|

Yunanistan şifahi nota vermiş

Yunanistan, kıta sahanlığı konusunda Türkiye'yle ilgili BM'ye şifahi nota sundu.

Aa
00:00 - 21/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:20 - 21/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Yunanistan şifahi nota vermiş
Yunanistan şifahi nota vermiş

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos'un talimatıyla, Yunanistan'ın, dün BM'ye, Türkiye tarafından, Yunan kıta sahanlığı kapsamında bulunan bölgelere araştırma izinleri verildiğine ilişkin bilgi içeren şifahi nota sunduğu'' bildirildi.

Açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın bu hareketiyle ''Deniz Hukuku ve teamülü ile özellikle BM'nin Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne göre (1982), Yunanistan'ın egemenlik haklarının savunmasıyla ilgili Yunan tezlerinin garanti altına alındığı'' ileri sürüldü.

BM'ye sunulan şifahi notanın, ''Law of the Sea Bulletin''de yayımlanacağı belirtilen açıklamada, Atina'nın, bu konuda Türkiye nezdinde de girişimde bulunduğuna değinilerek, ''Yunanistan, karşılıklı saygı ve uluslararası yasal düzen temelinde, özellikle egemenlik haklarıyla ilgili meseleler olduğunda ve doğal zenginliğinin değerlendirilmesinde, bölgedeki tüm ülkelerle olduğu gibi, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri arzu etmektedir'' denildi.

Bu arada, Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos, Türkiye'nin, Akdeniz'de araştırma için izin verdiği bölgelerin Yunan kıta sahanlığı kapsamında bulunduğunu iddia ederek, Atina'nın, bu konuda Ankara nezdinde yaptığı girişimlerin sonuç vermemesi nedeniyle BM'ye bildirimde bulunduğunu söyledi.

ABD'yi ziyaret eden Avramopulos, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

''Yunan Hükümeti, 2012'nin Haziran ayında, Yunan kıta sahanlığı kapsamındaki bölgeler için Türk petrol şirketine verilen araştırma izinleri konusunda Türkiye nezdinde girişimde bulundu. Aradan geçen zaman içerisinde Türkiye bu izinleri iptal etmediği için, -tabi araştırma yapma yönüne de gitmedi, ileride de bunu yapmayacağına inanmak istiyorum-, bu konuda olan teamülden ve Deniz Hukuku Sözleşmesi'nden kaynaklanan egemenlik haklarımızın güvence altına alınması için, bundan sonra atılacak adımın bu konuyu şifahi nota ile BM'ye bildirmek olduğunu düşündük. Yani, adaların kıta sahanlığı vardır ve Türkiye'nin araştırma için izin verdiği bölgeler Yunanistan kıta sahanlığı kapsamında bulunmaktadır''


Şifahi Nota nedir?

Şifahi Nota: Üçüncü şahıs üslubuyla yazılıp, nezaket cümlesiyle başlayıp biter. Şahsi ifadeler yoktur. Sonunda mühür ve yetkili kimsenin parefesi bulunur. Diplomatik misyonların, vazifeli bulunduğu devletlerin dışişleri bakanlarıyla olan yazışmaları genel olarak bu şekilde olur.

11 yıl önce