|

MHP'nin anadil hakkıyla sorunu yok

İstanbul'da Batman kadar Batmanlı, Diyarbakır kadar da Diyarbakırlının yaşadığını vurgulayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, "İstanbullunun sorunu yoksa Kürt sorunu da yoktur!" dedi. 'Kürt sorunu' kavramının toplumda ayrışmaya neden olduğunu belirten Adan, "İstanbul'daki birlikteliği ön plana çıkarmak sorunları çözer" mesajı verdi

Burcu Bulut
00:00 - 23/12/2012 Pazar
Güncelleme: 23:05 - 22/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
MHP'nin anadil hakkıyla sorunu yok
MHP'nin anadil hakkıyla sorunu yok
Büyük kongrede yola yeniden Devlet Bahçeli ile devam etme kararı alan MHP'nin bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. İstanbul'da yakaladığımız MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, özellikle 'Kürt sorunu' kavramına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Adan'a göre Kürt sorunu diye bir şey yok! Tek bir sorun var, o da 'terör'. Ülkücülere yapılan işkencenin PKK'lılara yapılan işkenceden daha fazla olduğunu söyleyen Adan, "İşkence yapıldı diye dağa çıkan bir ülkücüye hiç rastladınız mı?" diye soruyor. Adan ayrıca, MHP'nin kurulduğu günden bu yana siyasi olarak herhangi bir değişim yaşamadığını iddia etti
Kongre sonrası yola yeniden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile devam etme kararı aldınız. MHP'de 'devletçi' zihniyet devam edecek mi?

Türkiye'de MHP maalesef tam olarak anlaşılamadı. MHP nedir? Nasıl bir düşüncenin eseridir? Bu soruların cevabı verilmeden hep ön yargılı bir yaklaşım içinde olundu. MHP Türk milletinden güç alan, demokrasiye inanan milliyetçi bir siyasi partidir. Biz Osmanlı'nın soyundan gelen bir milletin çocuklarıyız. Yaşadığımız coğrafyayı da düşünürsek güçlü bir devlet yapısına ihtiyacımız var. Mesela bugün Irak güçlü bir devlet olsaydı, bu duruma düşer miydi? Biz güçlü bir devlet olmasak bu noktalara gelir miydik? Bunun önemini anlamak lazım.

MHP'nin en önemli gündemi nedir?

En önemli başlık Türkiye. MHP her zaman Türkiye'nin sorunlarıyla ilgili oldu. Ayrıca daha çok kısa bir süre önce Türk demokrasisine örnek bir kongre yaptık. Sayın Devlet Bahçeli il ve ilçe teşkilatlarında kongreleri serbest bıraktı. Böylece kendisine endeksli bir yapı değil, MHP'yi büyütecek bir kongre zeminin oluşmasına fırsat tanıdı. Ana muhalefet partisi CHP'de örneğini asla göremeyeceğiniz bir kongre MHP tarafından gerçekleştirildi.

İSTANBUL'DA SORUN YOKSA...
MHP, 'Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır' çizgisinde iken bütün Türkiye'yi nasıl kucaklayacak?

İstanbul'un nüfusu 13 milyon. İstanbul nüfusunun yüzde 21,9'u Doğu Karadenizli, yüzde 17,8'i Doğu Anadolulu, yüzde 13'ü İstanbul yerlisi, yüzde 12'si İç Anadolulu, yüzde 8,6'sı Marmaralı, yüzde 7,5'i Güneydoğu Anadolulu, yüzde 6,9 Batı Karadenizli, yüzde 4,8'i Akdenizli ve yüzde 4,1'i de Egeli... İstanbul Türkiye'nin 81 vilayetinin toplandığı yer, yani burada Diyarbakır'da yaşayan kadar Diyarbakırlı, Batman'da yaşayan kadar Batmanlı var. Peki İstanbullu günlük referanslarında ırk, mezhep, bölgeyi adres olarak gösteriyor mu? İstanbullunun sorunu yoksa Kürt sorunu da yok! Neden İstanbul'daki birlikteliği ön plana çıkaracağımıza, Kürt sorunu diyerek bir ayrışmaya sebep oluyoruz? Bunu sorgulamamız gerekiyor. Dolayısıyla bir Kürt sorunu yok, ayrı devlet kurmak isteyen bir ihanet şebekesi var. MHP Kürt vatandaşı kendi anasından doğmuş bir kardeş gibi görmekte. Birileri de inatla Kürtlere haksızlık yapılıyor gibi gösteriyor.

ÜLKÜCÜLERE YAPILAN İŞKENCE PKK'LILARDAN DAHA FAZLAYDI
Kürtlere zamanında büyük haksızlık yapılmadı mı yani? Köylerin boşaltılması, işkenceler, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlar neydi o zaman?

Ülkücülere yapılan işkence PKK'lılara yapılan işkenceden daha fazlaydı. Başbakan Erdoğan idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu'ndan ağlayarak bahsetti. O çocuk suçsuz yere idam edildi. Peki işkence yapıldı diye dağa çıkan bir ülkücüye hiç rastladınız mı? Bu ülkede zaman zaman herkes, her bölgenin insanı haksızlığa uğradı. Ben de 1980 darbesinde Mamak Cezaevi'nde senelerce tutuklu kaldım. İşkence gördüm. Haksızlık yalnızca Kürtlere yapılmadı. Meseleye bütünlük içinde bakılmalı, ayrışma yaratılmamalı.

Anadil hakkıyla MHP'nin problemi yok
MHP'ye de oy veren çok sayıda Kürt vatandaş var, onların sizden beklentisi ne? Mesela anadilde eğitim konusuna destek veriyor musunuz?

Kürtlerin anadil hakkıyla ilgili MHP'nin bir problemi yok. Ama resmi dil, anlaştığımız dil Türkçe'dir. Siz Türkiye'yi iki dilli hale getirirseniz, medeni olamazsınız. Resmi dili iki dile dönüştürdüğünüz zaman Türkiye bölünür. Bölünmenin neresi çağdaşlıktır? Türkiye'de Türk kelimesi, Türk devleti ifadesi ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.

Peki BDP'liler ve onların Kürt sorununa yaklaşımı konusunda ne diyeceksiniz?

Siz gidin bir dağın eteğinde, planlı bir şekilde, eli silahlı PKK'lılarla kucaklaşın, sonra da bu devletten aylık alarak, gelin parlamentoda Türk milletine hakaret edin! Böyle bir şey olabilir mi? BDP'liler suç batağına batmış durumda. Bu nedenle AK Parti bir an önce onların dokunulmazlıklarını kaldırmalı. Bu konuda AK Parti'ye MHP olarak sonuna kadar destek vermeye hazırız. Dünyanın hiçbir yerinde BDP'lilerin milletvekilliğine tahammül edilmez.

Darbelerin mağduru millet
Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat, 12 Eylül davaları sizin için ne ifade ediyor?

Darbeler milletimize yakışmadı ve darbelerin tek mağduru Türk milleti oldu. 1960'da Menderes ve arkadaşları büyük mağduriyet yaşadılar. Demokrat Parti (DP) kapandı ama CHP yoluna devam etti. Çünkü darbeci zihniyeti alkışladı. Halk da seçimlerde DP'nin devamı olan Adalet Partisi'ni (AP) iktidara getirdi. 1980'de darbe oldu, halk bu sefer AP'nin devamı olan Anavatan'ı iktidara taşıdı. Türk halkı hiçbir zaman darbeleri benimsemedi. Darbeleri ortadan kaldıracak siyasi hareketleri iktidara taşıdı. Türkiye'de darbeleri durduran Türkiye'nin sos-yolojik yapısı oldu. Çünkü Türkiye çok gelişti ve değişti. Artık darbe olması söz konusu bile olamaz.

Sokak hareketi değiliz
MHP kurultayında Koray Aydın, genel başkanlık yarışını kaybettiyse de 441 delegenin desteğini aldı. Parti içi muhalefet önümüzdeki dönemde daha da güçlenip Bahçeli'nin koltuğunu tehdit eder hale gelebilir mi?

Bu soruya verebileceğim tek bir cevap var o da kongre bitti; kongrede tartışılanlar da bitti. Demokratik, hiçbir şaibesi olamayan bir kongre oldu. Sayın Bahçeli MHP'nin Genel Başkanı seçildi. Artık önümüzde bakıyoruz, seçimlere hazırlanıyoruz.

Muhalifler Bahçeli'yle birlikte MHP'nin sokaklardan uzaklaştığını söylüyor. Partide ülkücüleri yeniden sokağa dökmek isteyenler mi var?

MHP meşru bir zeminde mücadelesini yöneten bir harekettir. MHP hiçbir zaman bir sokak hareketi olmadı, olmaz.

Engin Alan'ı aday gösterdiniz, milletvekili seçildi. Fakat hâlâ tutuklu ve fiilen görevini yerine getiremiyor. Alan'ı aday olarak gösterdiğinize pişman mısınız?

Engin Alan'ı aday yapmaktan ötürü duyduğumuz en ufak bir pişmanlık yok. Sadece tutuklu olduğu, Meclis'te görevini yeri getiremediği için büyük üzüntü içindeyiz. Engin Alan bu milletin çocuğudur ve bir kahramandır. Alan, Güneydoğu'da özellikle PKK'ya karşı onurlu bir mücadele vermiş bir Türk askeridir.


11 yıl önce