|

Yabancılar alıyor götürüyor

Baykal, "Yabancılar geliyor, Türkiye'den alıyor, götürüyor. Türkiye üzerinden zenginleşiyor" dedi.

Aa
00:00 - 8/07/2007 Pazar
Güncelleme: 22:42 - 8/07/2007 Pazar
Yeni Şafak
Yabancılar alıyor götürüyor
Yabancılar alıyor götürüyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'de ekonomiyi faize ve ranta dayalı olmaktan çıkarıp, üretime, ihracata dayalı bir hale dönüştüreceklerini söyledi.

Baykal, partisinin Denizli Demokrasi Meydanı'ndaki mitinginde halka seslendi. Denizli'nin sanayi, tarım, ticaret, turizm ve ulaştırma alanlarında başı çektiğini ifade eden Baykal, “Burada her şey var. Çünkü insan var, Denizlili var. O nedenle Denizlili, Türkiye'nin gidişatını en iyi değerlendirecek insandır. Denizli hayatından memnunsa Türkiye'nin geleceği açıktır. Eğer Denizli'nin şikayeti varsa o şikayete kulak vermek lazım” dedi.

Mitinge katılan Denizlililere seslenerek, “(Türkiye'de her şey yolunda) diyorlar. Nasıl? Keyfiniz yerinde mi? İşleriniz yolunda mı? Çiftçinin sorunları çözülmeye başlandı mı? Mazot indi mi?” diye soran Baykal, vatandaşların “Hayır” yanıtı üzerine şöyle konuştu:

“Siz de fazla şikayet ediyorsunuz. Büyükler diyorlar ki, Türkiye uçuyormuş. Ülke çok kalkınmış. Borsa büyümüş. Siz borsada oynamıyor musunuz? Siz de borsaya girseydiniz. Kazananlar çok kazanmış Türkiye'de. Yabancılar, (Türkiye, fırsatlar ülkesi) diyor. Yabancılar geliyor, Türkiye'den alıyor, götürüyor her şeyi. Dışarıdan gelenler Türkiye üzerinden zenginleşiyor. Ama Türkiye'de yaşayanlar zenginleşemiyor mu? Yani sizin 5 kat artmadı mı geliriniz?”

PETKİM'İN SATIŞI

Türkiye'de bir kısımın zenginken daha da zengin olduğunu, buna karşın orta sınıfın yoksullaştığını öne süren Baykal, şunları kaydetti:

“Bu niye böyle oluyor? Türkiye geride bıraktığımız dönemde, çok borç kullandı. Borçlarını katladı. 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılan borca yakın borcu 4,5 yılda Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Yüzde 85 borçları artırdı. Türkiye'nin borcu 221 milyar dolardı. Şimdi 408 milyar dolar oldu. Bu kadar borç alındı, bu kadar tesis satıldı. Memleketin en verimli fabrikaları, kazanç kapıları satıldı. 'Baba baba satarım' diyor. Babasının malını satmadı. Senin malını 'baba baba' sattı. Bu satıştan size gelen giden bir şey olmadı mı? O satılanlar sizin malınız. Size borç mu geldi?”

Satışı gerçekleşen PETKİM'in Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından birisi olduğunu ifade eden Baykal, “PETKİM'in kime satıldığı konusunda rivayet muhtelif. Sattık da alanın kim olduğu belli değil. Türkiye, PETKİM'i kime sattığını bilmiyor. Uluslararası değerlendirme kuruluşu, PETKİM'in notunu satıştan sonra indirmiş. Gerekçe olarak 'Alanlar karışık' diyor. Bu kadar önemli bir sanayi kuruluşunu, kim olduğunu bilmediğimiz birine satıyoruz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Türkiye'de yeni bir sayfa açılması gerektiğini işaret eden Baykal, şöyle devam etti:

“Öncelikle çiftçiye sahip çıkmamız lazım. Çünkü çiftçi güçlü olmazsa, o ülkenin ne sanayisi, ne ekonomisi güçlü olmaz. Çiftçiyi güçlü yapacağız. Kalkınma, çiftçiden, köylüden, topraktan başlayacak. Girdi fiyatları artıyor, ürün fiyatları artmıyor. Giderek çiftçi bunalıma sürükleniyor. İlk yapılacak iş, çiftçiyi emeğiyle geçinir, ailesine, çocuğuna bakar, geleceğinden güven duyar hale getirmektir.” Çiftçilere destek olmak amacıyla, çiftçilerin kullandığı mazot üzerindeki ÖTV'yi almayacaklarını dile getiren Baykal, “Diyoruz ki, 'Kardeşim, KDV'ni de, masrafını da al ama insaf et. Bu çiftçinin beli büküldü, hali mecali yok. Sadece bu kesimden şimdilik alma' diyoruz. 'Nasıl olur?' diyorlar. Sen ÖTV'yi armatörlerden almıyorsun. Özel uçaklardan almıyorsun. Ben de CHP olarak çiftçiden almayacağım” dedi.

İTHALATTA YAŞANAN ARTIŞ

Sanayi alanında teşvik politikaları oluşturarak yeni bir yaklaşım getireceklerini belirten Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de ekonomiyi faize dayalı, ranta dayalı ekonomi olmaktan çıkarıp, üretime dayalı, ihracata dayalı bir hale dönüştüreceğiz. Türkiye'de sanayide kur, enerji fiyatları, istihdam vergisinden kaynaklanan sorunlar var. Bunlara yeni bir anlayışla yaklaşmak lazım. İthalat artıyor, böyle olunca da Türkiye'de üretemediğimiz ürünleri başka ülkelerin üretiminden dövizle borçlanarak karşılıyoruz. Bu uzun vadede böyle gitmez. Biran önce ihracat yapan bir ekonomi haline gelmeliyiz.”

17 yıl önce