumda Türkiye'nin tanımadığı Güney Kıbrıs'ın da temsil edileceği belirtilirken, KKTC'nin resmen katılımının mümkün olmadığı ancak bakan ve parlamenter düzeyinde temsilinin sağlanacağı öğrenildi.16-22 Mart tarihleri arasında yapılacak 5. Dünya Su Forumu'nda ilk kez devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı mini bir zirve gerçekleşecek.

AÇILIŞI GÜL YAPACAK

Su Forumu'na 15 devlet lideri katılacak. Aralarında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Monako Veliaht Prensi, Hollanda Veliaht Prensi, Tacikistan, Somali Cumhurbaşkanları, Azerbaycan, Tuvalu, Fas, Kırgızistan ve Güney Kore Başbakanları var. Foruma ülkesinin anayasal engelleri nedeniyle Japonya Veliaht Prensi yerine Japonya eski Başbakanı ve Su Forumu eski Başkanı katılırken, BM Genel Sekreteri Yardımcısı, OECD Genel Sekreteri ve UNESCO Genel Direktörü de forumda olacak. Zirveye davet edilen Suriye ve Madagaskar'dan ise hâlâ yanıt bekleniyor.16 Mart Pazartesi Çırağan Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasıyla başlayacak zirve sonunda, su sorununa ilişkin hazırlanan çağrı metni kabul edilecek.


Polisten tam güvenlik

5. Dünya Su Forumu öncesi güvenlik tatbikatı yapıldı. Polisin hava, kara ve denizden gelebilecek saldırılara karşı hareket kabiliyetini sergilediği tatbikatı İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah bizzat yönetti. Forumun yapılacağı Sütlüce Kongre Merkezi'nde hazırlıklar tamamlanırken bina çevresindeki kötü görünen eski binalar kontrplaklarla görünmez hale getirildi.

15 yıl önce