|

6 saniyede kalp anjiyosu

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarından ölüm, ilk sıralarda yer alıyor. Halk arasında 'kansız anjiyo' olarak da bilinen Koroner BT yöntemi, hasta açısından da konforlu bir işlem

00:00 - 23/03/2012 Cuma
Güncelleme: 23:35 - 22/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
6 saniyede kalp anjiyosu
6 saniyede kalp anjiyosu

Avrasya Hospital Radyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Altun, BT yöntemini klasik Anjiyo'dan korkanlar için de öneriyor.

Peki BT nasıl uygulanyor?


'Kalp görüntüleme' yöntemlerini geliştiren, en gelişmiş bilgisayarlı tomografi cihazıdır.

Saniyeler içinde tanı olanağı sağlar.

Kansız ve ağrısız gerçekleştirilebildiğinden, devrim niteliğinde bir yöntemdir.

Yalnızca koldan yapılan bir iğne ile 6 saniyede kalp anjiyosu gerçekleştirilebilir.

Kalp ritminde net görüntüleme olanağı sağlar.

Ayrıca, onkolojik hastalıkların tedavi sürecinde ve acil servislerde önemli gereksinim olan hızlı tanı koyma işlemlerinde de etkili bir cihazdır.

Ya faydası...

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Anjiyo önceleri 4 kesit ile başladı. İyi sonuç verdiğinden dolayı kesit sayısı arttırıldı. Ve şu an Hastanemizde bulunan 128 kesit BT ile çok daha net bir görüntü elde etmek olağan hale geldi. 128 kesit' in önemi hareket halinde olan kalbimizin daha iyi bir görüntü nasıl elde edebiliriz sorusuna çok iyi bir çekim kalitesiyle yanıt vermesindedir. BT Anjiyonun çekim kalitesi, klasik Anjiyo' ya göre daha kolay olmasıyla önce doktorlar arasında tercih edilmesini daha sonra da hastalar arasında yaygınlaşmasını sağladı. Her insana klasik anjiyo yapmanın sakıncalı olduğu durumlarda BT Anjiyo giderek daha da önemli hale geliyor Ayrıca BT Anjiyo sadece kalp damarlarını değil diğer damarlarımızın da görüntüsünü çok sağlıklı bir şekilde veriyor. Örneğin; Beyin damarları, kol ve bacak damarları gibi. Bu yöntemle hasta hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak hastayı kontrol etmenin yolu da kolaylaşmıştır. 128 Kesit BT' nin beyin cerrahisi, plastik cerrahi ya da ortopedi için de oldukça fazla faydaları vardır. Örneğin; 128 kesit Anjiyografi ile hastanın tomografisi çekildikten sonra önce onun cildini, kaslarını, damarlarını ve kemiklerini ayrı ayrı görüp değerlendirme fırsatı bulunmaktadır. Böylelikle bir hastalığın tanısı birbirinden ayırt edilerek daha rahat ve güvenilir bir şekilde konulmaktadır. Doktorların tanı koymasını kolaylaştıran bu cihazın daha da önemli hale gelerek hem doktorlar hem de hastalar arasında yaygınlaşacağına inanıyorum.

BT Anjiyografi ile Klasik Anjiyografi arasındaki farklar ise...

Çok kesitli yeni nesil koroner BT anjiyografi ile klasik anjiyografi olmanıza gerek kalmadan, Kateter kullanılmadan, dakikalar içinde bir röntgen filmi çektirir gibi kalp anjiyografiniz güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Kol damarından ilaç vermek dışında bir girişim yapılmaz. Hastanede yatmanız gerekmez.”



12 yıl önce