|

40'tan sonra erkekleri vuran hastalık

Uzmanlar, prostat bezlerinin 40'lı yaşlarda büyümeye başladığını belirterek uyarılarda bulundu: Yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve bitkisel kökenli destekleyici tedaviler de hastalığın yok olmasına yardımcı olabiliyor.

Dha
00:00 - 9/01/2014 Thursday
Güncelleme: 12:10 - 9/01/2014 Thursday
Yeni Şafak
40'tan sonra erkekleri vuran hastalık
40'tan sonra erkekleri vuran hastalık

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Erdal Doruk, prostat bezlerinin 40'lı yaşlarda büyümeye başladığını belirterek, uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hasan Erdal Doruk, farklı prostat bölgelerinin büyümesine etken olan kas yoğunluğu, mesanenin yapısı ve ek hastalıkların kontrolünün önemine değindi. Prof. Dr. Doruk, yaşlanma ile birlikte prostat bezlerinin büyümeye başladığını ve belli yaştan sonra prostat hastalığının tehlike haline geldiğini söyledi.

Prostat hastalığına yakalanan hastalar için farklı tedavi yolları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doruk, "Yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve bitkisel kökenli destekleyici tedaviler de hastalığın yok olmasına yardımcı olmaktadır. Tıp alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak cerrahi tedaviler giderek artan çeşitlilik göstermektedir. Açık cerrahi, üretral endoskopi yoluyla prostat çıkarılması, lazer tedavileri artık tedavi yöntemleri içinde yerini almıştır. Popüler isimleriyle ülkemizde yeşil ışık ve kırmızı ışık lazer tedavileri kullanılıyor" dedi.

Ürolojide endoskopik yöntemlerin çığır açtığını kaydeden Prof. Dr. Hasan Erdal Doruk, "Prostat bezi büyümesinin tedavisinde de yeni ufuklar açılmıştır. Yeni kullanıma giren tekniklerin etkinliği de TUR-P kıyaslamaları ile yapılmaktadır. Avrupa Birliği'nin tedavi kılavuzlarında artık bipolar TUR-P ve lazer yöntemleri yer almaktadır. Tedavide lazerlerin güvenli ve etkin olduğunu söylemek mümkün. Hastalara, 40'lı yaşlarda etkisini gösteren bu hastalığa karşı duyarlı olmalarını öneriyorum" diye konuştu.

10 years ago