|

Akıllı kadın fobisi yersiz

Çoğu erkeğin dile getiremediği ''Akıllı kadın korkusu'' bazen evlenmeyi engelliyor. Ama akıllı kadın hayatı zorlaştıran değil kolaylaştıran kişidir...

Begüm Çelikkol
00:00 - 28/05/2013 Salı
Güncelleme: 00:32 - 28/05/2013 Salı
Yeni Şafak
Akıllı kadın fobisi yersiz
Akıllı kadın fobisi yersiz

Evlilik, ''Aman evleneyim gitsin'' diye yapılacak bir şey değil. Bunun türlü türlü sorumlulukları var. Aile ve Evlilik Terapisti Psikolog Serhat Yabancı, piyasaya çıkardığı ''Unutmak mı Affetmek mi?'' isimli kitabında evlilikle ilgili en çok merak edilen sorulara yanıt veriyor. Biz de Yabancı ile, ''Akıllı kadınlardan korkan erkekler'', ''Kadınların saçımı süpürge ediyorum cümleleri'', ''Eşimizi nasıl eleştirmeliyiz?'' konularını masaya yatırdık. İşte ''Unutmak mı Affetmek mi?'' içeriğinden en ilginç konular…

ÜRKMENİZE GEREK YOK
Erkekler ''Akıllı kadın korkum var'' deyip evlenmek istemiyor. Neden bu korku var?

Erkeklerin güzel kadınla evlenmeyi tercih edip, akıllı kadından ürkmelerinin nedeni geleneksel düşünce yapılarından kaynaklanır. Erkeklerce; akıllı ve güçlü kadınlar, söz geçirilemeyen, istediğinin olmadığı, devamlı tartışmaların olduğu evlilik olarak algılandığı için akıllı kadın fobisi oluşur.

Aslında akıllı kadın, pratiktir, çözüm odaklıdır, bağımlı değil, bağlıdır. İlişkide sahip olunan ve olan değil, ait olandır. Sorunlara karşı, eşini öne süren değil, elini taşın altına koyandır. Erkeğe girişimcilik ruhu verendir. Kaygılarla hayatı ve atılması gereken adımları engelleyen değil, destekleyendir. Yani aklın hiçbir zararı yoktur.

Kadınlar, ''Senin için saçımı süpürge ediyorum'' diyor. Nasıl yorumlanır?

Bu tip evliliklerde kişi, partnerinin kendisine uymadığını, anlaşamadıklarını, beklentilerinin farklı olduğunu bildiği halde onu değiştirmek, ona babalık-annelik yapmak istemektedirler. Bunun temelinde kontrol edemediği duyguları ve yaşanmışlıkların yarattığı alışkanlıklar vardır. Âşık oluruz, zamanla paylaşımlarla da alışırız. Gün gelir, aşkın hormonal etkisi azalır, kör olan gözü görmeye başlar. Aydınlanırız. Aydınlandıkça da aşık olduğumuz kişinin kusurlarını görmeye başlarız. Bundan dolayı emek verdiğimiz evlilikten vazgeçmek yerine, tamir etmek ya da karşıdakinin bize uymasını sağlamasını seçeriz. Unutmayalım ki, tüm sorumlulukları almak, iyi bir eş olmak değildir. İyi eş, üzerine düşeni yapandır. Yaptığının hesabını da yapmayandır. Onu kendinize bağlamak, elde tutmak, gönül bağı ile mümkündür. Elektrik faturasının ödenmesi, çocuğun okula götürülmesi, ütünün yapılması vs. sadece hayatı kolaylaştırır. Bunlarla sevgi olmaz. Olsa olsa vefa ve vicdan olur.

ELEŞTİRME, SADECE DESTEKLE
Neleri eleştirmeliyiz?

Durumsal ve anlık olan davranışları eleştirmek yerine görmezden gelmek en sağlıklı yöntemdir. Süreklilik haline gelen davranışları konuşmak ve doğru eleştiri yöntemini kullanmaktır. Eleştirmek çözüm değil... Çözüm: Desteklemektir.

Eşinizi değiştirmek mümkün mü?

Nasıl ki her insan her yaşta tecrübe ile değişim yaşarsa, evlilikte de değişimi mümkündür. Değişim kişilikte olacağı gibi, evlilikteki rol ile de olabilir. Çiftlerden kadınlar erkeklerin, erkekler kadınların değişmesi halinde sorunların biteceğine inanırlar. Kısmen de olsa değişince sorunlar çözülür

Evlilikte yaş farkı önemli midir?

Evliliklerde yaş farkı, ilişkinin başlama nedenleri hakkında bize gizli bilgiler verir. Bu konuda sadece aşk veya sevgi uyumu ile bakmadığımı belirtmek isterim. Mesela 60 yaşından büyük birinin 25-30''lu yaşlarda biriyle evlenmesine aşk diyemem. Mutlak olarak yaşı büyük olanın güçlü bir argümanı vardır. Ya koltuğu, ya parası ya meşhurluğu. Bunun yanında 25-30''lu yaşlardaki biri de zaten kendinin iki katı yaşındaki biriyle bir evlilik yaşıyorsa buna da aşk diyemem. Ebeveyn eksikliğini tamamlama, güçsüzlük algısı ya da gelecek kaygısını azaltmak içindir. Bu tip ilişkilerde aşk evliliğine inanmak çok zordur. Örneğin, 25 yaşındaki bir kadın, 60 yaşındaki bir adamla evleniyorsa bu adam zengindir. Ya da patron veya sanatçıdır. İtirazınızı şöyle açıklayayım. Siz hiç 25 yaşındaki bir genç kızın 60 yaşını geçmiş, yurdum insanı emekli birine âşık olduğunu duydunuz mu? Karar sizin. Kadının yaşı büyük biriyle evlenmesi için çelişkileri aşması gerekir. Yoksa mutsuz olur. Kadının yapısal özelliği bu tip evliliklerde tersine işler. Yaş farkı bazı etmenlerle kapanmadığı sürece sorundur. Aksi takdirde yaşı küçük olan biri, güç sahibi olabilir.


11 yıl önce
default-profile-img