|

Yıl 1977 ve Erdoğan tiyatro sahnesinde

Tiyatroların özelleştirilmesi tartışmalarının odağındaki isim Başbakan Erdoğan'ın, 1977 yılında bir oyun yazdığı, yönettiği ve rol aldığı ortaya çıktı.

00:00 - 2/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 11:50 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Yıl 1977 ve Erdoğan tiyatro sahnesinde
Yıl 1977 ve Erdoğan tiyatro sahnesinde

İstanbul Şehir Tiyatroları yönetmeliğinin değiştirilmesine destek veren, bir adım ileriye giderek 'tiyatrolar özelleştirilecek' açıklamasıyla tartışmayı bir başka boyuta taşıyan Başbakan Erdoğan'ın, 1977 yılında kulis tozu yuttuğu ortaya çıktı.


Erdoğan 23 yaşında Milli Selamet Partisi Gençlik Komisyonu Başkanı iken 'Mas-kom-yah' adlı tiyatro oyununu yazdı, yönettiği ve 'iyi evlat' adı verilen başrolü oynadı.


Milat gazetesi yazarı İsa Tatlıcan'ın dünkü yazısının takibi, Vatan gazetesinden Öznur Karslı ve Kenan Butakın tarafından yapıldı ve tanıkların anlatımıyla Erdoğan'ın tiyatro tecrübesi aktarıldı.



'Yazan, yöneten, oynayan Recep Tayyip Erdoğan!' başlıklı haber şöyle:


Tatlıcan'ın bu yazısından sonra Erdoğan ile birlikte tiyatro yapan ekibin izini sürdük.


O ekipte yer alanlardan ve “Mas-kom-yah” oyununda oynayan oyuncularından biri de Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner.


Aydıner o günlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi:


"Biz 1975 yılında Milli Selamet Partisi'nin Gençlik Kolu'ndaydık. Başbakan da Gençlik Kolu Başkanı'ydı. O dönemde heyecanımız çoktu, siyasete yön veriyorduk. Çok aktiftik ve arkadaşlarla bir tiyatro kurmaya karar verdik. 1975'de tiyatroyu kurduk. Tiyatrodaki arkadaşlarımızın çoğu teşkilattan olan, üniversite ve lisede okuyan arkadaşlarımızdı.


Sahaflardan bir eser bulduk. Orjinal ismi “Kızıl Pençe”ydi. Kitap 1970-1980 arasındaki üniversite olaylarını çok iyi yansıtan bir eserdi. Biz eserin ismini değiştirdik. “Mas-kom-yah” yaptık. Açılımı “mason, komünist, Yahudiydi”. Provaları Tepebaşı Gazisou'nda yaptık. Yönetmenliğimizi Başbakan Erdoğan yaptı. Oyunun konusu ise bir aile öyküsüydü. Bir baba vardı, adı Ayhan Bey idi. Oğullarını Avrupa'ya gönderen ve Avrupa'da dini tedrisat yapmış ama maalesef inanç manzumesinden uzaklaşmış ve onların dinine geçmiş, o kültürle büyümüş bir roldü. Oyuna çalıştık ve bir süre sonra İstanbul'un her yerinde oynamaya başladık, eser çok tutuldu.


Oyunu her hafta sonu oynadık. Rize, Trabzon, Ankara gibi bir çok şehirde oynadık. En son Ankara Palas'ta sergiledik. Çünkü oyun çok başarılı olmuştu ve Ankara'dan yani Necmettin Erbakan'ın önünde oynamak üzere çağrıldık. Ankara Palas'a giderken 15 arkadaş yola çıktık. Ben direksiyona geçtim, Başbakan da yanıma.


O gün Ankara Palas'a gittiğimizde oyunu sergileyecektik. Çok önemli konuklarımız vardı. Başbakan Necmettin Erbakan, Hasan Aksay, Şevket Kazan, Oğuzhan Asıltürk gibi ve büyük alkış aldık. Bu piyesi uzun yıllar oynadık. 1980 ihtilaline kadar. Bu arada bir başka piyes daha sergiledik. İsmi “Akrep”ti. Bir üniversite profesörünü, yetiştirdiği öğrencilerinin daha sonra hocalarını odasında nasıl öldürdüklerini ortaya koyan bir oyundu.”


"ÖZELLEŞTİRMEYİ O ZAMAN KONUŞUYORDUK"

Başkan Aydıner bir konunun ise özellikle altını çiziyor: “Başbakan Erdoğan tiyatroya her zaman ilgili olmuştur. Zaten bu örnek de bunu gösteriyor. O dönem kendi aramızda tiyatroların özelleştirilmesi gerektiğini konuşuyorduk. O yıllarda tiyatroların özel olması gerektiğini savunuyordu.”


NEJAT UYGUR'DAN DERS

Erdoğan'ın bir başka oyuncu arkadaşı Milli Gazete'nin reklam müdürü Halil Gölve ise, "1 buçuk yılda 10 defa oynadık bu oyunu. Amacımız partiye (Milli Selamet Partisi'ne) gelir sağlamaktı. 13 arkadaş aramızda para topladık ve 1 yılı aşkın süre tiyatroyu sürdürdük. O dönemlerde 20'li yaşlardaydık, tiyatro ile ilgili deneyimimiz fazla yoktu. Ama Tayyip Bey rolünde hiç zorlanmadı. Hatta üç dört gün Nejat Uygur'dan ders almaya gittik, kendisi bizlere jest ve mimiklerimizi nasıl kullanacağımız konusunda yardımcı oldu" şeklinde konmuştu.


12 yıl önce