|

Tarihi ziyaret

Cumhuriyet tarihinde bir ilk gerçekleşti. Diyanet İşleri Başkanı, Patrikhane'yi ziyaret etti. Bir yıl önce verilen davete icabet eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'ne gelerek Bartholomeos ile görüştü. Karşılıklı sıcak mesajların verildiği görüşmede Ruhban Okulu ve Atina'ya cami yapılması konuları ele alındı

Oktay Mehmet
00:00 - 6/07/2012 Cuma
Güncelleme: 23:40 - 5/07/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Tarihi ziyaret
Tarihi ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ziyaret etti. Diyanet İşleri Başkanı'nın Patrikhane ziyareti anlamında Cumhuriyet tarihinde ilk kez yaşanan görüşmede Mehmet Görmez'le Patrik Bartholomeos sıcak mesajlar verdi. Balat'taki Fener Rum Patrikhanesi'ne gelişinde Görmez, Patrik Vekili Mitropolit Stefanos tarafından karşılandı. Yaklaşık 1.5 saat basına kapalı gerçekleşen görüşme sonunda Fener Rum Patriği Barthalemeos ile birlikte kameraların karşısına geçen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, davete bir yıl sonra icabet etmesinin aslında 'kusur' olduğunu belirtti. Görmez açıklamasında sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada, özellikle İslam dünyasında yaşayan Hristiyanların hiçbir tedirginlik içerisinde bulunmalarına gerek olmadığını belirterek, "Çünkü 4 asır, 5 asır, 6 asır, hatta Abbasiler'den bu yana birlikte yaşamayı başarmış ve bunu da bir hukuk ve ahlak temelinde yürütmüş bir medeniyetin çocuklarıyız" ifadelerini kullandı.

HERKES AYNI HAKLARA SAHİP

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye'de yaşayan gayrimüslim vatandaşları ülkenin asli bir unsuru olarak gördüklerini söyleyen Görmez, “Din özgürlükleri konusunda, inanç özgürlüğü konusunda, eğitim özgürlüğü konusunda, mabed masumiyeti konusunda kendimiz için hangi hakları istiyorsak, onların da aynı haklara sahip olmasını, sadece ülkemizde değil, bütün dünyada her kimliği taşıyan, her dine inanan insanın özgürce kendi inancının gereklerini, ibadetlerini ve inancına uygun olarak eğitimini çocuklarına vermesini, aynı zamanda din adamları yetiştirmesini, onların bir hakkı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Görmez, bu kadar zengin tarihe sahip bir ülkenin din adamlarını yetiştirmek için başka ülkelere muhtaç olmasının, Türkiye'nin tarihine ve büyüklüğüne hiç yakışmadığının altını çizdi.

ATİNA'YA CAMİ KONUSU GÖRÜŞÜLDÜ

Görüşmeyle ilgili olarak Batı Trakya'daki soydaşların kendisini faks yağmuruna tuttuğunu dile getiren Görmez, Atina'ya cami yapılması konusunu da Patrik Bartholomeos ile konuştuğunu belirtti. Çağdaş dünyada artık 'azınlık' ve 'çoğunluk' tabirlerinin bile yersiz olduğunu ifade eden Görmez, kimlik ve kültürlerin sayılarla ifade edilemeyeceğini kaydetti. Öte yandan muadelet esasını eleştiren Görmez, herhangi bir ülkeye, 'sen oradaki Müslümanlara yahut ne kadar hak verirsen ben de buradakilere o kadar hak veririm' şeklindeki anlayışın büyük bir medeniyete yakışmadığını dile getirdi.

PATRİK: ÜMİDİMİZ SÜRÜYOR

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusuna hükümetin müspet yaklaştığını, öyle inanmak istediklerini belirterek, "Müteaddit defalar bize umut verildi. Maalesef bugüne kadar okulun tekrar açılması gerçekleştirilmedi. Fakat biz her zaman ümitli olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Patrik Bartholomeos'a cebinden çıkardığı tespihi hediye etti. Patrik'in de kendi tespihini Görmez'e vermesi dikkat çekti. Patrik ayrıca, günün anısı olarak üzerinde 'Allah' yazan bir hat ve gümüş tepsiyi Görmez'e verdi. Görmez de Ku'an-ı Kerim, İncil ve Tevrat'ta anlamları ortak olan ayetlerin yazılı olduğu panoyu Bartholomeos'a hediye etti.

12 yıl önce