|

Koalisyona Türkiye TSK'ya sınırötesi izni

Ayfer Mallı
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:05 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Koalisyona Türkiye TSK'ya sınırötesi izni
Koalisyona Türkiye TSK'ya sınırötesi izni

Irak ve Suriye tezkereleri tek tezkere halinde hazırlanarak TBMM Başkanlığı''na sunuldu. Tezkerenin gerekçesinde ''Türkiye''nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenirliğimize dönük risk ve tehditler, son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde ciddi biçimde artmıştır'' denildi.

Irak''ın Kuzey bölgesinde silahlı PKK terör örgütü unsurlarının varlığını sürdürdüğü, Irak ve Suriye'de IŞİD ve benzeri terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehdidin ve, uluslararası hukuk uyarınca Türk toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu'na dönük güvenlik riskinin de arttığı vurgulandı.

BİR YIL SÜRELİ

Türkiye''nin ulusal güvenliğini koruma hakkı ve yükümlülüğü bulunduğu kaydedilen tezkerede şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye''nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye''deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye''nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçla yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye''de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması için 4.10.2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arzederim. Başbakan Ahmet Davutoğlu.''

Muhalefet peşin peşin karşı çıktı!

Hükümetin TBMM''ye gönderdiği Irak ve Suriye tezkerelerine CHP ve MHP''den anında eleştiri geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, ''Yabancı unsurlarla ilgili kısmı açık değil. Çok global ifadeler kullanılmış'' dedi. MHP''nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke güvenliği ile gerekli tedbirleri almasına daha önceki tezkerelerde de itirazı olmadığını belirten Türkeş, şu ifadeleri kullandı: Yabancı güçler konusunu daha sarih, olmalı. Tedbir amaçlı ne demek? Muharip güç var mı, yoksa bir tampon bölge mi olacak ? hükümetin bunları daha net ifadelerle ortaya koyması gerekir.''

Hayır deriz

Daha önce 'destek' açıklaması yapan CHP de çark etti. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, ''muamma tezkere'' olarak nitelendirerek, ''büyük ihtimalle tezkereye hayır deriz'' diye konuştu. Tekin, ''Önümüze torba yasalar gibi, torba bir tezkere getiriyorlar. Muamma gibi bir tezkere. büyük olasılıkla bu muamma tezkereye hayır diyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

10 yıl önce