|

Erdoğan ile darbeler dönemi kapandı

28 Şubat hukuksuzluğunu gözler önüne seren belgeleri 5 klasörde toplayan Hasan Celal Güzel, 'Yıllar sonra savcılık beni ifade vermem için çağırdığında 15 sene önce hazırladığım dosyalar önlerinde duruyordu' dedi. Güzel 'Erdoğan''la birlikte darbe dönemi kapandı' diye konuştu

Burcu Bulut
00:00 - 9/10/2012 Salı
Güncelleme: 21:38 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Erdoğan  ile darbeler  dönemi kapandı
Erdoğan ile darbeler dönemi kapandı

Çiller'in 6 Kasım'da komisyona sunacağı belgelerde sizce neler var?

28 Şubat darbesine maruz kalan Refah-Yol iktidarı pısmış otururken tüm Türkiye'yi gezerek bir sivil itaatsizlik mücadelesi başlattım. 1276 konferans verdim. Bütün istihbarat belgelerine eriştim ve 5 klasör halinde bunları cunta için çalışan DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel'e verdim. Yıllar sonra savcılık beni ifade vermem için çağırdığında 15 sene önce hazırladığım dosyalar önlerinde duruyordu. Seneler sonra işe yaramasından son derece memnunum. Çiller'in sunacağı belgelerin de farklı olacağını zannetmiyorum.

27 NİSAN DÖNÜM NOKTASI OLDU
Ordu darbe kültüründen sıyrıldı mı?

Evet, bu gerçek bir değişim ve dönüşüm. Bu tarih 14 Mayıs 1950 kadar önemli. Ne oldu 14 Mayıs'ta? Demokrat Parti seçimleri kazanarak iktidara geldi. Tıpkı o yıllarda olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan da Türkiye'de ilk defa militarist vesayeti kaldırarak darbeler dönemini kapattı. Bence kapatma tarihi de 27 Nisan e-muhtırasından sonraki dik duruşu oldu.

Orduda demokrasiden yana tavır sergileyen askerler yok mu sizce?

Tabiî ki var. Hilmi Özkök'ün sayesinde darbe teşebbüsleri hedefine ulaşamamıştır. Necdet Özel'i çok beğeniyorum. İlk defa bir asker muharebe elbiselerini giyerek, Şemdinli'ye gidip bizzat terörle mücadeleyi yürüttü. Ayrıca Özel, demokrasi ve hukuka bağlı bir asker. Kendisinden önce gelen kuvvet komutanları adeta başkaldırırcasına şurada topluca istifa ederken, Necdet Özel Paşa tek başına çıktı, orduyu başsız bırakmadı.

Balyoz cezaları son derece isabetli

Balyoz Davası kapsamında askere verilen cezanın yerinde olduğunu düşünüyor musunuz?

Ben aynı zamanda hukukçuyum. Askerlere verilen cezaların son derece isabetli olduğunu düşünüyorum. 'Bundan mutlu muyum' derseniz, değilim. Çünkü elbette generallik seviyesindeki insanların hapishanelerde çürümesi kimsenin hoşuma gitmez. Ama o generallerin gözlerinin kararak Fatih ve Beyazıt Cami'lerine bomba koyup binlerce masum vatandaşı öldürmek istediklerini, kendi uçaklarını düşürerek Yunanistan ile Türkiye'yi harbe sokmayı amaçladıklarını düşünürseniz o zaman fikriniz değişir. Biz orduyu 'Peygamber ocağı' diye el üstünde tuttuk. Benim için bir subay, asker her şeyden önemlidir. Ama o asker bu milletten kazandığı parayla aldığı silahı, yine bu milletin göğsüne çevirmişse o bir asker değil, hayduttur.


11 yıl önce