|

17 milyon kişi bunu yapıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada bir milyar 300 milyon sigara içicisinin bulunduğunu, söz konusu rakamın Türkiye''de 17 milyon olduğunu belirtti.

İha
00:00 - 29/03/2013 Cuma
Güncelleme: 11:47 - 29/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
17 milyon kişi bunu yapıyor
17 milyon kişi bunu yapıyor

Şen, ayrıca, binlerce zehirli maddeyi içeren ve ölümcül hastalıklara yol açan sigaranın bağımlılık çeşitlerine göre alternatif önerilerini açıkladı.

Türkiye''de sigara içme oranlarının erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 15 olarak belirlendiğini dile getiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengiz Şen, her yıl sigara içen 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Uzman Dr. Şen, içerisinde 80''den fazla kanser yapıcı maddenin bulunduğu sigara türünün bağımlılık çeşitliliğinin bulunduğunu söyledi. Sigarayı bırakmak için ilgili kurumlara veya merkezlere başvurulması gerektiğini hatırlatan Şen, alternatif öneriler hakkında şu bilgileri verdi: ''Bilinen üç çeşit sigara bağımlılığı vardır. Bunlar fizyolojik bağımlılık yani içmediğinizde baş ağrısı konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, kabızlık, yorgunluk gibi yakınmalarınızın olmasına, psikolojik bağımlılık dediğimiz üzüntü, stres, öfke veya sevinç gibi durumlardaki sigara kullanımı ve sosyal bağımlılık olarak adlandırdığımız çay ve kahve ile birlikte veya arkadaşlarınızla sohbet gibi faaliyetler esnasındaki kullanımı içerir. Sigarayı bırakmak için öncelikle bir gün belirlenmeli. Kişi çevresine sigarayı bırakacağını ve destek istediğini söylemelidir. Özellikle fazla zaman geçirilen örneğin evde ya da araç içerisinde sigara içilmesine izin verilmemeli. Düzenli egzersiz yapılmalı. Sigara içme isteğinin fazlalaştığı zamanlar telefon görüşmeleri, yürüyüş ve ev işleriyle uğraşılabilir.''

11 yıl önce