|

Topbaş belgeyle yalanladı

İstanbul merkezli operasyona ilişkin iddiaları yalanlayan İBB Başkanı Topbaş, Etiler'deki Polis Okulu arazisiyle ilgili henüz bir adım atılmadığını söyledi.

HAMDİ KOÇOĞLU / İSTANBUL
00:00 - 31/12/2013 Salı
Güncelleme: 23:56 - 30/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Topbaş belgeyle yalanladı
Topbaş belgeyle yalanladı

İBB Başkanı Kadir Topbaş, hükümete yönelik İstanbul merkezli operasyonun bir parçası olarak gündeme gelen Etiler'deki Polis Okulu arazisinin ihalesiz olarak bir şirkete verildiği ve devletin 1 milyar dolar zarara uğratıldığı iddialarını yalanladı.

Etiler'deki Polis Okulu arazisinin belediyeye devredildikten sonra ihalesiz olarak KİPTAŞ'a devredildiğine ilişkin iddialar konusunda Topbaş, büyükşehir belediyesinin sadece İçişleri Bakanlığı ile değil bir çok kamu kurum ve kuruluşuyla paralel ve benzeri takas protokolleri veya değerleme adı altında paralel çalışmalara girdiğini dile getirdi. Topbaş, okul arazisinin kent merkezinde kıymetli bir alan haline geldiği için İçişleri Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine protokol yaptıklarını anlatarak, arazi değerlemesinin de Maliye Bakanlığı tarafından yapıldığını belirtti.

HENÜZ BİR TASARRUFUMUZ YOK

Özellikle emniyet teşkilatının başta lojman olmak üzere bazı ihtiyaçlarını karşılamak adına kendilerinden bir çalışma istendiğini ifade eden Topbaş, şöyle devam etti:

'Birileri kendi aralarında birtakım organizasyonlar yapabilir, ilişkiler kurabilir, üzerinde gelecek adına birtakım hesaplar yapabilir, kendi aralarındaki birtakım konuşmalar da geçmiş olabilir. Şu anda bizim Büyükşehir Belediyesi olarak henüz bir tasarrufumuz yok. Yani onu nasıl değerlendireceğimiz, belediye olarak nasıl bir ihaleye çıkacağımızı, KİPTAŞ üzerinden mi değerlendireceğimiz konusunda netleşmiş değiliz. Kaldı ki kamu kuruluşu olarak zaten biz bunu ihale ile yapmak zorundayız. Başka türlü yapma imkanımız yok.'

ÖNCELİĞİMİZ KENTİN MENFAATİ

Arazinin tapularının belediyeye ait olduğunu söyleyen ve bu tapuları gösteren Topbaş, 'Biz bunu değerlendirirken, kamu kaynaklarını nasıl hassasiyetle değerlendirdiysek, aynı şekilde İstanbul ve kent menfaati için değerlendireceğiz. Henüz bununla ilgili adımlar atılmadı. Şu anda üzerinde çalıştığımız bir şeyin medyaya yansımasına baktığımızda birileri birtakım kendilerince hesap yaptığından bahsediliyor ki bu bizim dışımızda. Sonuçta karar verici olarak belediyemiz, belediyemiz encümenin ve yetkili birimleri ve meclisimiz var. Bizim bireysel adım atmamız da mümkün değil' diye konuştu.

Engelleyemezler

Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bağcılar metro hattının ihalesine çıkıldığını ifade eden Topbaş, tamamen özkaynakla, 850 milyon lira civarında bir ihale ile süreçlerin tamamlandığını kaydetti. Topbaş, söz konusu ihaleye ilişkin söylentiler olduğunu dile getirerek, 'Tabii ki bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Eğer böyle birtakım iddialar, birtakım bulgular varsa zaten gereği yapılmalıydı, yapmalıydınız veya bununla ilgili suçüstü yapılması lazımdı. Bir taraftan şunu düşünüyorum: Acaba bizim 400 kilometre raylı sistem hedefimizi engelleme çalışmaları mı var? İstanbul'un trafiğini sadece biz çözeriz. Hep söylüyorum İstanbul tesadüflere ve maceralara terk edilemez. Ben İstanbullulara güveniyorum, bir takım iddialar bizi asla engelleyemeyecektir' dedi. Topbaş, arazinin değerinin ise tarafsız kurumlar tarafından belirlendiğini söyledi.


10 yıl önce