|

Kanlı Danıştay saldırısı neyse Uludere de odur

Ergenekon ve PKK'nın çatı yapılanması KCK'ya yönelik operasyonların derin devlet-terör bağlantısına yönelik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Özcan, “Kanlı Danıştay saldırısının amacı ne ise Hakkâri'de sokakta patlatılan bombanın da Uludere saldırısının da amacı odur. Derin yapılanmalar yedi başlı ejderha gibidir. Ergenekon'a kılıç sallayabiliyorsanız 'derin PKK'ya da darbe vurabilirsiniz” dedi

Burcu Bulut
00:00 - 8/02/2012 Çarşamba
Güncelleme: 02:35 - 8/02/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Kanlı Danıştay  saldırısı neyse  Uludere de odur
Kanlı Danıştay saldırısı neyse Uludere de odur
Ankara Stratejisi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan ile raflarda henüz yerini alan kitabı 'Terörün Matruşkası KCK' üzerine konuştuk. “Türkiye, Ergenekon ve benzeri davalar ile derin devletten temizlenmeye çalışırken, KCK operasyonları ile de derin PKK'dan kurtulmaya çalışıyor. İki operasyon arasında irade açısından benzerlikler var” diyen Özcan'a göre, devlet PKK ile sivil ayrımına dikkat edilerek yaptığı operasyonlara devam ederse 2013 baharında PKK yok edilecek.

KCK'ya neden 'terörün Matruşkası' diyorsunuz?

KCK, PKK'nın 2007 sonrası ortaya çıkan yeni versiyonu! Bünyesinde PKK, PJAK, HPG, TAK, DTK hatta kendi ifadeleri ile BDP gibi yapılanmaları barındırıyor. Bu nedenle Matruşka'ya benzettim.

KCK'nın asıl amacı Öcalan'ın dediği gibi halkı ayaklandırmak mı?

Doğru. Öcalan'a bakarsanız, KCK'nın asıl misyonu halkı ayaklandırmak. Devletin kendi sunduğu yol haritasını kabul etmemesi halinde KCK'nın Diyarbakır, Batman gibi illerde halkın yüzde 80'ini ayaklandırması gerektiğini belirtiyor. Öcalan, kendi yol haritasına göre PKK ile ilgili bir çözüm geliştirilememesi durumunda, Kürdistan'ın KCK eliyle devletleşeceğine inanmak istiyor. Bu nedenle operasyonların tam zamanında yapıldığını düşünüyorum.

KCK'NIN HEDEFİ BM'DE TESCİLDİ

Operasyonlar yapılmasaydı ne olurdu?

Türkiye 2012 yılında KCK'nın hedeflediği Devrimci Halk Savaşı ile karşı karşıya kalacak ve büyük bir kaosa sürüklenecekti. KCK operasyonları ile Türkiye, bölünmeye giden otobana girmeden önceki son çıkıştan saptı. Yoksa KCK, Hakkâri ve Şırnak'ta önce fiili bir bölünme gerçekleştirecek ardından buna Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde hukuki nitelik kazandırmaya çalışacaktı. Kazan Vadisi operasyonundan sonra Avrupa'daki PKK derneklerinin 18'inin bir araya gelerek yayınladığı ortak deklarasyon bunu gösteriyor.

BM'ye çağrı bildirisinden bahsediyorsunuz...

Evet. “Türkiye'de iç savaş var, BM buraya barış gücü göndersin” dediler. Bundan da anlaşılacağı gibi örgütün KCK eliyle yürütmek istediği en önemli stratejilerden birisi devrimci halk savaşı ile Türkiye'de bir iç savaş çıkarmak ve BM'nin Türkiye'ye gelmesini sağlamaktı.

Ragıp Zarakolu ve Büşra Ersanlı'nın tutuklanmasına ne diyorsunuz?

İddianame henüz açıklanmadığı için tam olarak ne ile suçlandıklarını bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey her ikisinin de akademide ders verdikleri. Bu akademiler bizzat Öcalan'ın talimatıyla kuruldu. Burada verilen dersler Kandil'de verilen dersler ile aynı! Madem öyle ben de şunu soruyorum, terörist yetiştiren bir okulda Ersanlı ve Zarakolu'nun ne işi var?

YEDİ BAŞLI EJDERHA

KCK-PKK ile Ergenekon ilişkisi sık gündeme geliyor. İki yapılanmaya yönelik operasyonlar bağlantılı mı?

Türkiye, Ergenekon ve Balyoz gibi davalar ile derin devletten temizlenmeye çalışırken, KCK operasyonları ile de 'derin PKK'dan kurtulmaya çalışıyor. İki operasyon arasında irade açısından benzerlikler var.

Nedir onlar?

İnsanlar arasında kutuplaşma çıkarmak, laik-Müslüman, Türk-Kürt gibi ayrışmaların derinleşmesi... Birisini Ergenekon yaparken diğerini derin PKK yapıyor. Eylemlerdeki bu amaçsal benzerlik karşısında, amaçsal birliğin olması da kaçınılmaz. En son Uludere olayında olduğu gibi derin devlet ile 'derin PKK' arasındaki işbirliği yıllardan beri bilinen bir husus. Ergenekon eylemi olduğu iddia edilen kanlı Danıştay saldırısının amacı ne ise Hakkâri'de sokakta patlatılan bombanın, Uludere'de gerçekleştirilen saldırının amacı da odur. Derin yapılanmalar yedi başlı ejderha gibidir. En büyük başa karşı eğer güçlü bir müdahale yapabilirseniz ejderhanın diğer başlarına karşı da kılıç sallayabilirsiniz. Ergenekon'a kılıç sallayabili-yorsanız 'derin PKK'ya da darbe vurabilirsiniz.


Derin PKK'dan kastınız tam olarak nedir?

Devletin içinde PKK'yı kullanan, kontrolsüz yapılar var. Bu yapı zamanında PKK'yı Hizbullah'a, Hizbullah'ı da PKK'ya karşı kışkırttı. Özellikle 1990'lı yıllarda Hizbullah ile savaşılıyor gibi görünürken, PKK ile işbirliği yapılma yoluna gidildi. Bu işbirliğinin bir yansıması da aynı dönem Güneydoğu'daki faili meçhullerin PKK ile JİTEM'in birlikteliğinde gerçekleştirilmesi oldu. Derin devlet PKK'nın patronu. O yüzden çok daha tehlikeli.


Yıllardan beri bitirilemeyen PKK'nın 2013'te yok olacağından nasıl bu kadar eminsiniz?

Çünkü devlet ilk defa PKK'yla masum Kürt halkını birbirinden ayırarak mücadele ediyor. Yapılan hiçbir operasyonda insan hakları ihlali söz konusu değil. Operasyonlar direkt olarak eli silah tutan teröristlere ve KCK yapılanmasına karşı yapılıyor. Ayrıca devlet, bundan sonraki süreçte bir enstrüman daha kazanacak.

Nedir o enstrüman?

2012'de yeni anayasaya geçilmesini bekliyoruz. Anayasaya geçilirse temel hak ve özgürlükler konusunda atılacak adımlar, PKK'nın manipüle edeceği alanları daraltacak. Bu alanlar daraldıkça da PKK silahtan vazgeçecek! Silahları teslim etmeye yanaşacak! Kürtlerin talep ettiği haklar anayasa ile verilirse PKK'nın elinde koz kalmayacak! Ciddi bir taban kaybına uğrayacak. Yalnızca silahlı mücadele yetmiyor, kandırılan tabanın da PKK'nın boyunduruğundan kurtarılması gerek. Psikolojik alan hâkimiyetinin devletin eline geçmesi şart.


2013'TE PKK BiTER

Ergenekon yapılanması çökertildiğinde PKK da biter mi?

PKK-devlet arasındaki 'derin kardeşlik' Ergenekon davası sonuca bağlanırsa ortaya çıkacak! Öte yandan terörle mücadele bu kararlılıkta devam ederse, 2013'de PKK'nın bitişine tanık olacağız. Çünkü PKK'ya destek sağlayan uzantılara bu dönemde son verebilme ihtimali çok yüksek. Bunun için de Türkiye'de sadece şehirdeki, dağdaki teröristleri değil, bunları yöneten fikir babalarını da etkisiz hale getirmeli. Türkiye içindeki PKK ve bağlantılarını minimize edebilirsek, zaten içeride zayıflayan PKK'ya dış odakların destek vermesi eskisi gibi rahat olmayacak. Doğal bir reaksiyon halinde PKK da erimeye başlayacak. 2012 baharında yapılacak operasyonlar PKK'yı sersemletir ama bitiremez. 2013 baharında ise sersemleyen PKK'nın yok edileceğini düşünüyorum. KCK da aynı tarihte PKK'yla birlikte yok olur.

KCK operasyonları sürecek yani...

Operasyonlar 2009'da Diyarbakır'da başladı. Ama asıl büyük operasyonlar 2011 Ekim'de İstanbul'daki kent meclisine, önderlik komitesine, siyaset akademilerine ve basın komitesine yönelik oldu. Bu operasyonlar etkili oldu ama KCK'yı çökertmedi. KCK sözleşmesinden daha dokunulmayan yapılar olduğu anlaşılıyor. Örneğin KCK Türkiye Meclisi'ne yönelik henüz kapsamlı bir operasyon yapılmadı.


KCK yapılanması nasıl işliyor?

'Öz Savunma Birlikleri' (ÖSB) KCK'nın şehirler- deki silahlı kent teröristleridir. KCK şehirlerde örgüte vergi adı altında zorla para toplatıyor. Vergi vermek KCK sözleşmesine göre bir görev. Ayrıca KCK, BDP'lilerin yanına koyduğu komiserler ile siyasetçileri de sıkı kontrol altında tutuyor. Vergi toplama işinden onlar mesuller! KCK'nın sosyal görevleri de var tabii. Yapılanma kadınlar ve gençleri bir araya getirerek onların örgüt ideolojisi doğrultusunda etkin olmaları için de organizasyonlar gerçekleştiriyor. Gençler ve kadınlar üzerine oy-nuyor. Çünkü topyekûn başkaldırıda en önemli görev bu kesimlerin üzerine düşüyor. Ayrıca duygusal açıdan kadınların ve gençlerin ikna olmaları çok daha kolay. KCK daha çok şehre adapte olamamış, iş bulamamış, kimlik sorunu yaşayan gençleri kandırmayı başarıyor.




12 yıl önce