|

Kuzey Irak'ın refah için tek umudu Türkiye

45 milyar varilden fazla rezerve sahip Kuzey Irak'ın 'petrol satışıyla daha da zenginleşmesi' için Türkiye'nin hayati önemde olduğunu belirten TRT Türk Erbil Temsilcisi Simla Yerlikaya, 'Barzani petrolü dünyaya pazarlamak için Türkiye üzerinden bir boru hattı inşa etmek istiyor' dedi

Burcu Bulut
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 01:16 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Kuzey Irak'ın refah için tek umudu Türkiye
Kuzey Irak'ın refah için tek umudu Türkiye
Kürt sorununun çözümünde önemli adımların atıldığı günlerden geçiyoruz. Peki Türkiye'de önemli gelişmeler olurken komşumuz Irak'ın kuzeyinde neler yaşanıyor? Onlar Türkiye'deki bu önemli gelişmeler hakkında ne düşünüyorlar? Erbil-Bağdat hattı arasındaki gerginlik hâlâ devam ediyor mu? Merak ettiğimiz tüm soruları geçtiğimiz günlerde 'Yeni Komşumuz Kürdistan' isimli kitabı çıkan genç gazeteci Simla Yerlikaya'ya sorduk.
Kürt sorununun çözümü noktasında Türkiye'de atılan adımlar Erbil'den nasıl gözüküyor? Mesela oranın halkı AK Parti, Başbakan Erdoğan için ne düşünüyor?

Türkiye'deki çözüm süreci burada yakından takip ediliyor. Mesela Diyarbakır'daki Nevruz mitinginin olduğu gün Erbil'de girdiğim her yerde televizyonlardan mitingin izlendiğine şahit oldum. Açıkçası burada Türkiye'nin attığı adımlar heyecan uyandırıyor. Türkiye'nin bu sorunu çözmesi halinde sırtındaki en önemli kamburdan da kurtulacağına ve bölgenin en önemli gücü olacağına dair bir inanç var. Başbakan Erdoğan da bu süreci başlattığı için, cesur adımlar attığı için burada takdir görüyor.

Irak Bölgesel Yönetimi'nin çözüm sürecine desteği malum. Sürece Barzani'den tam destek geldiğine inanıyor musunuz?

Kürt Yönetimi başından beri aynı şeyi söylüyor: 'Bu sorunu askeri araçlarla çözemezsiniz, ancak masa başında diyalogla çözersiniz...' Bu yüzden Erbil'in şu anki sürece destekleri tam ve sürecin başarıya ulaşması için de ellerinden geleni yapacaklarını söylüyorlar. Bu konuda da samimi olduklarını düşünüyorum. Çünkü huzurlu bir Türkiye, Irak Kürdistanı için de önemli. Dolayısıyla, Erbil-Ankara arasındaki bu olumlu havanın devam edeceğini kanısındayım.

GÜNDEMDE ENERJİ VAR
Erbil'de kapalı kapılar ardında neler konuşuluyor? En önemli gündem maddeleri ne?

Kürt Yönetimi'nin şu an en önemli gündem maddesi enerji. Kürdistan çok zengin petrol yataklarına sahip. Kanıtlanmış rezervleri 45 milyar varil ki bölgede muhtemelen bundan fazlası var. Bu petrol dünya pazarlarına ulaşırsa ekonomik anlamda şu an sahip olduklarından çok daha büyük bir servete sahip olacaklar. Geçtiğimiz hafta ilk kez Genel Enerji'nin Taktak sahasından çıkardığı petrol Hamburg merkezli bir firmaya satıldı. Yani bu konuda adımlar atılıyor ve Türkiye de çok kritik rol oynuyor. Aynı zamanda Türkiye üzerinden bir petrol boru hattı inşa etmek de Kürt Yönetimi'nin hedefleri arasında. Bu konuda çok sıkı bir diplomasi yürüyor. Kürt tarafında ise inşaata başlanmış durumda. Hatta bu inşaatın önemli bir bölümünün tamamlandığı söyleniyor. Batılı petrol devleri de bu pazardan pay kapmak için yarışıyor. Geçtiğimiz sene içerisinde Exxon, Chevron, Total ve Gazprom gibi firmalar Kürt yönetimi ile sözleşmeler imzaladı.

Diasporaya güvenli liman
Uzun zamandır Kuzey Irak'tasınız. Oradaki Kürt halkı tam olarak ne istiyor? Mesela ileride Türkiye'ye dâhil olmak gibi bir istekleri var mı?

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, her zaman anayasal hakları garanti altında olduğu müddetçe Irak içerisinde kalacaklarını söylüyorlar. Ancak sorunların çözülmemesi halinde her türlü önlemi de alabileceklerini, gerekirse referandum yaparak kendi yollarını çizebileceklerini belirtiyorlar. Tabii sokaktaki halk ise böyle örtülü konuşmuyor. Halkla konuşunca net bir şekilde görüyorsunuz ki, bağımsızlık Irak Kürtleri'nin en coşkulu hayali. Bir gün bunun gerçekleşmesini istiyorlar. Hatta Erbil sokaklarında ara ara 'yakın bir zamanda bağımsızlık ilan edilecekmiş' diye rivayetler dolaşıyor. Bu tabii gerçek olup olmadığından çok sahip olunan idealleri yansıtması açısından önemli. Bağımsızlık ideali bu kadar güçlü olunca da Türkiye'ye dâhil olmak fikrinin halkta pek karşılığı olmadığını söyleyebilirim.

Gerçekten de yasalarıyla, sınırlarıyla bir Kürdistan devleti kurulsa, Türkiye'de yaşayan Kürtler'i bu durum nasıl etkiler?

Kürdistan devleti kurulsun ya da kurulmasın, bugün dünyadaki Kürtler'in çoğu Irak Kürdistanı'na bir gurur ilişkisi ile bağlı. Bunu kitabımda da anlatmaya çalışıyorum, Kürtler ilk kez başları sıkıştığında sığınabilecekleri bir liman olduğunu görüyor. Bu Avrupa, Amerika ve Kanada'da yaşayan diaspora Kürtleri için de geçerli, bölge Kürtleri için de. Hâlihazırda Suriye'den kaçan binlerce Kürt'ün Irak Kürdistanı'na sığınmış olması da bunun bir göstergesi. Eğer bağımsızlık ilan ederse Kürdistan, Türkiye'deki Kürtler'in bundan gururlanacağını düşünüyorum. Ancak 'Türkiye Kürtleri de böyle bir devlete katılmak ister' fikri bence doğruyu yansıtmıyor. Demokratik temelde bir çözüm sağlandıktan sonra Türkiye'deki Kürtler'in böyle bir fikri olacağını sanmıyorum.


11 yıl önce