|

Ya somut adım atın ya da sınırı geçeriz

Gül, Erdoğan ve Babacan ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığıyla mücadelede somut adımlar atmaması durumunda Türkiye'nin sınır ötesi operasyon yapma dışında çaresi kalmadığını açık bir dille ifade etti

Abdülkadir Selvi
00:00 - 3/11/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:13 - 3/11/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Ya somut adım atın ya da sınırı geçeriz
Ya somut adım atın ya da sınırı geçeriz

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kritik bir ziyaret için geldiği Ankara'da yoğun güvlenlik önlemleri altında görüşmelerini tamamladı. Rice ile görüşmelerde Ankara adeta "Tek ağız" ve "Tek ses" oldu. Dışişleri Bakanı olduğu günden bu yana Ankara'ya üçüncü ziyaretini gerçekleştiren Rice, aynı zamanda en sıkıntılı görüşmelerini yaptı. Temaslarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başlayan Rice, daha sonra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve son olarak da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tamamladı.

BAŞBAKAN'LA 1 SAAT 20 DAKİKA

Rice ve Başbakan Erdoğan'ın görüşmesi ise saat 13.00'de başladı. Kabule Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Genelkurmay Harekat Başkanı Koorgeneram Nusret Taşdelen, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı. Başbakanlık Merkez Bina'daki basına kapalı kabul yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşmede Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığının bertaraf edilmesi amacıyla atılacak somut adımlar ve bu çerçevede gündeme gelen sınır ötesi operasyon masaya yatırıldı. Erdoğan'ın özellikle terör örgütü PKK'nın elindeki ABD silahlarını Rice'a sorduğu belirtilirken, Erdoğan'ın, 'Türkiye olarak artık sabrımız kalmadı' mesajını Rice'a iletti.

DOSYA ELİNDE KALDI

Rice'ın Erdoğan ile yaptığı görüşmede masaya sürdüğü ve 3'lü mekanizma önerisi tepki ile karşılandı. Başbakan Erdoğan, görüşmesinde artık somut adımlar üzerinde durulması gerektiğini belirterek, “Artık vakit kalmadı. Bataklığı kurutmamız gerekiyor” dedi. Erdoğan'ın kararlı tavrı ve Rice'ın daha sonra Ali Babacan ile yaptığı görüşmede, “ABD'nin atacağı somut adımlar nedir” sorusunun sık sık gündeme gelmesi, görüşmelerin kilit sorusu oldu. Rice, gün boyu yaptığı görüşmelerde Ankara'nın artık söz değil Kuzey Irak'ta barınan PKK töreristlerine karşı daha önce ortaya koyduğu 6 maddelik taleplerin yerine getirilmesi konusudaki kararlılığı Gül, Erdoğan ve Babacan'da gördü.

KÜRDİSTAN SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ

Görüşmelerin ardından Babacan ile basın toplantısı düzenleyen Rice, “Biz daha önce adım attık ama yeni adımların atılması gerektiğini biliyoruz” yanıtını verdi. Rice'a bir başka basın mensubu ise daha önce yaptıkları açıklamalarda neden Kürdistan ifadesi kullandığı sordu. Rice'ın bu soruyu geçiştirip diplomatik bir yanıt vermesi dikkat çekti. Rice'ın yanıtında “K.Irak ve “Kürt bölgesel yönetim” tanımlamalarını kullandığı görüldü.


Son nokta Beyaz Saray'da

ABD Dışişleri Bakanı Rice Irak'ta ABD varlığının bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'ye yardımcı olmak gibi bir yükümlülükleri olduğunu ifade etti. PKK terörüyle mücadelede Amerika'nın özellikle, işbirliği ve istihbarat paylaşımını güçlendirmek amacıyla son aylarda belli adımlar attığını belirten Rice, “Sayın Başbakan (Erdoğan) kapsamlı bir plandan bahsetmişti. Burada bu planın bazı unsurlarından bahsettik. Washington'a geldiğinde biraz daha ayrıntılı unsurlardan bahsedilecek. ABD bu konuda kararlıdır. Bu, sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da sorunu, ABD'yi de ilgilendiren bir sorun. Dolayısıyla ortak bir düşmanımız var karşımızda. Ortak bir yaklaşımımız olması lazım, bu soruna çözüm getirebilmek için” diye konuştu.


Uğurlu kolyesiyle geldi

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerde “uğur” getirmesi için aynı gerdanlığı takı olarak kullanıyor. Rice, genel olarak kıyafet tercihini döpiyesten yana kullanırken, Türkiye'ye 2005, 2006 ve son olarak dün yaptığı ziyarette aynı gerdanlığı taktı.

Rice'ın, vişne renk etek ve yakası işlemeli döpiyes ve aynı renkteki bluzunu tamamlamak için altın bir gerdanlık taktığı görüldü. Rice'ın “uğur” getirmesi için taktığı gerdanlık, 2005, 2006 yıllarındaki ve en son dün gerçekleştirdiği ziyarette boynunda takılıydı.

Vişne renk etek ve döpiyes ile “United States Of America” uçağından inen Rice, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmeye gitmeden önce kıyafetini değiştirdi. Rice, Başbakan Erdoğan ile görüşmeye giderken siyah pantolan, beyaz bluz üzerine siyah ceketi tercih ederken, kıyafetini beyaz inci kolye ve küpeler ile tamamladı. Ancak, Rice, kıyafetini değiştirmeyi tercih ederken, siyah ayakkabıları için buna gerek duymadı.


Girerken ayrı çıkarken ayrı

Ankara'ya umutlu geldiğini belirten Rice, Başbakan Erdoğan'la görüşmek üzere Başbakanlık'a gelirken oldukça mutlu görünüyordu. Ancak Türkiye'nin kararlılığını gören Rice'ın Başbakanlık çıkışında sıkıntısı yüzünden okundu.


Rocky ve Maske görev başında

Sıhhiye Otoparkı'nda geçen Eylül ayında 600 kilo patlayıcıyı bularak Ankara'yı büyük bir felaketten kurturan bu nedenle yıldız olan Rocky ve Maske, Rice ziyaretinde de öne çıktı. Her iki dedektör köpek eğiticileri tarafından, Rice'ın gün boyu süren görüşmeleri sırasında olası bir patlayacıya karşı tüm güzergahları kontrol ettirildi.





16 yıl önce