|

Adaylara seçilme kılavuzu

Siyasi partiler yoğun bir şekilde 2014 Mart'ında yapılacak mahalli seçimlere hazırlanırken AK Parti'de temayül yoklamaları başladı. Partinin seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Mustafa Şentop, aday adaylığı için memuriyetten istifa şartının olduğunu söyledi. Teşkilattan adaylık için istifa eden partililerin ise geri dönemeyeceklerine dikkat çeken Şentop, AK Parti'nin adaylarını aralık başında açıklayacaklarını ifade etti.

Nil Gülsüm
00:00 - 27/10/2013 Pazar
Güncelleme: 22:36 - 26/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Adaylara seçilme kılavuzu
Adaylara seçilme kılavuzu

AK Parti'nin seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Mustafa Şentop, mahalli seçim çalışmalarını Yeni Şafak'a değerlendirdi. Adayların durumu ne zaman netleşecek, isimler hangi tarihte ilan edilir, kabineden isim görecek miyiz sorularını Mustafa Şentop cevapladı.

Türkiye, önemli bir seçim maratonuna girmek üzere. İlk adım da, 30 Martta gerçekleşecek mahalli seçimler. AK Parti için bu seçim ne anlama geliyor?

Öncelikle her seçimin iktidar ve muhalefet için bir hiza alma hadisesi. Son dönemde bazılarının itibarsızlaştırmaya çalıştığı sandık, partilerin ortaya koyduğu söylemlerin ve icraatın millet nezdinde ne kadar destek ve onay gördüğünün de en açık delilidir. Bu anlamda AK Parti için 2014 Mart'ında gerçekleşecek seçim; söylem, istikamet ve icraat bakımından milletimiz nezdinde gördüğümüz desteğin belirleneceği bir fırsat olacaktır.

TEMAYÜLLER KASIMDA BİTER
Marttaki seçimleri cumhurbaşkanlığı seçimi için de bir gösterge veya haberci saymak mümkün mü?

Her seçimin kendi içinde bir atmosferi, gündemi ve işleyişi vardır. Türkiye kadar politik bir ülkede hiçbir hadiseyi diğerinden bütünüyle bağımsız düşünemeyiz. Elbette yerel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimi arasında bir bağ kurmak mümkündür. Fakat bu bağı da çok mübalağa etmemek, spekülasyonlara zemin yapmamak gerekir.

AK Parti'de Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısısınız. Seçim çalışmalarınız şu an ne aşamada?

AK Parti, girdiği 3 genel ve 2 yerel seçimden oylarını artırarak çıkan, 2007 ve 2010 referandumlarında ise, teklifleri millet tarafından onaylanmış bir partidir. Bu başarılı grafiğin iki temel sebebi var. Öncelikle AK Parti, icraat eksenli bir iktidar. Umut satmıyor, icraat yapıyoruz. Bizim için seçimler, icraat dönemleri arasındaki bir uğrak ve milletimizin desteğine talip olduğumuz bir fırsattır.

Seçim takvimi nasıl işliyor, AK Parti kendi seçim takviminde ne noktada?

Üç aşamalı bir takvim var. 26/27 Ekim'de 16 büyükşehirde, 9 Kasım'da geçen yasama yılında yapılan düzenlemeyle büyükşehir statüsü kazanan 14 ilde ve son olarak da, 16/17 Kasım'da geri kalan 51 ilde temayül yoklaması yapacağız. Tabi bu illerde gerçekleşecek yoklamalarda teşkilatlarımızın ilçe belediye başkanlıkları hususunda da eğilimini alacağız. Yani, 26 Ekim'den 17 Kasım'a kadar üç hafta içerisinde Türkiye'deki bütün büyükşehirlerde, illerde ve ilçelerde teşkilatımızın belediye başkan adaylıkları konusundaki eğilimini almış olacağız.

YSK aday adaylığı için istifada son tarih olarak 1 Aralık'ı belirlemiş durumda. Oysa AK Parti'de başvurular 1 Kasım'da bitiyor. Burada bir karışıklık doğmayacak mı?

Aslında durum açık. YSK memuriyetten istifa için son tarih olarak 1 Aralık'ı belirledi. Fakat biz parti olarak, YSK tarafından konulan tarihi aşmadan kendi iç mekanizmalarımızın kararıyla ve seçim takvimimize uygun olarak bir karar aldık. Yani, AK Parti'den aday adayı olmak isteyen memurlar, 1 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında başvuru yapmak zorundadırlar ve tabiîdir ki, bir partiden aday adayı olmak için de geri dönüş yolu açık olmak üzere memuriyetten istifa etmeleri gerekir.

Teşkilat mensubu bir kimsenin görevinden istifa etmesi ve aday olamaması durumunda tekrar görevine dönmesinin yolu açık mı?

Teşkilat mensupları istifa ettikleri takdirde geri dönemez; o teşkilatın kongresinin yapılmasını beklemek zorunda. Kamu görevlileri kanuni prosedür içinde dönebilirler.

CHP aylardır yolsuzlukla suçladığı kişiyi tartışıyor
CHP İstanbul'da Mustafa Sarıgül veyâ Gürsel Tekin gibi flaş bir isimle seçim yarışına katılacak gibi görünüyor. İstanbul'da bir sürpriz bekliyor musunuz?

Saydığınız isimleri kimler 'flaş' buluyor, bilemiyorum. CHP'nin İstanbul'da kimi aday göstereceği ile çok da alakadar değiliz. AK Parti olarak biz bu şehre büyük projeler kazandırmakla meşgulüz. Bakın, 29 Ekim'de asırlık bir rüyayı gerçekleştirip Marmaray kapsamında iki yakayı birleştirecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Köklü bir parti olmakla övünen CHP, daha 10 yıl önce hakkında yolsuzluk dosyaları hazırladığı bir ismi aday yapıp yapmayacağına karar vermek için bile aylardır tartışıyorsa, İstanbul halkı bu kadar önemli bir dünya başkentini yönetme hakkını bu kadroya verir mi? İstanbul'da da CHP'nin AK Parti ile yarışmaya yetecek kadar ne gücü vardır, ne de iç huzuru.

ARALIK BAŞI AÇIKLARIZ
Aday adayı olmayan birinin parti tarafından aday gösterilmesi mümkün mü?

Aday olabilmek için aday adaylığı başvurusunda bulunmak şarttır. Aday adaylarını değerlendirirken, 1 Kasım'a kadar başvuruda bulunmadığı halde aday olmasını uygun bulduğumuz isimlerden aday adaylığı için başvurmalarını isteyebiliriz. Bunlar teşkilat mensuplrımız içinden de olabilir, kamu görevlisi de.

AK Parti adaylarını ne zaman açıklamaya başlayacak?

Bir aksilik olmazsa, Kasım sonu, Aralık başı itibariyle AK Parti olarak adaylarımızı açıklamaya başlarız. Bazı il ve ilçelerde daha titiz ve uzun değerlendirme gerekebilir. Bu tür yerleşim yerlerinde adaylarımızı ilan etmemiz daha sonra gerçekleşebilir. Fakat büyük bir gecikme olacağını zannetmiyorum.

Pek çok il ve ilçede hâlihazırda AK Partili başkanlar görev başında. Bu isimlerden değişikliğe gitme ihtimaliniz nedir?

Buna şimdiden cevap vermek zor. Elimizde çeşitli dönemlerde yapılmış kamuoyu yoklamaları var ise de, temayül yoklamalarının sonuçlarını görmemiz ve bu sonuçları kapsamlı bir değerlendirmeye tâbi tutmamız lâzım. AK Parti'den başkan seçilmiş arkadaşlarımızın hizmet yönünde gayretli olduklarına dair kuşkumuz yok. Fakat bunun seçmen ve teşkilatlarımız nezdinde karşılığı nedir, memnuniyet ne düzeydedir, bunları görecek ve buna göre aday belirleyeceğiz. Nihâyetinde bu bir hizmet yarışıdır. Herhangi bir sebeple aday yapılmayan bir başkan arkadaşımız olursa, kendisine geçmiş hizmetleri için teşekkür edip ondan yeni adaya var gücüyle ve dava anlayışıyla destek olmasını bekleyeceğiz. AK Parti'nin siyâset kültürü bunu gerektirir.

Bakanlar için yoğun baskı var
Kamuoyunun çokça merak ettiği bir konu da, AK Partinin bakanlık görevini yürüten bazı isimleri aday gösterip göstermeyeceği. Bakan adaylarınız olacak mı?

Temayül yoklamalarına henüz başlamışken böyle bir konuda net bir bilgi vermemiz mümkün değil. Fakat çeşitli illerden, hâlen bakan olan arkadaşlarımızın adaylığı yönünde yoğun bir talep, hatta bazı yerlerde baskı var. Bu talebin ne düzeyde olduğunu, getirip götüreceklerini görmeden bugünden kesin bir şey söyleyemeyiz.

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde AK Parti için nasıl bir tablo görünüyor?

Son düzenlemeyle birlikte büyükşehir sayısı 30'a yükseldi. Bu 30 büyükşehir, Türkiye nüfusunun yaklaşık % 77'sini barındırması ve ekonomik anlamda Türkiye'yi sürüklemesi bakımından fevkalade önemli. Kamuoyu yoklamaları, büyükşehirlerde önemli bir başarı kazanacağımızı gösteriyor.

Başörtülü başkan da olacak
Aday adaylığı başvurusu 1 Kasım'da sona eriyor. Fakat siz yoklamalara 26 Ekim'de başlıyorsunuz. Aday adaylığı başvuruları devam ederken temayül yoklamalarına başlamanız sorun teşkil etmeyecek mi?

Hayır. Temayül yoklamasında biz aday adaylarının isimlerini sıralayıp bunlar arasından bir tercih yapılması yönünde bir talepte bulunmuyoruz. Teşkilat mensuplarımız, il veyâ ilçelerinde kimi belediye başkanı olarak görmek istiyorlarsa, hazırladığımız pusulalara o isimleri yazmak suretiyle temayüllerini belirtmiş oluyorlar. Dolayısıyla, aday adaylığı başvurusu yapmış isimler önerilebileceği gibi, henüz aday adaylığı başvurusunda bulunmayan bir isim de temayül pusulasına yazılabilir. Ayrıca, yerel seçim takvimini de sıkıştırmamak zorundayız. Adayların belirlenmesi sürecini ne kadar uzatırsak, saha çalışmalarının motivasyonu da gecikmeden ötürü o kadar düşüyor. Geçmiş tecrübeler bunu gösteriyor. Parti olarak, adaylarımızı bir an evvel belirleyip saha çalışmalarına geçilmesinde fayda görüyoruz.

AYRIM YAPMIYORUZ
AK Partili başörtülü belediye başkanlarının olacağı Başbakan tarafından açıklanmıştı. Başörtülü aday adayı başvurusu oldu mu? Partinizin izleyeceği politika bu hususta ne şekilde olacak?

İl belediye başkanı adaylığı düzeyinde başvuru yapan başörtülü kardeşlerimiz, mensuplarımız var. Belediye başkanlığı adaylığı için, başörtülü, başı açık, kadın, erkek ayrımı yapmıyoruz. Bizim için önemli olan en çok teveccüh görecek adayla milletimizin önüne çıkmak. Belediye meclis üyeliklerinde ise adayların nitelikleriyle beraber, belli oranda kadın ve genç aday gösterme yönünde gayretimiz olacak. Hatta bir çok kadın meclis üyesi adayımız belediyelerde başkan yardımcılığı gibi görevler de üstlenecektir. Bunlar arasında başörtülüler de olacaktır muhakkak.

KADIN VE GENÇLİK KOTASI
Meclis üyelerinde kadın ve gençlik kolları ana kademe oranında sayıya sahip olacak. Buna benzer bir uygulama adaylar belirlenirken de olacak mı?

Elbette. Biz her zamankinden daha çok, bu seçimde kadın ve genç adaylarla seçmen karşısına çıkacağız inşaallah. Kadın ve gençlik kollarımızdan göstereceğimiz adaylar her biri için 1/3 oranında olacaktır. Yani adayların 1/3'ü kadın, 1/3'ü genç olacaktır.


10 yıl önce