|

Türkiye Suriye'nin manevrasına kırmızı ışık yaktı

MURAT PALAVAR / YENİSAFAK.COM.TR / POLİTİKA
00:00 - 9/09/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:37 - 9/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye Suriye'nin manevrasına kırmızı ışık yaktı
Türkiye Suriye'nin manevrasına kırmızı ışık yaktı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye'nin elindeki kimyasal silahları uluslararası denetime vermesi kararını değerlendirdi. Gelişmenin olumlu bir durum olduğunu belirten Davutoğlu bu durumun uluslararası bir müeyyideyi etkilememesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu Esed'in kimyasal silah kullanımına karşılık uluslararası bir karşılık verilmemesinin gelecek katliamlara 'yeşil ışık yakmak' olacağını söyledi. Davutoğlu şunları söyledi:

"Keşke bugün gösterilen hassasiyet bir yıl önce yapılsaydı. Büyük suçu unutturmak adına yapılan bu girişim olumlu ama yapılanlar cezasız kalamamalı. Eğer bu yapılırsa bunun anlamı yeni katliamlara yeşil ışık yakmak olacaktır. Suriye'nin yeni açıklaması uluslarası kararlığı etkilemesi gerekir. Esed'in bu kararı uluslararası bir müeyyideyi etkilememesi gerekir"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'de kimyasal silahlar olmaksızın da öldürülen insan sayısı 120 bin, 200 binin üzerinde de kayıp var" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'deki krize ilişkin, "Keşke bugün gösterilen kararlılık 2 sene önce gösterilseydi, 2011 yazında Hama'da büyük katliamlar yapıldığında gösterilmiş olsaydı, bu olaylar buraya kadar gelmezdi" dedi.

Davutoğlu, "Beşşar Esed ve ekibi katliamda sınır tanımadılar. Kimyasal silaha kadar geldiler. Bugün böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan, devri yine aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa Beşşar Esed'in bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur" dedi.

11 yıl önce