|

Uçak gemisi ve füzede karar yok

Savunma Sanayii İcraa Komitesi, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesi ile ilk uçak gemisi ihalesini erteledi. 6 Keşif Karakol Gemisi Projesi içinse Koç Holding şirketi RMK Marine ile görüşmelere başlanacak.

Fazlı Şahan
00:00 - 4/01/2013 Cuma
Güncelleme: 00:53 - 4/01/2013 Cuma
Yeni Şafak
Uçak gemisi ve füzede karar yok
Uçak gemisi ve füzede karar yok

Savunma Sanayii İcraa Komitesi dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplandı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı''nda (SSM) gerçekleştirilen toplantı saat 16.00''da başladı ve yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantıda 17 milyar liraya mal olacak Patriot tipi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesi ertelendi. Toplantının ardından SSM tarafından yapılan yazılı açıklamada ''Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında görüşmelere devam edilmesine'' karar verildiği kaydedildi. Toplantıda alınan bir diğer karar ise Türkiye''nin ilk uçak gemisini kimin yapacağı oldu. 3 milyar dolar değerindeki 220 metrelik yüzer savaş karargâhı projesine gelen teklifleri görüşen İcra Komitesi, ''firmalarla tekliflerini iyileştirmeleri için çalışmaların devam edilmesine karar verdi.

UYDU FIRLATMA PROJESİ ROKETSAN''IN

Toplantıda Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi kapsamında 6 geminin seri üretimi için Koç grubundan RMK Marine şirketi ile görüşmelere başlanması kararlaştırıldı. Türkiye''nin askeri ve sivil uydularının uzaya gönderilebilmesini temin etmek maksadıyla uydu fırlatma sistemi projesi kapsamına ön kavramsal tasarım fazı için ROKETSAN A.Ş ile görüşmelerin başlanmasına karar verildi.

GÖKTÜRK 3 UYDUSU DA YERLİ OLACAK

Toplantıda ayrıca, sentetik açıklıklı radar görüntüsü alma özelliği taşıyacak Göktürk 3 uydu projesini TÜBİTAK ve ASELSAN''ın desteğiyle milli olarak geliştirilmesi için TUSAŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması, Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi için de birinci faz için HAVELSAN ile sözleşme görüşmelerinin başlanması kararlaştırıldı. Askeri ve hafif sınıf helikopterlerin tasarlanıp geliştirilmesi için TUSAŞ ile yine sözleşme görüşmelerinin başlanmasına karar verildi. Terörist saldırılara karşı dayanıklı modüler geçici üs bölgesi kurulumu konusunda ise yine ASELSAN ile sözleşme görüşmelerinin başlanması kararlaştırılırken, ATAK helikopteri simulatörü projesi de HAVELSAN''a verildi. Toplantıda son olarak Kırıkkale''de kurulacak silah ve mühimmat sanayyine ilişkin organize sanayi bölgesi kuruluşuna iştirak edilmesi hususlarında yetkilendirilme yapıldığı kaydedildi.

Hedef barış ama her imkanımızla savaşa hazırız

Başbakan Erdoğan, 5. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla verilen yemekte elçilere seslendi. Dış politikayı güçlendirecek ve Türk büyükelçilerin işlerini kolaylaştıracak çok önemli adımlar attıklarını belirten Başbakan Erdoğan, '''Aynı hedefe, aynı ideale kilitlenmiş olarak çok daha yoğun şekilde çalışmamız gerekiyor''' dedi.

FİLİSTİN İÇİN MÜCADELE SÜRECEK

Suriye konusundaki politikalar hakkında da bilgi veren Başbakan şöyle devam etti: '''Şunu unutmayın değerli arkadaşlarım; barış, savaştan çok daha fazla bedel ister. Savaş, kolay olandır. Biz kolayın değil, zor olanın tarafındayız. Barış için ne bedel ödenmesi gerekiyorsa biz bunu ödedik, ödüyoruz ve ödeyeceğiz. Ama her an, her imkanımızla savaş için hazırız. Gerektiğinde de topraklarımızı korumak noktasında tereddüt içinde olmayız''

Benzer bir tavrı Filistin davasında da gösterdiklerini, haksızlığa sessiz kalmak yerine hak ve adaletin savunuculuğunu yaptıklarını vurgulayan Erdoğan '''Tam üye statüsüyle Filistin bayrağının BM''de dalgalanması için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.


11 yıl önce