|

Tezkere gergef gibi işlendi

Irak ve Suriye tezkerelerini birleştirmek suretiyle, bütün tehditler ve riskler ile bunlara yönelik tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bakan Arınç, 'Gergef gibi işleyerek hazırladık. Her gün yeni karar almak ihtiyacı hissetmeyeceğiz' diye konuştu.

Ayfer Mallı
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:07 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Tezkere gergef gibi işlendi
Tezkere gergef gibi işlendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Irak ve Suriye'ye ilişkin tezkere ve çözüm sürecini masaya yatırarak son şeklini verdi.

Toplantının ardından alınan kararları açıklayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç '(Suriye ve Irak tezkereleri) İki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tehditleri, riskleri ve Türkiye'nin bulunduğu konumu içerisine alan ve bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık' dedi.

KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA YAPTIK

Tezkere konusunda kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyleyen Arınç, şöyle devam etti: 'Türkiye'nin alması gereken tedbirleri gergef gibi işleyerek hazırladık. Biz her gün yeni karar almak ihtiyacı hissetmeyeceğiz. Biz kararlı bir hükümetiz. İçeride ve dışarıda neler yaşandığını ve yaşanması muhtemel olayları çok iyi biliyoruz. Bizim meselemiz Türkiye'nin güvenliğini sağlayabilmektir.' Arınç, 'tezkerenin kapalı oturumda görüşüleceği' haberlerinin hatırlatılması üzerine ise 'Biz her türlüsüne hazırız' dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNE İKİ AYAKLI YAPI

Bakanlar Kurulu'nda, çözüm süreci yol haritasının da son şeklini aldığını kaydeden Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına gönderilen Eylem Planı'nın kurulan birimleri ve koordinasyonun nasıl yapılacağını içerdiğini söyledi. Sürece yönelik 'Çözüm Süreci Kurulu' ile 'Kurumlar Arası İzleme ve Koordinasyon Komisyonları'nın oluşturulmasının benimsendiğini kaydeden Arınç, "Kurul, Başbakan Davutoğlu veya görevlendireceği Başbakan Yardımcısı başkanlığında görev yapacak. Başbakan Yardımcıları, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma Bakanı ile birlikte MİT Müsteşarı Hakan Fidan da bu kurulda görev üstlendi' dedi.

ASAYİŞİ BOZANA ACIMASIZ OLACAĞIZ

Hükümetin çözüm süreci konusunda ciddi olduğunu ve bütün varlığını ortaya koyduğunu kaydeden Arınç, "Süreci başarıya ulaştırmak için gayret sarf ederken, asayişi bozan, terör, asayişsizlik konularında elbette acımasızlık davranışımız söz konusu olacaktır" diye konuştu. Birilerinin ateşe benzin dökme çabalarını da görmek durumunda olduklarını kaydeden Arınç, HDP'liler ve Kandil'den gelen açıklamaları 'süreci baltalama niyeti' olarak yorumladı.

YILDA BİR KEZ KAPSAMLI BRİFİNG

Arınç, Genelkurmay Başkanı ve komutanların Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunuma da değinerek sunumun tezkere konusuyla doğrudan bağlantılı olmadığının söyledi. Arınç, 'Biz, senede en az bir kere Genelkurmay Başkanımızdan, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı bugün kararlaştırmış olduk. Bunun birincisini yapmış olduk' diye konuştu.

IŞİD Süleyman Şah'a çok yaklaştı

Bakanlar Kurulu sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Arınç, 'IŞİD militanlarının çok yaklaştığı söz konusudur ancak orada askerlerimiz, teçhizatları ve silahlarıyla birlikte Saygı Karakolu'ndaki görevlerine şu an itibariyle devam etmektedirler' dedi.

9 yıl önce