|

En sinsi darbe

Türkiye'nin en sinsi darbe ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Türkiye sermaye darbesini, askeri darbeyi, yargı darbesini, hepsinin ortaklığıyla gerçekleştirilen postmodern darbeyi gördü. Ama ilk defa görünmez bir yapının darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı' dedi.

Nil Gülsüm
00:00 - 3/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:57 - 2/02/2014 Pazar
Yeni Şafak
En sinsi darbe
En sinsi darbe
Türkiye'nin 17 Aralık darbe girişimiyle istikrarsızlaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde sorularımı bu sefer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın dümenine yeni geçen Bakan Fikri Işık'a yönelttim. Uzun yıllar boyunca teşkilatın çeşitli kademelerinde görev alarak Türk siyasetinin yakın dönemdeki gelişmelerine siyaset içerisinden tanıklık eden Bakan Fikri Işık, hem 17 Aralık tertibine, hem de Türkiye'nin ekonomik ve bilimsel hedeflerine ilişkin bütün sorularıma aydınlatıcı cevaplar verdi. Öyle sanıyorum ki, Türkiye'ye yönelik 17 Aralık tertibinin gerekçeleri, biraz da Fikri Işık'ın verdiği cevaplarda gizli.
17 Aralık sabahı Türkiye farklı bir güne uyandı ve o tarihten bu yana çok hızla ilerleyen bir süreç yaşanıyor. Türkiye ne ile karşı karşıya, neler oluyor?

Türkiye, bugüne dek yaşanılan en sinsi darbe ile karşı karşıya. Türkiye sermaye darbesini, askeri darbeyi, yargı darbesini, bunların hepsinin ortaklığıyla gerçekleştirilen postmodern darbeyi gördü. Ama Türkiye ilk defa görünmez bir yapının darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldı. Bu yaşananlar açıkça bir darbe teşebbüsüdür. Çok şükür ki, başarılı olmadı.

OPERASYON ERDOĞAN'I ENGELLEME ÇABASI
Siz teşkilatın çeşitli kademelerinde görev yapmış, uzun yıllardır da aktif olarak siyasetin içinde bulunmuş bir kimsesiniz. Bu yaşananların seçimler ile ilişkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

Bu yaşananların kesinlikle cumhurbaşkanı seçimleri ile ilgisi var. Bu operasyonu yapanlara göre Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının engellenmesi gerekiyor. Başbakanımız'ın dünyada zulüm altında inleyen insanların durumuyla ilgili çıkışları, dünyadaki küresel güç odaklarını rahatsız etti. Ve bu güç odaklarının Başbakan'ın cumhurbaşkanlığını engelleme çabası sahnede.

Bu güç odaklarıyla cemaatin aynı safta yer alması nasıl açıklanabilir?

Bugüne kadar iktidara farklı enstrümanlarla ve yapılarla engellemeye çalışıyorlardı. Şimdi ise bugüne dek hiç olmayan, dindar diye bilinen, toplumun sempatiyle baktığı bir yapının içine sızıldığını ve o yapı üzerinden böyle bir operasyonun yapıldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile doğrudan bağlantılı bu operasyonun hedefinde doğrudan Sayın Başbakanımız var.

Erdoğan'a neden husumet duyuyor bu paralel yapı, ne istiyorlar?

Tayyip Erdoğan'ı siyaseten saf dışı bırakmak ve sonrasında da siyasetin patronu olmak istiyorlar. Görünmez bir güç olacaksınız ama ülkenin meşru otoritelerini tamamen siz belirlemek isteyeceksiniz. Böyle bir şey olamaz.

EN ÇOK SAMİMİ TABAN ŞAŞKIN
Akla gelen soru şu oluyor doğal olarak, düne kadar hükümetin bu yapı ile bir sıkıntısı yoktu birdenbire bu noktaya neden gelindi? Hükümet bu paralel yapıyı fark edemedi mi?

Türkiye'deki sade bir vatandaş gibi bizim de bakışımız 'Bu insanlar hizmetle, eğitimle uğraşıyorlar; dünyada adeta Türkiye'nin fahri elçilikleri gibiler ve bunu da Allah rızası için yapıyorlar' şeklindeydi. Bu yapının, devleti ele geçirmek isteyeceği, siyaseti dizayn etme çabasında olacakları ve bunun için de uluslararası odaklarla ahlaki ölçüleri tamamen devre dışı bırakarak iş birliği yapabilecekleri kimsenin aklına gelmiyordu. Son tahlilde yaşadığımız olaylar herkesi şaşkınlığa uğrattı. Aslında en büyük şaşkınlık da cemaate destek veren samimi tabanda yaşanıyor.

CEMAAT İŞGAL ALTINDA
Yeni bir vesayetin oluştuğu kanaati yaygın. Nasıl bir yol izlenecek şimdi?

Cemaate maddi manevi destek vermiş insanları suçlamaya niyetimiz de, hakkımız da yok. Ancak bugün bu yapının komuta kontrol merkezi işgal altında. Bu darbe girişimiyle mücadele etmek, devlet olarak bizim vazifemiz.

Yeniçeriyi lağveden ülke bu yapıya izin vermez
Mağduriyetler oluşturmadan bu vesayetle mücadele nasıl sağlanabilir?

Bu yapıyla bağlantılı olup, âmirini değil de, abisini dinleyen kişilere yönelik önlemler alınmalı. Bir kimsenin daha önce bu yapıda, cemaatte bulunmuş olması sorun değildir. Tek ölçü şudur; devlet kadrosunda çalışan bir kişi iki yerden talimat almaz. Devletin bir hiyerarşisi vardır, paralel bir hiyerarşinin oluşmasına hiçbir devlet izin vermez.

DEVLETİN KIRMIZI ÇİZGİSİNİ AŞTILAR
Bu vesayetten kurtulmak mümkün mü?

Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konuda da refleksleri çok güçlüdür. Yeniçeri Ocağı'nı lağvetmiş bir milletin çocuklarının kurduğu bir devlettir Türkiye Cumhuriyeti. Bu paralel yapılara devlet asla müsaade etmez. Bu, devletin bekâsı açısından önemlidir. Şu çok nettir; bir devlet kademesinde çalışan kişi amirinden talimat alır ve devlete kaşı sorumludur. Siyaset de millete karşı sorumluluk taşır. Peki bu yapı kime karşı sorumlu? Bu noktada devletin aşılmasına tahammül edemeyeceği bir kırmızı çizgisi vardır ve o çizgi aşılmıştır. Bu kırmızı çizgiyi aşanlarla ilgili gereken neyse o yapılır.

Operasyonun ekonomik bir tarafı da var. Sanayiciler ve iş dünyası nasıl karşılamalı bu yaşananları? İstikrarsızlık veya kriz söylentisini yayanlara ne dersiniz?

Bu operasyonu planlayanlar, 'Türkiye'de bir ekonomik kriz çıkmazsa AK Parti iktidardan gitmez' kanaatine sahipler. Bu sebeple 17 Aralık operasyonunu bir ekonomik krizle sonuçlandırma gayreti var. Ancak bu çabanın bir ekonomik krize dönüşmesi ihtimali Allah'ın izniyle mümkün değil.

ÖNLEM ALINDI KRİZ RİSKİ YOK
Neden bir ekonomik kriz olmaz?

Çünkü Türkiye'nin ekonomisi sağlam temeller üzerine oturdu. 11 yıllık AK Parti iktidarı boyunca alınan tüm önlemler ve kararlar ekonominin sağlam zeminlere oturmasını sağladı. Türkiye'nin ekonomik anlamdaki gelişmesi ve gücü gözönüne alındığında doları yükselterek bir ekonomik kriz çıkarmaları mümkün değil. Gereken tedbirler alınıyor. Zamanı geldikçe daha ileri tedbirler de alınacaktır. Endişe edecek hiçbir durum yok. Bir ekonomik kriz çıkarmak isteyenlerin hevesleri kursaklarında kalacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığı olarak yakın vade için projeleriniz neler, bunlardan kısaca bahseder misiniz?

Açıkçası ben son derece başarılı çalışmaları olan bir Bakanlığı devraldım. Bakanlığımız, son yıllarda, bilim, sanayi ve teknoloji alanında çok önemli projeleri hayata geçirdi. Önümüzdeki süreçte, öncelikle halihazırda yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili etki analizlerine yoğunlaşmayı planlıyoruz. Bu analizlerden alacağımız sonuçlara göre, programlarımızı iyileştirmeyi düşünüyoruz. 2014 yılında da ilaç, gemi inşaatı ve gıda gibi sektörler için hazırlıklarını sürdürdüğümüz strateji belgelerini tamamlamayı planlıyoruz.

KISA VADEDE ÖNEMLİ YATIRIMLAR KAPIDA
Peki kısa vadede uygulamaya geçmesi planlanan hedefleriniz neler olacak?

Son aşamada olan Girişimcilik, Verimlilik, Nanoteknoloji ve Biyoteknoloji Strateji Belgeleri ile Kamu Üniversite ve Sanayi İşbirliği Strateji Belgesi'ni de 2014 yılında uygulamayı hedefliyoruz. Ar-Ge merkezlerinin kurulması için gerekli araştırmacı sayısını 50'den 30'a indirmeyi planlıyoruz. 2014 yılında KOBİ'lerimize yaklaşık 332 milyon TL destek sağlamayı planlıyoruz. TÜBİTAK-KOSGEB ile Ar-Ge projeleri için ayırdığımız kaynak 1.5 milyar TL'yi geçiyor.

TÜSİAD demokrasiden yana olmadı
TÜSİAD, 1980 öncesinde Ecevit hükümetine karşı ilanlarla meydan okumuştu. TÜSİAD'ın son dönemde sanki o tavra döndüğü görülüyor. Siz nasıl buldunuz TÜSİAD'ın 'Yabancı sermaye gelmez' açıklamasını?

TÜSİAD'ın galiba refleksi bu. Tüm üyelerini kast etmiyorum ama TÜSİAD yönetimleri şimdiye dek hiçbir zaman demokrasiden yana olmadı. 12 Eylül öncesinde gazete ilanıyla hükümet düşürdüler. 28 Şubat döneminde kendi ayaklarına kurşun sıkma pahasına, İHL'ler kapansın diye tüm meslek liselerinin kapanmasına destek verdiler. Kritik dönemlerde milletten yana olmak yerine güç odaklarının yanında yer aldılar. Son açıklamaları da bu bağlamda değerlendirmek gerekir.

NATO'ya bile teknoloji gönderiyoruz
Türkiye'nin uzun, fakat kesintilerle ilerleyen bir sanayileşme tarihi var. Bir anlamda demokrasi tarihimize benziyor. AK Parti iktidarı Türkiye'yi bilim ve sanayi anlamında nereden nereye getirdi?

Son 11 yıllık maceramıza baktığımızda ise, gerçekten muazzam bir iyileşme görüyoruz. Ülke olarak bu çalışmalarımızın meyvelerini de toplamaya başladık. Türkiye, artık kendi uydusunu, araştırma gemisini, savunma sistemlerini yapabiliyor, NATO gibi kurumlara yüksek teknolojili ürünler ihraç ediyor.

Türkiye neden yerli otomobile sahip olamıyor?

Türkiye'de şu anda yerli otomobil üretmek için alt yapı aslında hazır. Türkiye, 1930'larda uçak, 1960'larda kendi otomobilini üretmiş bir ülke. Bu işin neden sürdürülemediğinin cevabı millîlikte yatıyor. Geçmiş hatalara düşmemek için çok ciddi anlamda çalışmalar yürütüyoruz.


10 yıl önce