|

En uzun iftar sofrasında yetmişiki millet oruç açtı

Her akşam iftar vaktinde Kâbe bölgesinde 12 kilometreyi aşan iftar sofrası kuruluyor. Her dilden, ırktan Müslümanların orucunu açtığı iftar sofrasında önce su ve zemzem ikram edili-yor. 12 milyon insanın ağırlandığı sofrada genelde hurma, meyve suyu, süt ve kek bulunuyor.

Cihan
00:00 - 10/09/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:01 - 9/09/2008 Salı
Yeni Şafak
En uzun iftar sofrasında yetmişiki millet oruç açt
En uzun iftar sofrasında yetmişiki millet oruç açt

Mekke'de Ramazan boyunca ibadete gelenlerin iftarlarını açabilmesi için dünyanın en büyük iftar sofrası kuruluyor. Her akşam iftar vaktinde Kâbe bölgesinde iftar vaktinde 12 bin metreyi aşan sofra bezi seriliyor. Yetkililer, her bir iftarın yaklaşık 290 bin dolara mal olduğunu açıkladı.

HURMA VE SÜT VAR

Sofraların uzunluğu 12 kilo-metreyi aşmasına rağmen kurulmasından yemek bitimiyle kaldırılmasına kadar geçen zaman 15 dakikayı aşmıyor. İftar yapılan alan akşam namazının kılınabilmesi için hemen toparlanıp temizleniyor. İftar yemeklerini gönüllüler ikram ederken temizlik işçileri de dağıtımına yardım ediyor. Habere göre Ramazan başında Mescidi Haremeyn Başkanlığı cami etrafındaki alanları karelere bölerek hayırsever kişilerin iftar verebilmesine imkân sağladı. İftar açmak için verilen gıdalar genellikle hurma, meyve suyu, süt ve kekten oluşuyor. İftar öncesinde ayrıca su ve zemzem de ikram ediliyor. Cami içerisine temizliği sağlama açısından hurma ve kahve harici gıda getirilmesi yasaklandı. Her gün ibadete gelen kişiler tarafından tüketilen hurma sayısının 5 milyonu, zemzem şişe sayısının ise 2 milyonu geçtiği tahmin ediliyor. Akşam namazına 1.2 milyon kişinin katıldığı gözönünde bulundurulunca kişi başına sadece üç hurma düştüğü görülüyor.




16 yıl önce