|

Trabzon'da sonucu şampiyonluk belirler

Bir futbol kenti olan Trabzon'da herkes Süper Lig şampiyonluğuna kilitlendi. Trabzonspor'un şampiyon olup olmamasına bağlı olarak partilerin durumu şekillenecek. Fenerbahçe'nin şampiyonluğu AK Parti'nin çıkaracağı milletvekili sayısını olumsuz etkileyecek

Yusuf Çelebi
00:00 - 11/05/2011 Çarşamba
Güncelleme: 01:33 - 11/05/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Trabzon'da sonucu  şampiyonluk belirler
Trabzon'da sonucu şampiyonluk belirler

Milletvekili sayısı 8'den 6'ya düşen Trabzon'da, Fenerbahçe ile verilen şampiyonluk mücadelesi seçimi gölgelemiş durumda. Trabzonspor'un şampiyon olup olmaması, partilerin kaderini de şekillendirecek.

Karadeniz'in bordo mavi renklerinin hakim olduğu Trabzon, bir futbol kenti. Hangi partiden olursa olsun birleştikleri tek değer Trabzonspor. Takımın şampiyon olup olmaması partilerin çıkaracağı vekil sayısını da direkt olarak etkileyecek. Fenerbahçe'nin Eskişehirspor'u mağlup ettiği maçtan sonra Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile takım kaptanı Alex De Souza'yı Ankara'da kabul etmesi kentin tepkisi çekmiş. Fenerbahçe sezonu şampiyon olarak bitirirse AK Parti'nin de çıkaracağı milletvekili sayısında azalma yaşanacağı görülüyor.

AK PARTİ EN AZ 4 VEKİL ÇIKARIR

Ligin bitmesine 2 hafta kaldı. Trabzonluların dediği gibi “şehrin moral kaynağı” olan Trabzonspor şampiyon olursa AK Parti 6 vekillikten 4'ünü, hatta 5'incisini bile çıkarabilir. Ancak, Fenerbahçe şampiyon olursa durum değişir. AK Parti'nin 5 milletvekili çıkarması durumunda ise Koray Aydın ve Volkan Canalioğlu'ndan biri TBMM'ye giremeyebilir. Her ne kadar şampiyonluk seçim sonucunu etkilese de en güçlü parti geçen dönemlerde olduğu gibi yine AK Parti. Samsun'dan Trabzon'a giderken yağmuru da beraberimizde götürüyoruz. Hava yağmurlu olduğu için de insanlar dışarı çıkmakta çengingen davranıyorlar. İlk rastladığımıza soruyoruz: “Nedir Trabzon'un durumu?” Zafer Yomralıoğlu sorumuzu “Futbol yüzünden AK Parti'nin oyları kaçabilir” şeklinde yanıtlıyor. Oylarını son 2-3 dönemdir AK Parti'ye verdiğini ifade eden Yomralıoğlu, “Trabzonspor şampiyon olamazsa, adaletsizlik olursa oylar MHP'ye gider” demekten de çekinmiyor. Trabzon'da AK Parti'nin 4'ten fazla milletvekili çıkaramayacağını iddia eden Yomralıoğlu, MHP'den Koray Aydın'ın, CHP'den de eski Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun Parlamento'ya girebileceğini söylüyor.

BAŞBAKAN FENERBAHÇELİ

Trabzon'un caddelerini dolaşıyoruz. Bir dükkana girerek nabız alalım diyoruz. Akif Keleş, Trabzon'da milliyetçi duyguların yabana atılmaması gerektiğini altını çizerek, AK Parti milletvekillerinden bir fayda göremediklerini ve Başbakan Erdoğan'ın Fenerbahçe'ye olan ilgisi dolayısıyla AK Parti'nin kentte büyük bir yara aldığını iddia ediyor. MHP'li olduğunu belirten Keleş, MHP'nin daha yeni ortaya çıkan kaseti ile ilgili olarak ise “Kaset herkeste çıkıyor. AK Partililerin de çıktı. Devlet Bahçeli kaseti çıkanların istifalarını aldı, restini çekti” savunmasında bulunuyor. “Bahçeli'den memnun değilim. Koray Aydın'ın gelmesini istiyorum" diyen Keleş, Trabzon'da AK Parti, CHP ve MHP'nin 2'şer milletvekili çıkaracağını tahmin ediyor.


HAKARET SIFATLARI YETMEZ

Milliyetçi ve maneviyatçı olduğunu savunan MHP'deki kaset skandalları Ahmet Salih Kudal'ın çok ağrına gitmiş. “Kullanabileceğim hiçbir hakaret sıfatı bunların yaptıklarını tanımlamaya yetmez” diyerek durumu netliğe kavuşturmak isteyen Kudal, AK Parti'nin Trabzon'dan 4 milletvekili çıkaracağını söylüyor. Gidişata göre MHP ve CHP'nin 1'er vekillik ancak alabileceğini belirten Kudal, AK Parti'nin Trabzon için yaptığı çalışmaları övünerek anlatıyor: “11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nın kentte yapılacak olması büyük başarı. Bu çalışmadan dolayı spor sahalarımız oldu. Başbakan da çok tutarlı bir adam. Diğerleri gibi atmasyon konuşmuyor. Kılıçdaroğlu ise çok hırçın hareket ediyor.”

CHP'nin Trabzon'da çok fazla şansı bulunmadığını ifade eden Kudal, “CHP ancak bir tane alır. Fazlasını alamaz. Volkan abinin daha önceki belediye başkanlığı döneminden dolayı. Süper bir insan ama iş yapması sıfır” yorumunda bulunuyor.


ŞEHİR TRABZONSPOR İLE YAŞIYOR

Şehir merkezindeki küçük bir pasajda muhasebecilik yapan Ömer Tütüncü kentin bir gerçeğine dikkati çekiyor. “Şehir Trabzonspor ile yaşıyor. Mutlu ya da mutsuz oluyor” diyen Tütüncü, kaset skandalına rağmen oyunu MHP'ye vereceğini söylüyor. “Herkesin sıkıntıları olur dönem dönem. Dünyayı yöneten sermayenin yüzde kaçı Yahudilerin? Bu sermaye 2 parti istiyor Meclis'te. Daha çok kaset çıkacak” gibi büyük bir komplo teorisi üretiyor Tütüncü. Sandık başında halkın tercihini ortaya koyacağını vurgulayan Tütüncü, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak'a da kızgınlığını, “Özak'a kızgınlığım 1996 yılında takımın başkanı iken başladı. Ayak oyunlarına uyamadı. Trabzonspor şampiyonluğu kaybetti. O dönem Başbakan olan Mesut Yılmaz da, şimdi Başbakan olan Tayyip Erdoğan da Rizeli. Değişen bir şey yok. Hep biz mi kaybedeceğiz. Trabzonsporluların tepkisi için Özak 'çirkin' diyor. Benim tepkime çirkin diyorsan senin bu şehirde işin ne? Bu şehrin Trabzonspor'dan başka neyi var? Moral kaynağı tek. O da Trabzonspor” sözleri ile aktarıyor.


13 yıl önce