|

3 kişinin hayatını kurtarmak ister misiniz?

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi (BKM) Müdürü Gökay Gök, Ramazan ayında kan bağışı oranlarında düşüş gerçekleştiğini belirterek, "Bir ünite kan vererek tanımadığınız 3 kişinin hayatını kurtarmak için, bu mübarek ayda kan bağışını ertelemeyin" dedi.

Aa
00:00 - 13/07/2013 Cumartesi
Güncelleme: 14:19 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
3 kişinin hayatını kurtarmak ister misiniz?
3 kişinin hayatını kurtarmak ister misiniz?

Gök, Türk Kızılayı Ege BKM olarak, Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde yürütülen Güvenli Kan Temini Programı çerçevesinde İzmir, Manisa, Uşak, Denizli, Muğla, Aydın'da hizmet veren 155 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Türk Kızılayı olarak, Türkiye genelinde Ramazan ayında kan temininde yarı yarıya düşüş gözlemlediklerini dikkati çeken Gök, "Dini görevimizi yerine getirmek için oruç tutuyor ama vatandaşlık görevi olan kan bağışını erteliyoruz. Türk toplumunda Ramazan ayından sonra kan vermek gibi bir alışkanlık var" dedi.

Kan bağışlarındaki düşüşün, kan stoklarına yansıdığını hatırlatan Gök, şöyle konuştu:

"Ege bölgesinde yıllık kan ihtiyacı 330 bin ünite. Ege BKM olarak 2012'de 270 bin ünite kan bağışı topladık. Ege bölgesinde nüfus, yaz aylarında turistlerin gelmesiyle yüzde 50 oranında artıyor. Trafik kazaları ve buna bağlı kan talepleri artıyor. Ramazan ayında kan bağışlarının düşmesiyle 155 hastanedeki kan taleplerini karşılayabilecek stokumuz azalıyor. Stok bittiği takdirde kan talebini karşılayamaz duruma geliyoruz. Eskiden olduğu gibi 'hasta ve hasta yakınlarınının insanları bularak kan temin etmeye çalıştığı' çağ dışı kan bankacılığı uygulaması başlıyor. Bu kadar büyük yollar kat etmişken, senenin 11 ayında tüm talepleri karşılarken mübarek Ramazan ayında kan talebini karşılayamamak bize büyük üzüntü veriyor. Kızılay da Güvenli Kan Temini Programı da kan stoku da vatandaşların. Biz sadece yönetiyoruz, hiçbir gelir elde etmeden bir hayır kurumu olarak güvenli kan temini programını yürütüyoruz. Onların stokunu yönetiyoruz ama bağışları ertelememek gerekiyor."

"Dileyen oruçken dileyen iftar sonrası kan verebilir"

Gök, kan vermenin orucu bozmadığının artık herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda cuma namazları ile teravih namazlarında cemaatin kan bağışına davet edildiğini hatırlattı.

İnsanların, oruçken kan verildiği takdirde fenalaşmaktan korktuğunu, ancak bu tedirginliğin yersiz olduğuna dikkati çeken Gök, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızdaki, 'Oruçken kan verirsem bayılabilirim, riskli, bağışımı erteleyeyim' alışkanlığını yıkmamız gerekiyor. Sabah erken saatte de gelip kan verebilirler, iftardan sonra da kan verebilirler. Ege BKM olarak, gündüz ve gece iki vardiya şeklinde, meydanlarda gezici ekiplerimizle ve kan merkezlerinde iftardan sonra da çalışma yapıyoruz. Dileyen vatandaşlarımız iftardan sonra da gelebilir. Oruçluyken de kan veren binlerce vatandaşımız var. Onlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Her türlü şarta hazırız, yeter ki TC kimlik numarası ile gelip 41 soruluk formumuzu doldurarak bize yarım saatlerini ayırsınlar. Bir ünite kandan da 3 ürün elde ediyoruz, tanımadıkları 3 kişinin hayatını kurtarmak için, bu mübarek ayda kan bağışını ertelemesinler. Stoklar azalıp bitmesin ve bu mübarek ayda kimse mağdur olmasın."


11 yıl önce