|

Zafer Bayramı'nın yeni adresi Çankaya

Ulusal bayramların kutlanmalarına ilişkin esaslar tek yönetmelikte toplandı. Yeni düzenlemeye göre 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması artık Çankaya Köşkü'nde yapılacak ve tebrikler Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecek. Ordu evi resepsiyonları da Köşk'e taşınacak.

Haber Merkezi
00:00 - 5/05/2012 Cumartesi
Güncelleme: 05:15 - 5/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Zafer Bayramı'nın yeni adresi Çankaya
Zafer Bayramı'nın yeni adresi Çankaya

Ulusal bayramların kutlanmalarına ilişkin düzenlemeleri içeren yönetmeliklerin günün şartlarına uygun hale getirilmesine yönelik çalışma tamamlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in geçen yıl yaptığı toplantıda aldıkları karar uyarınca, ulusal bayramlar ve anma günleri, tek yönetmelikte toplandı.

23 NİSAN'DA İKİ KUTLAMA

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin koordinasyonunda Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı ve ilgili bakanlık temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantılar sonucunda, 'Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği'ne son şekli verildi. Yönetmelikle, ulusal bayram törenleri ve kutlamaları güncellenerek yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre 23 Nisan'daki kutlamalar artık 'Ulusal Egemenlik' ve 'Çocuk Bayramı' olmak üzere iki ayrı programla yapılacak. 23 Nisan kutlamalarının sorumluluğu Milli Eğitim Bakanlığı'nda olacak. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ise Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması da Cumhurbaşkanlığı tarafından tertip edilecek.

EV SAHİBİ CUMHURBAŞKANI

Milli bayramların kutlama esaslarını bir ardaya toplayan yeni yönetmelikte 30 Ağustos Zafer Bayramı'na ilişkin düzenleme dikkat çekti. Önceki yıllarda Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen Zafer Bayramı kutlaması artık Çankaya Köşkü'nde yapılacak. Zafer Bayramı tebriklerini ise Cumhurbaşkanı kabul edecek. Geçtiğimiz yılki kutlamada bir ilk yaşanmış ve tebrikleri 'Başkomutan' sıfatıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul etmişti. Daha önce Genelkurmay Başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği değişiklik, yönetmelik kuralı haline getirilmiş oldu.

ORDU EVİNDE RESEPSİYON DEVRİ BİTTİ

Yönetmeliğe göre Genelkurmay Başkanı tarafından ordu evlerinde verilen resepsiyonlar da Cumhurbaşkanı'nın ev sahipliğinde Çankaya Köşkü'ne taşınacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının merkezi de Cumhurbaşkanlığı olacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın daha görkemli ve festival havasında coşkuyla kutlanması için belediye başkanları aktif görev üstlenecek.


Teklif Özel'den geldi

Zafer bayramı kutlamaları tarihinde geçtiğimiz yıl bir ilk yaşandı. Daha önce Genelkurmay Başkanı'nın ev sahipliği yaptığı tebrik töreninin adresi değişti. Tebrikleri 'Başkomutan' sıfatıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül'e tebrikleri kabul etme teklifi ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından yapılmıştı. Gül, bu konuda şunları söylemişti: "Bu 30 Ağustos'ta başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Bu, Genelkurmay Başkanımızın teklifidir. Düşünce onlardan geldi. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız MGK'dan önce yaptığımız konuşmada Genelkurmay Başkanı'nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk. Uygulama bundan sonra böyle olacaktır. Geçen Askeri Şura'da da, Milli Güvenlik Kurulu'nda da yeni uygulamaları herkes takip etti. Silahlı kuvvetlerimiz de komutanlarımız da bundan çok memnundur. Bunlar hep olması gereken şeyler. Her şeyin bir zamanı var demek ki..."


Kutlamalarda belediyelere aktif görev

Cumhurbaşkanı, yeni düzenleme uyarınca 30 Ağustos ve 29 Ekim'de hipodromdaki törenlere de katılacak. Yeni dönemde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın daha görkemli ve festival havasında coşkuyla kutlanması da hedefleniyor. Bu doğrultuda, kutlamalara halkın daha yoğun katılımının sağlanması için belediye başkanlıkları aktif görev alacak.



12 yıl önce