|

Varsa yoksa Kobani

Elysee Sarayı'nda Hollande ile görüşen Erdoğan, Irak'ın yüzde 40'ı işgal altındayken sadece Kobani'den söz edilmesinden rahatsızlığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, 'Varsa yoksa Kobani. Orada sadece 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı orası bombalanıyor, bunu anlamak mümkün değil' dedi

Paris
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:26 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Varsa yoksa Kobani
Varsa yoksa Kobani

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde bulunduğu Paris'te Fransız meslektaşı François Hollande ile görüştü. Erdoğan ile Hollande, Elysee Sarayı'nda gerçekleştirdiği başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ayrıca Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konuştu. Temaslarında Erdoğan, koalisyon güçlerinin sadece IŞİD'e karşı mücadele etmesini eleştirerek, 'Maalesef buralarda yalnız kaldık' dedi.

DÜNYA SEYİRCİ KALAMAZ

Erdoğan, şöyle devam etti: 'Dünyanın buna seyirci kalmaması gerekir. Türkiye olarak bizim yaklaşımımız hep şu olmuştur; bir, uçuşa yasak bölge ilanı gerekmektedir. İki, güvenli bölge ilanı gerekmektedir. Üç, eğit-donat eylemine, işlemine girişmemiz gerekmektedir."

NEDEN İDLİP, HAMA DEĞİL?

"Niçin Kobani, niçin İdlip değil, niçin Hama değil, niçin Humus değil, niçin şu anda yüzde 40'ı işgal altında olan Irak değil? Oralara yönelik herhangi bir eylem veya müdahale yapılmıyor da Kobani... Varsa yoksa Kobani. Kobani, bizim ülkemizin sınırı, şu anda Kobani'de zaten insan yok. 200 bin insan ülkemizde bizim misafirimiz, biz onlara bakıyoruz. Şu anda Kobani'nin içinde herhangi bir insan da olmadığına göre, orada sadece 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor, bunu anlamak mümkün değil.'

ALTIN MI VAR ELMAS MI?

"Kobani niye böyle bir stratejik konuma getirilmiştir, bunun üzerinde düşünmemiz lazım. Ne var burada acaba? Petrol mü, altın mı, elmaslar mı var? Neden Kobani? Onlar için stratejik önemi nedir? Dünyanın 10 bin kilometre ötesinde Kobani, stratejik önemi ne? Benim sınırımda burası. Eğer stratejik bir konumu olacaksa benim için olmalı, onlar için olmaması lazım."

ERMENİSTAN ELEŞTİRİSİ

Cumhurbaşkanı, Ermenistan ile iyi niyetlerinin karşılık bulmadığını ifade ederek, "1915 olaylarının yıl dönümünde biz gerçeklerin anlatılması için gayret göstermeye devam edeceğiz. Kurgulanmış tarih değil, gerçek tarih kazanacaktır" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ DEVAM EDECEK

Güvenlik ve özgürlük dengesini en hassas şekilde koruduklarını belirten Erdoğan, çözüm sürecinin de tüm provokasyon çabalarına rağmen devam ettiğini belirtti.

MÜJDEYLE DÖNEYİM

Erdoğan, AB konusunda Fransa'nın daha önce 5 fasılda Türkiye'ye karşı blokajı bulunduğunu hatırlatarak, 'Ben bugün değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi almanın beklentisi içerisindeyim. Türkiye'ye müjdeyle gideyim, bunu özellikle istiyorum' dedi.

'DEAŞ' kavramını kullandı

IŞİD için ilk kez DEAŞ (IŞİD'in Arapça kısaltması DAESH) terimini kullanan Erdoğan, "Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DEAŞ'ı kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür. Çıkıyor şimdi birileri DEAŞ'a yardım ettiğimizi söylüyor. Bakın, Türkiye'nin asla DEAŞ gibi bir terör örgütüne destek verme gibi bugüne kadar yanlışı olmamıştır. Çünkü biz 32-33 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz. Terörün ne olduğunu gayet iyi biliriz" dedi. IŞİD'den, kendi ilan ettikleri "İslam Devleti" ismiyle bahsetmeme kampanyasını, bizzat Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius başlatmıştı. Fabius, 10 Eylül'de, "Bunlar bir devlet değil, bir terörist gruptur. Ben, İslam Devleti terimini kullanmamayı tavsiye ediyorum, çünkü bu terim İslam, İslamiyet ve Müslüman terimlerine çağrışım yapıyor. Bu grup sadece, Arapların söylediği gibi DAESH, ya da benim bundan sonra kullanacağım gibi, DAESH katilleri" demişti. Fabius'tan beş gün sonra, Hollande de terimi kullanmaya başlamıştı.

Davulla zurnayla geldiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir Fransız gazetecinin Türkiye'nin peşmergenin Kobani'ye geçişine izin vermediği iddialarına ilişkin bir sorusu üzerine, 'Bu haber asparagas bir haberdir, yalan bir haberdir' dedi. Peşmerge'nin tavrını da eleştiren Erdoğan, şunları söyledi: 'Şu anda biz Peşmergelerin Türkiye'den geçmesi için gayret sarf ettik. Biz, Özgür Suriye Ordusunun Türkiye'den geçmesi için gayret sarf ettik. Peşmergeler, tüm mühimmatıyla araç, gereçleriyle ülkemize geldiler ve bir de davullu zurnalı geldiler onu da söyleyeyim. Kobani'ye girmek için Erbil'den haber bekliyorlar. Çünkü gelen konvansiyonel silahların Kobani'ye girmesinin uygun olmadığına dair haber aldılar.'


9 yıl önce