|

Türkiye özü ve ruhuyla buluştu

Meclis tarihi günlerinden birini yaşadı. İlk kez milletin oylarıyla Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin ederek, görevine resmen başladı. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne, 'Türkiye bugün, kadim medeniyet kaynaklarıyla tekrar kucaklaşmış, özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuştur' dedi

İlhan Toprak
00:00 - 29/08/2014 Cuma
Güncelleme: 00:32 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye özü ve ruhuyla buluştu
Türkiye özü ve ruhuyla buluştu

12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, görevi dün Abdullah Gül'den devraldı. İlk tören Meclis'te yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı, resmi devir teslim gerçekleşmediği için kapalı forslu bir makam aracı Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı Subayevleri'ndeki konutundan uzun bir konvoy eşliğinde Meclis'e götürdü.

BAHÇEKAPILI KARŞILADI

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından karşılanan Erdoğan, yemin töreni için olağanüstü toplanan TBMM girişinde tören kıtasını selamladı. Erdoğan, TBMM Şeref Kapısı'nda Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından karşılandı. Genel Kurul Salonu'na davet edilen Erdoğan, ayakta ve alkışlarla karşılandı.

MAZBATASI VERİLDİ

Daha sonra Çiçek, seçildiğine dair çerçeveli tutanağı Erdoğan'a sundu. Mazbatasını alan Erdoğan, daha sonra Bahçekapılı eşliğinde kürsüye geldi. Erdoğan, Anayasa'nın 103. maddesinde yer alan 'Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma büyük Türk milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim' şeklindeki yemini etti.

101 PARE TOP ATIŞI

Erdoğan, yeminin ardından kürsüde kaldı. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirdi. İstiklal Marşı okunurken, TBMM'de bayrak direğine cumhurbaşkanlığı forsu çekildi. Bu sırada, Ankara ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi. Çiçek, daha sonra birleşimi 1 Ekim'de toplanmak üzere kapattı.

EN ÜST DÜZEY TÖREN

Meclis'te ant içerek görevine başlayan Erdoğan, TBMM Başkanvekili Behçakapılı tarafından askeri törenle uğurlandı. Erdoğan, daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etti. En üst düzey törenin gerçekleştirildiği ziyarette, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakan Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve şunları yazdı:

KÜLLERİNDEN DOĞDU

'Aziz Atatürk, halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak bugün vazifemizi devralıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938'de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. 2007'de Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye'nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye'nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Bbugün, 23 Nisan 1920'de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür. Türkiye bugün, kadim medeniyet kaynaklarıyla tekrar kucaklaşmış, özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuş, hakimiyeti milliyeye her zamankinden çok daha fazla güç kazandırmıştır.'

Komutanlar tam kadro

Yemin törenine Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanları katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de kuvvet komutanları ile töreni izledi. 2007 yılında dönemin komutanları yemin törenini boykot ederek krize sebep olmuşlardı.

Ayakta alkışlandı

Erdoğan'ın yemin törenine yoğun ilgi gösterildi. Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak, oğlu Bilal Erdoğan, torunu Ahmet Akif Albayrak, tören başlamadan Cumhurbaşkanlığı locasında yerini aldı. Eşi Emine Erdoğan ise birleşim açıldığında locaya geçti. Erdoğan'ın ailesinin yanı sıra çok sayıda davetli töreni izledi. Büyükelçilerin yemin törenine davet edilmemesi nedeniyle kordiplomatik locası, milletvekili ailelerine ayrıldı. Erdoğan, yemini İçtüzük gereği siyah takım elbise giyerek yaptı, bordo renkli kravat taktı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de cübbesiyle törene katıldı. Erdoğan Meclis'e girdiğinde MHP ve HDP'liler ayağa kalkarken, yemin sonrası HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş başta muhalefetten vekiller alkışladı. Törende, MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın ile MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ayağa kalkmadı. Bakanlar Kurulu sıralarında ise sadece Başbakan koltuğu boş kaldı.

Fors açıldı

Erdoğan, TBMM'de gerçekleştirilecek yemin törenine katılmak üzere, Keçiören Subayevleri'ndeki konutundan, Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni henüz yapılmadığı için forsu kapalı araçla alındı. Erdoğan yemin ettikten sonra Meclis'ten forsu açılan araçla ayrıldı.

Sevinç gözyaşları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenini uzun yıllar oturduğu Kasımpaşa'daki Kaptanpaşa Mahallesi sakinleri de heyecanla ve gözyaşları içinde izledi. Gözyaşlarını tutamayan Erdoğan'ın komşularının sık sık dualar okuduğu görüldü. Erdoğan'ın mazbatasını alması, baba ocağı Güneysu'da da sevinçle karşılandı. Bir çay ocağında toplanan vatandaşlar, mazbata törenini televizyondan izledi.

Sonuçlar Resmi Gazete'de

12. Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarına ilişkin YSK kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararda seçimleri kazanan Erdoğan'ın mal varlığına ilişkin bilgiler de yer aldı. Buna göre Erdoğan'ın Güneysu, Dumankaya Köyü'nde 2 bin metre kare bir arazisi, 234 bin TL değerinde 2011 model AUDİ A8 marka otomobili ve çeşitli bankalarda hesabı var. Mal bildiriminde oğlu Burak Erdoğan'ın, Erdoğan'a 500 bin lira borçlu olduğu görüldü.


10 yıl önce