|

Türkiye, İran ile ABD'yi barıştıracak

Tahran'da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesine Türkiye'nin ABD ile İran arasındaki arabuluculuk girişimi damgasını vurdu. Zirvede daha fazla işbirliği kararı çıktı.

Tahran
00:00 - 12/03/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:46 - 12/03/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye, İran ile  ABD'yi barıştıracak
Türkiye, İran ile ABD'yi barıştıracak

Tahran'da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesine Türkiye'nin ABD ile İran arasındaki arabuluculuk girişimi damgasını vurdu. ABD Başkanı Barack Obama'nın özel mesajını Tahran'a ilettiği belirtilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temaslarını değerlendiren dünya basını, “Gül, İran ile ABD'yi barıştıracak” yorumunda bulundu.

ZİRVE BİR KAMUFLAJ

Rusya'nın günlük RBK Daily gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İran ziyaretini sayfalarına “Gül, İran ile ABD'yi barıştıracak” şeklinde yansıttı. Gazetede, Kiril Zubkov imzası ile çıkan yorum haberde, Gül'ün Tahran ziyareti esnasında İran Devlet Başkanı Ahmedinejad'a, Obama'dan mektup ilettiği yönünde bilgilerin olduğunu hatırlattı. Bilgilerin resmi olarak doğrulanmadığını ifade eden Zubkov, Türkiye'nin ABD ile İran arasında aracılık rolünü üstlendiğini iddia etti. Yazar, Stratejik Değerlendirme ve Analiz Enstitüsü uzmanı Sergey Demidenko'nun değerlendirmelerine atıfta bulunarak, “Tahran Ankara'nın arabuluculuğu için başka ziyaret sebebi de bulabilir” dedi.

ÖNCE HAKKANİYET VE SAYGI GEREK

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran ile ABD arasında arabulucuk yapılmasıyla ilgili olarak “ortada hakkaniyet ve saygı varsa, arabuluculuğa gerek kalmaz” yorumunda bulundu. Ahmedinejad, görüşmeler ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, arabuluculuğa gerek olmadığını belirterek “Tutumumuz açık: Eğer ortada bir hakkaniyet ve saygı varsa, dünyada sorun kalmaz” dedi.

DAVOS'TAKİ TEPKİYE ÖVGÜ

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik her iki ülkede yüksek bir potansiyel olduğunu söyledi. Gül ile yaptığı görüşme sırasında Başbakan Erdoğan'ın Davos çıkışını takdir ettiklerini belirten Hamaney, Türkiye Cumhuriyeti demir yollarının İran üzerinden Pakistan'a ve oradan Asya'nın güney batı ülkele-rine ulaştırılmasının iki ülke arasındaki işbirliğin potansiyellerini artacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, İran ve Türkiye'nin, İpek Yolu'nu yeniden ihya edilmesinde yeteri kadar güçlü olduklarının altını çizdi.


Türkiye Avrupa ile Asya'yı bağlayacak

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun Asya'yı Avrupa'ya birleştirecek bir köprü olacağını söyledi. Azeri lider, “Ulaşım alanında bölgede Azerbaycan ve komşu ülkeler arasında çok önemli ulaşım ve demiryolu projesi yapılıyor. Bu demir yolu Asya'yı Avrupa ile birleştirecektir. Bu projenin ortakları Azerbaycan-Türkiye ve Gürcistan'dır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun tamamlanmasından sonra bölge ülkeleri de bu demiryolunun imkanlarından faydalanacaktır. Bu hat ekonomik açıdan çok uygundur. Ayrıca bölgedeki ülkeler arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerini güçlendireceğine inanıyorum” dedi. Azeri lider Aliyev, ticaret alanında da ilişkilerin ECO ülkelerine verilmesi gerektiğini söyledi. Aliyev ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını önemli olduğunu ifade etti.


Ortak para birimi kurulmalı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya ülkeleri arasında kullanılmak üzere teklif ettiği ortak para birimine geçilmesi için gerekli çalışmaları yapacak bir komisyon oluşturulmasını önerdi. Kullanılacak para biriminin Evraz veya Evrazya adı altında tedavüle sokulabileceğini ifade eden Nazarbayev, bu para biriminin sabit kur sistemi ile kullanılmasını savunuyor. Nazarbayev, kullanılacak yeni para biriminin eski para birimlerini etkilemeden uzun vadeli altyapı yatırımları ve cari işlemlerin yapılmasında etkili olacağını söyledi.


15 yıl önce